Dolandırıcılıkta yapay zeka dönemi: Fotoğrafların gerçeği ayırt edilemiyor

Kişilerin özel fotoğraflarıyla şantaj yapıp para kazanan dolandırıcılar şimdi bunu yapay zekayla yapıyor. Prof. Dr. Kınık, "Geçmişte bir tarama yaptığımızda görüntülerin nerede kullanıldığını bulabiliyorduk" dedi ve artık bunun da olmadığını söyledi.

Bilim Teknoloji 30 Aralık 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Son günlerde dolandırıcılar mesaj yoluyla çok sayıda insanı tuzağa düşürüyor. Buna bir de yapay zeka teknolojisini ekleyen dolandırıcıların elinden kurtulmak ise eskisi kadar kolay değil. Çünkü sahtekarlar önce hedefe koydukları insanlara sanal telefon numaraları veya sahte e-postalarla ulaşıyorlar. Sonra da planlarını yavaş yavaş uygulamaya başlıyorlar. Ulaştıkları insanlara eş aradıklarını söyleyen dolandırıcılar güven kazandıktan sonra konuyu özel hayata getiriyorlar. Mağdurun fotoğraflarını ele geçirdikten sonra da artık tuzağa düşürdükleri kişinin görüntülerini yapay zeka teknolojisiyle pornografik hale getiriyorlar ve bu noktadan sonra şantaj yapmaya başlıyorlar. Mağdurlar ise çevresinden utandığı için eline düştüğü dolandırıcının istediğini yapıyor.

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ali Murat Kırık bu dolandırıcılık yönteminin hem kadınlarda hem de erkeklerde işletildiğini belirtiyor ve “Burada bir kişinin kardeşiyle sizi evlendirmek istediği, bunun için de kardeşinin çekindiği, fakat bu noktada evlenme konusunda adım atmak istediği, ancak bu adımı atmak isterken de gizlilik konusunda bazı problemler yaşadığı, bundan dolayı da abisini yani bu kişiyi görevli kıldığını ifade ediyor” diyor.

Evlenme amacıyla ya da arkadaş bulma amacıyla bu gruplara katılan kişilerin, bu mesajlardan şüphe duymadığını belirten Murat Kırık, “Mesaj atan kişi aradan çekiliyor ve sizinle kardeşini bir araya getireceğini ama öncelikle sanal ortamdan bir yazışma meydana getireceğini ifade ediyor. Bundan sonraki süreçte duygusal yazışmalar meydana gelmeye başlıyor. Kişiyle birlikte özel bilgiler veya özel görüntülerin paylaşılması söz konusu olabiliyor. Çünkü dolandırıcılar kişinin bu noktadaki ilgisini öğrendikten sonra tuzağına düşürebilmek için sahte WhatsApp mesajları ortaya koymaya başlıyorlar. Bu mesajlarda güya cinsel tacizde bulunulduğu ya da müstehcen görüntüleri karşı tarafa gönderdiği, eğer belli bir fidye vermezse bundan sonraki süreçte bu görüntüleri arkadaşıyla, çevresiyle, eşiyle, dostuyla, sosyal medyadaki gruplarda paylaşacağını ifade ediyor” diyor ve mağdurun korktuğunu sözlerine ekliyor.

Bazı internet siteleri aracılığıyla sahte yazışmaların oluşturulabildiğine dikkat çeken Doç. Dr. Kırık “Burada kullanıcının ismini değiştirebiliyorsunuz, mesajı değiştirebiliyorsunuz, hatta telefon modeline varana dek; bir dolandırıcılık söz konusu olmuş oluyor. O sahte görseller mağdura gönderilmiş oluyor ve mağdur korkusundan dolayı istenen fidyeyi ister istemez vermek durumunda kalıyor” diyor, bunun da oltalama yöntemi olduğunu vurguluyor.

Dolandırıcıların yapay zeka kullanarak sahte fotoğraf ve sesler oluşturabildiklerinin de altını çizen Kırık önceden profilin sahteliğinin tespit edilebildiğini ama artık bunun da ortadan kalktığını aktarıyor. Peki bu durumda olan mağdurlar ne yapmalı? Kının bu soruya şöyle yanıt veriyor:

“Zaten amaç; tehdit, şantaj ve korkuyla para sızdırmaktır. Böyle bir durumla karşı karşıya kaldığınızda bu hesabı engellemek ve hiçbir şekilde yazışma yapmamak son derece önemlidir. Zira para verseniz de bundan kurtuluşunuz yoktur. Çünkü tam tersi para verdiğinizi gören dolandırıcı, çok daha fazla bu durumu kaşımakta ve sizden çok daha fazlasını istemektedir. O korku ve paniği sezdiği an aslında onun yemi olmuş olursunuz. Başınıza gelen bu olayı emniyet güçlerimizle, bilişim savcılığıyla paylaşmanız, en azından bundan sonra yaşanacak olayların önüne geçmesi ve sizin adınız kullanılarak, farklı bir dolandırıcılık vakasıyla başka birinin karşı karşıya kalmaması açısından oldukça elzemdir.”

Sosyal medyada yeni dolandırıcılık: Damping tuzağıSosyal medyada yeni dolandırıcılık: Damping tuzağı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.