Dört ilde taşımalı seçmen gerginliği: Sen nerelisin?

DEM Parti iki ay önce 32 yerde 54 bin 60 usulsüz seçmen kaydı olduğunu raporlayıp itiraz etti. İtirazın yalnızca 222'si kabul edildi. Bugün Siirt, Şırnak, Ağrı, Kars'ta başka illerden yolcu otobüsüyle gelenlerin oy kullanmasına tepki gösterildi

Gündem 31 Mart 2024
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
Şırnak'ta bir kişi Şırnaklı olmayan ve oy kullananlara teker teker nereli olduğunu sordu.

Türkiye yerel yöneticilerini seçmek için sandık başında. Ve hiç bitmelen ber tartışma var: Taşımalı seçmen. 20 Aralık 2023’te konuşan DEM Parti Demokratik Yerel Yönetimlerden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Rüştü Tiryaki “Güvenlik görevlilerini, jandarmayı ve polisi seyyar seçmen gibi bir dönem yurtdışına, bir dönem istedikleri şehirlere, köylere, ilçelere, kasabalara taşıyan bir siyasi iktidar var” demişti ve 14 Mayıs seçimlerini örnek göstermişti.

DEM Parti ve CHP rapor yazmıştı

Öte yandan Birgün’den Timur Soykan’ın haberine göre; CHP’nin yığma seçmen raporunda Kars Merkez ilçeye 2023 Mayıs seçimleri ile 2024 yerel seçimleri arasında 5 bin 472 yeni seçmen kaydedildi. Bunların bir kısmı şehir dışından bir kısmı ilçe ve beldelerden şehir merkezine geldi, bir kısmı ise yeni seçmen. DEM Parti’nin incelemesine göre ise Kars merkezde 3 bin 500 taşıma seçmen var. Orduevindeki seçmen sayısı ise 3 bin 5 kişi. Bir önceki seçimdeki oy farkı bin 238 olduğu için bu durum sonucu etkileyebilir.

Yine CHP’nin raporuna göre Siirt Merkeze 2023 Mayıs-2024 Mart arası gelen seçmen sayısı anormal: 5 bin 46. Barış Mahallesi’ndeki bir adrese bin 710 erkek seçmen, aynı mahalledeki diğer adrese 703 erkek seçmen, yine Barış Mahallesi’ndeki bir diğer adrese 672 erkek seçmenin kaydedildiği raporda yer alıyor.

DEM Parti’nin seçmen kayıtlarını inceleyerek yazdığı raporda Iğdır Merkez ilçeye 2024 Mart-2023 Mayıs arası anormal gelen seçmen sayısı 3 bin 50. Rapora göre Pir Sultan Abdal Mahallesi’ndeki bir adrese bin 345 yeni seçmen kaydedildi. Aynı mahalledeki bir başka adrese ise bin 257 erkek yeni seçmen geldi. Atatürk Mahallesi’ndeki bir adreste ise 753 erkek seçmen yeni kayıt edilmiş görünüyor.

Resmi görevliler bulundukları yerde oy kullanabiliyor

Bu örneklerle beraber polis, asker gibi görevlilerin artışının bu bölgelerde seçim sonucunu değiştirebileceği sürekli gündemdeydi, ancak resmi görevlilerin bulundukları yerde oy kullanmaları da yasalara uygun. İkametini belirlenen yere aldıranların da oy kullanmasında yasal olarak bir sorun yok. Er ve erbaşlar, askeri okul öğrencileri ve hükümlülerin oy kullanmasıysa kanunen yasak. Ancak yaşamadığı yerde oy kullanıp o bölgenin yöneticisini belirleyebilmeleri her zaman tartışma konusu oluyor.

Bugün sandık başında da yine bu tartışma ve Siirt’te taşımalı seçmen tepkisi vardı. Siirt Milletvekili Sebahat Erdoğan Sarıtaş bir okulda çektiği görüntüleri paylaştı ve şehir dışından gelenlerin Siirt’te oy kullandığını söyleyip ‘hırsız’ dedi. Daha sonra bu kişilerin ‘kaçtığını’ söyleyen Erdoğan bindikleri yolcu otobüsünün plakasının da Adana’ya ait olduğunu belirtti.

DEM PARTİ Şırnak Milletvekili Mehmet Zeki İrmez de Şırnak’ta yaşamayan insanların oy kullandığını söyledi. İrmez bunun seçmenin iradesine müdahale olduğunu söyledi ve “Hayatında bir kez bile Şırnak’a gelmemiş seyyar seçmenleri görüyorsunuz! İktidar Şırnak’a taşıdığı binlerce asker ve polisle seçim sonuçlarını değiştirmeye çalışıyor!” dedi.

DEM Parti Ağrı Milletvekili Sırrı Sakık da “Polis-asker kuşatmasını duyan hasta annelerimiz tekerlekli sandalyeleriyle sandık başına geliyor” dedi.

DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit Kars’ta taşımalı seçmenler olduğunu söyledi. Bir okul bahçesinde dolaşan Koçyiğit oy kullanacak kişilerin yanına gidip “Nereden geldiniz?” diye sordu ve “İl dışından” yanıtı aldı.

Gazeteci Ruşen Takva “Şırnak – Tümgeneral Ömer Keçecigil Ortaokulunda bulunan 5950 seçmenin tamamının asker ve polislerden oluşmasına tepki gösteren bir yurttaş gözaltına alındı” dedi.

Yener: Kayıtlı olmayan seçmen başka yerde kullanamaz

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener de bu konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Bu iddialar Kurul’a gelmiş ve değerlendirilmiştir. Oy verme esnasında kayıtlı olmayan bir seçmenin başka bir yerde oy kullanması söz konusu değildir. Kurul önüne bu tür konular gelirse de kurul değerlendirir ve bir sonuca varır. Bunlar iddiadan ibarettir. Şu ana kadar kurul tüm iddiaları cevaplandırmış ve seçim ile tüm hazırlıklarını sorunsuz şekilde tamamlamıştır, seçim iş ve işlemleri sorunsuz şekilde devam etmektedir” dedi.

Yener’in bu açıklaması itirazları dindirmedi çünkü zaten itiraz edilen kayıtsız seçmen itirazı değildi. İtiraz edilen güvenlik görevlilerinin yasal olsa da yaşamadıkları kentlerin yönetimini belirliyor olması ve yolcu otobüsleriyle başka illerden getirilip oy kullandırılmalarıydı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’nden (DMM) de bir açıklama geldi. Açıklamada

“Bazı sosyal medya hesaplarından paylaşılan, “Farklı illerden gelen seyyar seçmenlere toplu bir şekilde oy kullandırılıyor” iddiası doğru değildir.

Anayasanın 67. maddesinin birinci fıkrasında; vatandaşların, kanunda gösterilen şartlara uygun olarak, seçme, seçilme ve bağımsız olarak veya bir siyasi parti içinde siyasi faaliyette bulunma ve halkoylamasına katılma hakkına sahip olduğu vurgulandıktan sonra, aynı maddenin üçüncü fıkrasında; on sekiz yaşını dolduran her Türk vatandaşının seçme ve halkoylamasına katılma haklarına sahip olduğu belirtilmiş, beşinci fıkrasında da; “Silahaltında bulunan er ve erbaşlar ile askeri öğrenciler, taksirli suçlardan hüküm giyenler hariç ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlüler oy kullanamazlar.” denilmek suretiyle seçme hakkının istisnaları gösterilmiştir.

Öte yandan polis ve jandarma personeli gibi rütbeli askerler de oy kullanabilmektedir. 31 Mart 2024 Mahalli İdareler Genel Seçimi’nde bazı bölgelerde görevli olan kolluk kuvveti ve rütbeli askerlerin oy kullanması manipüle edilmektedir. Ülkemizin çeşitli bölgelerinde yer alan askeri birliklerde görevli güvenlik personellerinin oy kullanacakları okullara ulaşımları, herhangi bir güvenlik zafiyeti yaşanmaması adına toplu bir şekilde sağlanmaktadır. Bahse konu güvenlik personelleri, sadece seçmen kayıtlarının olduğu seçim bölgelerinde oy kullanmaktadır. İddia edilenin aksine bölgelerde mükerrer oy kullanma, ihlal veya seçim güvenliğine ilişkin herhangi bir olumsuzluk bulunmamaktadır. Seçim güvenliğine ilişkin, sosyal medyada paylaşılan provokatif iddialara itibar etmeyiniz” dedi.

DEM Parti 54 bin 60 usulsüz seçmen itirazı yaptı, 222'si kabul edildiDEM Parti 54 bin 60 usulsüz seçmen itirazı yaptı, 222’si kabul edildi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.