Sahte diploma dolandırıcılarının fütursuzluğu, internette pazarlıyorlar, fiyata da yüzde 150 zam yaptılar

Türkiye'de yıllardır sahte diploma pazarlaması yapılıyor. Gerçekte hiçbir işe yaramayan, şüphe anında anında yakalanıp kullananı hapisle yargılatan sahte diplomalar son dönemde enflasyon yüzünden yüzde 150'ye varan oranda zamlanmış bir de.

Gündem 30 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Türkiye’de uzun yıllardır var olan ve artık fütursuzca sosyal medya üzerinden kendi reklamını yapıp ‘müşteri’ kazanmaya çalışan bir sahte diploma sektörü var. Üstelik ekonomin diğer sektörleri gibi bu aslında yasa dışı bir dolandırıcılık olan sektör de enflasyondan etkileniyor; sahte diploma fiyatlarına yüzde 100’ü aşan oranlarda zam yapıyor.

Sahte diploma yapıp satanlar, bunu lise diplomasından üniversite, yüksek lisans, hatta doktora diplomasına kadar her konuda yaptıkları iddiasında. Bir başka iddia ise bu sahte diplomaları ‘e-devlet sistemine işledikleri.’ Oysa bu imkansız.

İlk kontrolda sahte diplomalar hemen yakalanıyor; çünkü diplomada mezun olunduğu okulun kayıtları geçerli kabul ediliyor. Sahte diploma sahiplerinin okullarda kaydının olması ve bu kaydın not ortalamaları dahil geçmişe dönük değiştirilmesi ise imkansız zaten.

Sahte diploma kullananlar, yakalandıklarında ‘Resmi evrakta sahtecilik’ suçundan yargılanıyor ve ciddi hapis tehdidiyle karşı karşıya kalıyor.

Enflasyon sahte diploma piyasasını da vurdu 

Gerçekte hiçbir işe yaramayacağına dair herkesin bilmesi gereken bütün bu bilgilere rağmen Türkiye’de sahte diploma uygulaması uzun zamandır devam ediyor. Bu dolandırıcılığı yapanlar, artık neredeyse kurumsal hale gelmiş bir takım internet sayfalarında sahte diploma reklamı yapmaya, kendileri dolandırılacak yeni ‘müşteri’ler aramaya devam ediyor.

Kuruluşu 2009 yılına kadar dayanan ve sahte diploma satışı yapan sayfalar mevcut. Bahsi geçen sayfalardan birinde 2023 yılına ait bir fiyat listesi dahi var. Yayınlanan fiyat listesinde; lisans diplomasının 10 bin, yüksek lisans diplomasının 12 bin, lise diplomasının 6 bin, ön lisans diplomasının 8 bin ve ilköğretim diplomasının 4 bin lira olduğu görülüyor. 

10Haber muhabiri, bu web sitesine müşteri gibi ulaştı ve üniversite lisans diploması almak istedi. Site adına cevap veren kişi, ücretin yüzde 150 zamlanarak 25 bin liraya çıktığını söyledi. Anlaşılan sahte diplomacılar da enflasyondan etkilenmişti. 

Diploma satın alınacak gibi ulaşılan dolandırıcıların “müşteri”leriyle olan konuşmaları

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

İki yılla beş yıl arası hapis cezası

Sahte diplomaların hiçbir şekilde e-Devlet veya benzeri bir sisteme kaydı yapılamadığını söyleyen Siber Güvenlik Uzmanı Osman Demircan, vatandaşların da dolandırıldıktan sonra kendileri de illegal bir iş yaptıklarından kolluk kuvvetlerine başvurmayı tercih etmediklerini, bundan dolayı yaptıklarının dolandırıcıların yanlarına kar kaldığını söylüyor. 

“Sahte diploma edinmeye çalışan ve bu yolla aslında bu suçu işleyen dolandırıcılığın eline düşenler de ne yazık ki bir suç işlemiş oluyor” diyen Avukat Deniz Özdal da “resmi belgede sahtecilik” suçunun işlenmesine katkıda bulunan “müşteri”lerin iki yılla beş yıl arasında bir hapis cezası ile karşı karşıya kalabileceğini söylüyor. 

Kimi zaman gerçekten bir şekilde bu belgeyi elde edinmiş ve sosyal hayatın belli aşamalarına bu belgeyle katılmış ve belgenin sahteliği olduğu ortaya çıkmış kişiler de olduğunu söyleyen Özdal kimi zaman yüksek lisans eğitimine devam edenler dahi olduğunu söylüyor.

Kıbrıs'ta 'sahte diploma' soruşturması: TRT temsilcisi iki ayda diploma almışKıbrıs’ta ‘sahte diploma’ soruşturması: TRT temsilcisi iki ayda diploma almış

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.