Etnografya Müzesi’nde 10 Kasım Matemi: Ayrılığın ilk 15 yılı burada sergileniyor

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Atatürk’ün naaşının 15 yıl boyunca iç avlusunda kaldığı Etnografya Müzesi’nde 10 Kasım Matemi sergisi açıldı. 13 Kasım'a kadar gazetelerin 15 yıl boyunca yayımladığı 10 Kasım manşetleri sergilenecek.

Gündem 10 Kasım 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Atatürk’ün vefatının 86’ncı yıl dönümünde, 10 Kasım tarihleri arasında çıkan gazete manşetleri ’10 Kasım Matemi’ temalı sergiyle Ankara Etnografya Müzesi’nde açıldı.

Cumhuriyetin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk 86 yıl önce bugün aramızdan ayrıldı. “Benim naçiz bedenim bir gün toprak olacaktır ancak Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır” diyen kurucu liderin de işaret ettiği gibi bedeni toprak oldu, ama hem cumhuriyet hem de kendisi yaşamaya devam ediyor.

Bugün saat 09.05’te yurdun her yerinde hayat durdu, tek yaşayan Atatürk oldu. O gözlerini kapattığında 15 yıl boyunca geçici istirahatgahı olan Ankara’daki Etnografya Müzesi de Ata’ya saygı için 10 Kasım Matemi sergisi düzenledi ve erken saatlerden itibaren ziyaretçi akınına uğradı.

Türkiye’nin birçok kentinden Atatürk’ü anmak için Ankara’ya gelen vatandaşlar müzeye yoğun ilgi gösterdi.

Koleksiyoner Gürkan Gürbüz’e ait özel sergiye gelenler 10 Kasım 1938 ile 10 Kasım 1953 tarihleri arasında yayımlanan 10 Kasım manşetlerini içeren 15 gazeteyi ilk kez burada gördü. 13 Kasım’a kadar açık kalacak sergide Cumhuriyet, Dünya, Ulus, Zafer, Tan, Son Saat gibi dönemin gazeteleri ziyaretçilerle buluşturuluyor ve dönemin ruhu bugüne taşınıyor. Ayrıca sergi Atatürk’ün sevdiği şarkılar eşliğinde gezilebiliyor.

15 gazetenin 15 yıl boyunca yayımladığı 10 Kasım manşetleri sıralandı.

Müze Müdürü Veysi Gün serginin öneminin bir yanı daha olduğunu, bunun da yazının başında anlattığımız durumdan kaynaklandığını söylüyor. Yani burada sergilenen gazeteler Atatürk’ün naaşının 1938’den 1953’e kadar burada kalmasından dolayı o dönem çıkan gazeteler yaşananlara ışık tutuyor. Yoğun bir ilginin olduğunu ve gururlandıklarını söyleyen Gül “Çok yoğun bir ilgiyle karşılaştık. Anıtkabir’den önce buraya ziyaretçiler akın akın gelmeye başladı. Ata’mızın sevdiği türküler eşliğinde sergimizi gezdiler, 9’u 5 geçe müzemizin bahçesinde Atatürk’ü andık ve duygu seli yaşandı” diyor.

Sergiye gelenlerden Eylem Öztürk de duygulandıklarını anlatıyor:
“Atatürk’ün Anıtkabir’e defnedilmeden önce burada yatmış olduğunu bilmek ve burada olmak insanın tüylerini diken diken ediyor.”

Atatürk'ü 15 yaşında gördü, ama bu fotoğraftan yıllar sonra haberdar olduAtatürk’ü 15 yaşında gördü, ama bu fotoğraftan yıllar sonra haberdar oldu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.