Ergenekon davası hakimi Hüsnü Çalmuk tahliye edildi
FETÖ 15 Temmuz darbe girişiminin ardından yeni bir örgütlenmeye girdi. Yurtdışına kaçan örgüt üyeleri Kuzey Amerika'da "platform" adını verdikleri modeli uygulamaya başladı.
Tarih: 24 Haziran 1999
Tarihçi ve Yazar Necip Hablemitoğlu Mehmet Ali Birand’ın “32. Gün” programına konuk oldu.
Hablemitoğlu o programda Fethullah Gülen yapılanmasıyla ilgili bilinmeyenleri tek tek anlatmıştı. 15 Temmuz darbe girişiminden sonra tüm medyanın çarşaf çarşaf yayınladığı o bilgileri o tarihte anlatmak hiç kolay değildi. Çünkü Fethullah Gülen’in Türk okulları projesine iktidar destek veriyordu.
Ne anlatmıştı Hablemitoğlu?
Hablemitoğlu araştırmalarında daha o dönemde en tepede “kainat imamı” olarak Fethullah Gülen ve altında “kıta imamları” ve “örgüt imamları” olmak üzere örgüt şemasını ortaya koydu. Araştırmalarını kamuoyuna açıklamak amacıyla “Köstebek” isimli kitabı yazmaya başladı.
Hablemitoğlu kitabında Gülen hareketinin bir hizmet ve eğitim hareketi olmadığını, stratejik devlet kurumlarına sızarak devlet örgütlenmesine paralel yapı kurmayı amaçlayan terör örgütü olduğunu yazmayı planladı ancak kitap basılamadan 18 Aralık 2002’de evinin önünde silahlı saldırıya uğrayarak cinayete kurban gitti.
Gelelim günümüze…
AK Parti döneminde büyüyen Fethullah Gülen hareketi yine AK Parti döneminde iktidarla ters düştü.
Dönemin MİT Başkanı Hakan Fidan’ın 2012’de şüpheli sıfatıyla ifadeye çağrılmasıyla başlayan süreç Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a yakın isimleri hedef alan 17-25 Aralık soruşturmasıyla devam etti. Ve AK Parti ile arasındaki kavga zirvedeyken 15 Temmuz 2016’da FETÖ’nün darbe girişimi oldu, bastırıldı.
AK Parti iktidarının “milat” kabul ettiği 15 Temmuz’dan eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu dönemine kadar 332 bin 884 kişinin gözaltına alındı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya döneminde ise örgüte 2 bin 839 operasyon yapıldı ve 4 bin 482 şüpheli daha gözaltına alındı. 994’ü tutuklandı.
15 Temmuz’dan sonra mal varlıklarına elkonan ve binlerce militanı tutuklanan FETÖ sadece yurtdışında ve özellikle ABD’de faaliyet sürdürebildi.
FETÖ’nün geçen ay yeni bir örgütlenme içine girdiği öğrenildi: “Platform.”
“Platform” yapılanması örgütün yayınlarında şöyle anlatılıyor:
“Kuzey Amerika’daki Hizmet katılımcıları faaliyetlerini daha etkin ve verimli yürütmek amacıyla ‘platform’ adı verilen meşveret heyetleri oluşturmuştur. Bu platformlar genel olarak yerel, bölgesel ve ulusal seviyede faaliyet göstermektedir. Kuzey Amerika Sivil Platformu Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada’daki Hizmet kurumları arasında tecrübe paylaşımı ortamı sağlayan ve danışmanlık hizmetleri sunan ulusal bir platformdur.”
Peki bu “Platform” örgütlenmesini FETÖ neden tercih etti?
Örgüt 1990’lardan itibaren çoğunlukla yüksek öğrenim ve iş nedeniyle Kuzey Amerika’ya gitmeye ve yerleşmeye başladı. O dönemki toplantılara ve buluşmalara “istişare” adı veriliyordu ve 2015 yılına kadar toplantılar bu şekilde yapıldı.
15 Temmuz 2016’daki başarısız darbe girişimi ve sonrasında örgüt büyük darbe aldı. FETÖ de 2017 yılında yerel platformları ve bunların en kapsayıcı olanı olan Kuzey Amerika Sivil Platformu’nu kurdu.
“Platform” örgütlenmesi de Hablemitoğlu’nun 25 yıl önce anlattığı gibi “kainat imamı, kıta imamı, ülke imamı…” sıralamasına benziyor.
FETÖ’nün yeni örgütlenmesi “Yerel platformlar, bölgesel platformlar, ulusal platform”…
Yerel platformlar bulundukları beldedeki dernek yöneticileri, temsilcileri ve gönüllülerinden oluşuyor.
Platformlarda cinsiyet, yaş, etnik köken ve meslek itibariyle farklı gruplar temsil ediliyor.
“Kuzey Amerika Sivil Platformu” üç ayda bir toplanıyor.
FETÖ’nün “platform” örgütlenmesinde yer alanlardan bazıları şunlar:
“Anatolian Heritage Federation, Midwest, Northeast Civic Platform, Southwest Civic Platform, West America Civic Platform, Mid Altantic platform, Southeast platform.”