Formula 1 pisti ihalesinde sahte teminat mektubu çıktı: Lale Cander yine gündemde

Lale Cander spor gündemini meşgul etmeye devam ediyor. Cander şimdi de bir teminat mektubuyla gündemde. Vakıflar Genel Müdürlüğü Cander'in bir gün önce başına geçtiği şirketin Formula 1 pisti ihalesi için verdiği sahte teminat mektubunu kabul etmiş.

Gündem 17 Ekim 2024
Lale Cander ismi Türk sporunun gündeminden bir süre daha düşmeyecek.

Lale Cander geçenlerde TFF’deki görevlerinden istifa ettirildi. Gündemi fazlasıyla meşgul eden durumun Cander-İbrahim Hacıosmanoğlu gerginliğinden ileri geldiği belirtildi. İddialara göre Cander TFF Genel Sekreterliği görevinin Hacıosmanoğlu’nun yeğenine verilmesinden rahatsız olmuştu. Görevin kendisine değil Hacıosmanoğlu’nun yeğenine verilmesi üzerine bu haberi medyaya servis ettirdi. Dolayısıyla 18 Temmuz’daki seçimlere kol kola girdiği TFF Başkanı Hacıosmanoğlu’yla ters düştü. Bu durumun ardından Cander görevlerinden el çektirildi. Daha önce istifa ettiğini söyleyen Cander’i yalanlayan TFF “TFF Yönetim Kurulu tarafından istifası istenmiştir” açıklaması yaptı.

Futbol Federasyonu'nda bu kez de Lale Cander krizi... İşte krizin perde arkasıFutbol Federasyonu’nda bu kez de Lale Cander krizi… İşte krizin perde arkası

Cander ismi yalnızca TFF’deki görevinden el çektirilmesiyle gündemde değil: Sponsorluk ve pazarlamadan sorumlu TFF yöneticisi Cander’in Galatasaray’ın çok tartışma yaratan illegal bahis sitesi uzantılı haber sitesi meritking.news sponsorluğuna onay veren ekibin de başında olduğu biliniyordu. Bu da federasyonun önde gelen yetkilileriyle arasını açmıştı. Şimdi Cander’in TFF yönetim kurulu üyeliğinde de istifa etmesi isteniyor.

O Mapfre bildiğimiz Mapfre değil!

Bunların üstüne Cander’le alakalı bir haber daha çıktı. TELE1 Formula 1 pisti ihalesini alan Can Bilim Eğitim Kurumları A.Ş’nin ihale sürecinde Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne sahte teminat mektubu verdiğini duyurdu. Şirket ihaleye tek başına katılmış, Formula1 pistini 30 yıllığına, 117 milyon 806 bin dolara kiralamıştı. Ancak Can Bilim Eğitim Kurumları A.Ş’nin ihaleye katılmak için verdiği 7 milyon 683 bin dolarlık teminat mektubunun sahte olduğu iddia edildi.

Habere göre şirketin ihaleye katılmak için verdiği teminat mektubu Mapfre Kefalet Sigorta A.Ş ‘ye ait. Ancak bu herkesin bildiği Mapfre Sigorta A.Ş değil, onun ismini kullanarak ve sonuna da “kefalet” kelimesi eklenerek kurulan fason bir şirket. Şirketin sahibi Bulgar uyruklu Lyudmil Lluydmilov Slavchev. Tabela şirket olarak tanımlanabilecek bu şirketin üstünden verilen sahte teminat mektubunun Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a bağlı Vakıflar Genel Müdürlüğünün nasıl kabul ettiği de bir soru işareti.

Cander bir gün önce şirketin başına geçmişti

İhale sürecinde yaşanan garipliklerden biri ihaleden hemen bir gün önce Can Bilim Eğitim Kurumları A.Ş’nin bünyesindeki değişiklikti. İhalenin sonuçlandığı 2 Nisan’dan bir gün önce 1 Nisan’da Ticaret Sicil Gazetesi’nde yer alan ilanda şirketin tek pay sahipliğinin kaldırıldığı açıklandı. O güne kadar şirketin tek sahibi Mehmet Şakir Can’dı. Ancak o gün şirketin başına Lale Cander geçti. Lale Cander dünya çapında lastik firması Pirelli’nin de Türkiye yönetim kurulu başkanı.

Intercity pisti boşaltmamıştı

İhale sürecinin bitmesinin ardından pistin eski kiracısı Intercity pisti boşaltmada sorun çıkarmıştı. Mayıs ayı ortasında Patronlar Dünyası’na konuşan Cander “Pistin bize teslim edilmesinin geciktiği her gün Formula 1’i de bizden uzaklaştırıyor. 2026 takvimi için çabalıyoruz, fakat bu inanılmaz gasptan dolayı ilerlemekte zorlanıyoruz. Fakat artık bir hafta içinde bu sorunun çözüleceğine inanıyorum” demişti. Bu açıklamadan yaklaşık iki hafta sonra Intercity pisti boşaltmış, pistin yönetimi resmen Lale Cander başkanlığındaki Can Bilim Eğitim Kurumları A.Ş’ye geçmişti.

FIA sportif komisyonu üyesi Fatih Altaylı: Intercity'nin pisti boşaltması lazımFIA sportif komisyonu üyesi Fatih Altaylı: Intercity’nin pisti boşaltması lazım

İmar izni için yetki değişikliği gündemde

Söz konusu şirketin pist ihalesini alırken sunduğu dosyada alana AVM ve eğlence merkezleri gibi yapılar inşa edileceği yer alıyor. Ancak alanın baraj çevresinde yer almasından dolayı imar izni yok ve bu izin alınmadan da sözü edilen inşaatın yapılması imkansız. İBB kaynakları buraya imar izni verilemeyeceğini söylüyor. TELE1’deki habere göre de Ankara kulislerinde burasının İBB’den alınıp Çevre Şehircilik Bakanlığına verileceği, imar izninin oradan alınacağı iddiası konuşuluyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.