Gaziantep plakalı arabayla geldi, Halep kalesine Türk bayrağı asıp poz verdi, sonra gitti

Türk vatandaşlığı da kazanmış bir Suriyeli Gaziantep plakalı lüks aracıyla Halep'e kadar gitti, Halep kalesine çıkıp Türk bayrağı astı, şehirde elinde Türk bayrağıyla dolaştı. Yaptığı sosyal medya paylaşımları Arapça sosyal medyada ciddi tepki çekti.

Gündem 2 Aralık 2024

Arapça sosyal medya, özellikle de Suriyeli muhaliflerin sosyal medyası dünden beri bir meseleyi, birini konuşuyor: Gaziantep’ten çıkıp Gaziantep plakalı lüks aracıyla Halep’e kadar giden, orada Halep kalesine çıkıp Türk bayrağı asan, şehirde elinde Türk bayrağıyla dolaşan, bütün bu anları da kendi sosyal medyasında paylaşan Velit Hendavi isimli kişiyi.

Velit Hendavi sosyal medyasından anlaşıldığı kadarıyla Suriye kökenli, savaş nedeniyle Türkiye’ye göçmüş, zaman içinde Türk vatandaşlığı kazanmış, Gaziantep’te kurulu bir internet servis sağlayıcı şirkette ortak ve yönetici de olmuş bir kişi.

Geçen hafta İdlib’deki radikal İslamcı Heyet Tahrir Eş Şam adlı örgütün öncülüğündeki muhalif güçlerin saldırısından sonra 29 Kasımda Suriye’nin Halep şehri yıllar sonra yeniden muhalif güçlerin eline geçti. İşte o gün Velit Hendavi de oldukça pahalı SUV tipi aracına binip Suriye’ye geçmiş, Halep’e kadar sağ salim gelmiş ve yanında getirdiği Türk bayrağıyla şehirde tur atıp sonra da tarihi Halep kalesine çıkıp buraya da Türk bayrağı asmış.

Hendavi bütün bunları yaparken video çektirmeyi de ihmal etmemiş ve bu videosunu sosyal medyada paylaşmış. Şimdi onun videosu Arapça konuşan sosyal medyada ama özellikle de Suriyeli muhaliflerin sosyal medyasında iki gündür en çok konuşulan konu. Pek çok kişi Hendavi’yi ağır bir dille eleştiriyor.

1948’de de Türk bayrakları açılmıştı

Bugünkü Suriye coğrafyasının yüzyıllar boyunca Osmanlı tarafından yönetildiği, Osmanlı’nın 19. yüzyılda getirdiği vilayet sisteminde Halep’in bugün Türkiye illeri olan , Kilis ve Şanlıurfa’nın vilayet merkezi olduğu biliniyor. Ancak Kurtuluş Savaşı sırasında Fransa ile imzalanan Ankara Antlaşması’ndan sonra Türkiye bugünkü Suriye üzerinde hak iddia etmekten vazgeçti. Zaten Suriye de Misak-ı Milli’de çizilen sınırlar içinde yer almıyordu.

Ancak 1948 yılında Suriye’de o zamanki yönetime itiraz eden ve protesto gösterisi yapanların bir bölümü Halep’te ellerinde Türk bayraklarıyla yürüyüş yapmış ve ‘Türkiye zamanında daha iyi yönetiliyorduk’ diye serzenişte bulunmuşlardı. Halep kalesindeki Türk bayrağı, o tarihten beri bir ilk.

Türkiye’ye tepki

Suriyeli muhaliflerin bir bölümü 13 yıldır Türkiye’den ciddi destek alıyor; Suriye’de savaştan kaçan üç milyonu aşkın insan Türkiye’ye sığındı ama yine de Türkiye’nin geri dönüp o toprakları yöneteceğini ima etmek Suriyeli muhalifler içinde bile tepki gören bir şey.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.