Gece kulübü yangınında 8 tutuklama… Uzmanından uyarı: Mevzuat eksiklerle dolu

Gayrettepe’de 29 kişinin hayatını kaybettiği gece kulübü yangını soruşturmasında sekiz kişi tutuklandı. 10Haber’e konuşan Yangın Güvenlik Uzmanı Levent Yasa ise yangından korunma mevzuatına dikkat çekti.

Gündem 6 Nisan 2024
Bu haber 9 ay önce yayınlandı

Gayrettepe’deki 16 katlı binanın eksi 1 ve eksi 2. katlarında faaliyet gösteren gece kulübündeki yangınla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan 11 şüphelinin sevk edildiği savcılıktaki işlemleri tamamlandı.

İstanbul Adliyesi’ndeki müracaat savcılığında ifadeleri alınan 11 şüpheliden 9’u “taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma” suçundan tutuklama talebiyle sulh ceza hakimliğine sevk edildi. İki şüpheli ise savcılık ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.

Mahkemeye sevk edilen 9 kişiden 8’i tutuklandı. Bir kişi ise hakkı ise adli kontrol kararı verildi.

Gece kulübünde 2 Nisan’da yapılan tadilat sırasında çıkan yangında 29 kişi hayatını kaybetmiş, iki kişi yaralanmıştı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma kapsamında, iş yerinin mesul müdürü İ.Ş., iş yerinin ortakları M.M.C., Ş.Ş. ve F.D, muhasebeci S.A., işletme müdürü A.A.P., tadilatla ilgili metal işleri sorumlusu K.E., metal işleri firma sahibi Ç.A. ve mobilyacı E.E. gözaltına alınmış, E.E. emniyetteki işlemlerinin ardından serbest bırakılmıştı.

Çalışmalar kapsamında iş yeri teknik servis sorumlusu İ.B, iş kazasından suç kaydı bulunan sahne yapımı firması sahibi D.Ç ve sahne yapımı teknik servis firması sahibi S.Ç. de gözaltına alınmıştı.

Levent Yasa: ‘Mevzuatta itfaiye kontrolü kesin ve net olmalı’

Eskiden adı Discorium olan Masquerade adlı gece kulübünde tadilat sırasında çıkan yangında 29 kişi birden öldükten sonra gece kulübüne 2006’da itfaiyenin olumsuz görüş verdiği ortaya çıkmıştı. 2018’deki son ruhsat yenilemede ise itfaiye görüşü bile istenmediği öğrenilmişti. Yangından korunmayla ilgili mevzuatta ise itfaiye raporunun “isteğe bağlı olması” mevzuatı tartışmaya açmıştı.

Detaylı haberi buradan okuyabilirsiniz.

TÜYAK Yönetim Kurulu Üyesi ve Yangın Güvenlik Uzmanı Levent Yasa

Türkiye Yangından Korunma ve Eğitim Vakfı (TÜYAK) Yönetim Kurulu Üyesi ve Yangın Güvenlik Uzmanı Levent Yasa, 10Haber’e yaptığı açıklamada halihazırdaki yangın güvenliği mevzuatının eksikleri olduğunu vurgulayarak “İtfaiye kontrolü şart. Bu mevzuatta kesin ve net şekilde belirtilmeli” dedi.

Yasa, “Hali hazırda bir yangın mevzuatı var ve bu uygulanmak zorunda. Herhangi bir şekilde bu tür bir işyeri açılırken bir ruhsatlama aşaması var. Ruhsatlama aşamasında da yangın güvenliği açısından mutlaka itfaiye kontrolünün olması şart. Mevzuatta bunun kesin ve net şekilde belirtilmesi gerekiyor ki herhangi bir şekilde açık nokta kalmasın. Mevzuatımız eski tarihlerden beri gelen eksikliklerle dolu. Kamuya açık ve toplanma amaçlı, eğlence amaçlı alanlarda da mutlaka bu denetimlerin daha sık yapılması  ve daha net kurallara göre yapılması bu tür acı olayların önüne geçecektir” diye konuştu.

Gayrettepe’deki gece kulübüne en son itfaiye raporunun 2006’da verilmesiyle ilgili soruya ise “Bir denetleme yapılıp yapılmadığını arşiv kayıtlarından öğrenebiliriz. Bunun resmi kayıtlarla açıklanması lazım. Zaten adli süreçte bilirkişi ve savcılar tespit edecektir” dedi.

Yangın facialarının önüne geçmek için binanın kullanın sınıfına uygun olması gerektiğini belirten Yasa, “Burası aslında bir konut ve yerleşim binası olarak yapılmış. Bu tip yerlerin alt katlarında eğlence mekanı, depolama alanı, düğün salonu gibi mekanlar olmamalı. Bulunacaksa da yangında korunmayla alakalı algılama, yönlendirme ve kaçış sistemlerinin doğru şekilde teşkil edilmesi, doğru şekilde işletilmesi ve periyodik kontrollerinin mutlaka yetkili kuruluşlarca yapılması gerekiyor ki facialarla karşı karşıya kalmayalım. Yangından korunmanın mimari projeden başlaması gerekiyor. Mimari projede kaçış yollarının doğru şekilde yerleştirilmiş, tarif edilmiş ve yeterli sayıda olması gerekiyor. İnşaat aşamasında da belediyeden ve itfaiyeden gerekli ruhsatlar alınmalı. İtfaiyelerin önleme şubelerindeki personel sayıları belli oranda olduğu için her tesisi denetlemek mümkün olmuyor. Ruhsatlama, denetim ve yeniden ruhsatlama süreçlerinde itfaiyeden istenirse yangınla ilgili rapor düzenliyor aslında ama bu zorunlu olmalı” diye konuştu.

29 kişinin öldüğü binanın mimarı konuştu: Tek giriş değildi

Öte yandan gece kulübü yangının ardından binanın mimarlarından 77 yaşındaki Mehmet Enver Horozoğlu konuştu.

Binanın mimarı Mehmet Enver Horozoğlu

Binanın projesini kendisinin çizdiğini belirten Horozoğolu, “Ben okulu 1971’de bitirdim. O esnada imzaları Zeki Öztekin atıyordu, ben onun yanında çalışıyordum. Biz burada bunun altını sinema olarak çizdik. 1972 yılında çizdiğimizi hatırlıyorum, eskiden bu inşaatlar iki senede ancak biterdi. Direkt sinema salonu olarak çizildi. Ben çizdim çünkü biliyorum. Üstte balkon vardı, o balkondan sinema makine dairesi falan. Onları tamamen çizmiştim. Bundan sonra da Kasımpaşa’da bir sinema salonu çizdik. Sinema salonu olarak faaliyet gösterdi ama çok uzun sürmedi diye biliyorum. Yukarıda pasaj vardı, pasajdan iniş vardı ama bunun çıkışı vardı, tek giriş değildi. Çıkışı kapatmış olabilirler. Giriş çıkışı olmadan zaten belediyeden geçmezdi” dedi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.