Gizli tanık Serdar Sertçelik’in kaçmasına komiser yardımcı olmuş

Ayhan Bora Kaplan davasında gizli tanık olan Serdar Sertçelik'in yurtdışına kaçmasına Ankara organizeden bir komiserin yardım ettiği ortaya çıktı.

Gündem 17 Mayıs 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Ayhan Bora Kaplan davasında gizli tanık olan Serdar Sertçelik’in ayağında elektronik kelepçeyle yurtdışına kaçışıyla ilgili yine Ankara Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şubesinde görevli komiser Metehan İlkyaz ile onunla bağlantılı 3 sivil, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı talimatıyla gözaltına alındı.
Elektronik kelepçe ile takip altında olan Serdar Sertçelik, 20 Kasım 2023 tarihinde gittiği bir çorbacıda silahlı saldırıya uğradı. Hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı. Soruşturmada soru işaretleri yaratan “gizli eller” de işte tam burada devreye girdi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, hastanede tedavi gördüğü sırada Sertçelik hakkında, Kaplan dosyasındaki Mahfuz Tatar cinayetindeki konumu nedeniyle tutuklamaya yönelik gözaltı kararı çıkardı. Kurşun isabet eden Sertçelik için hastanedeki tedavisi sonrasında hazırlanan doktor raporunda “gözaltına alınmasında sakınca vardır” görüşü verildi. Bunun üzerine Cumhuriyet Başsavcılığı, gözaltı kararını değiştirerek, “adli kontrol ve elektronik kelepçe takılması koşuluyla evinde avukat gözetiminde ifadesinin alınması” talimatını verdi. Son talimat doğrultusunda Sertçelik, evinde Organize Suçlarla Mücadele polisinin gözetiminde 46 sayfalık ifade verdi.

4 gün sonra firar etti

Ayhan Bora Kaplan soruşturmasının en önemli aktörü haline gelen Serdar Sertçelik, elektronik kelepçe takılıp gözetim altında olması gerekirken hastaneden evine taburcu olduktan 4 gün sonra yurt dışına firar etti. Gizli tanığın nasıl kaçtığı, kaçışında kimlerden yardım aldığına ilişkin merak edilen konularda yürütülen soruşturmada da kritik bilgilere ulaşıldı. Sabah gazetesinin haberine göre  Metehan İlkyaz koordinesindeki 3 şüphelinin, Serdar Sertçelik’i Ankara’dan İstanbul’a araçla götürdüğü, buradan da Bodrum üzerinden Yunanistan’ın Kos Adası’na kaçışını organize ettikleri ortaya çıktı. Metehan İlkyaz ve beraberindekilerin Serdar Sertçelik’i İstanbul’a ambulansla getirdikleri iddia edildi.

MİT takibe aldı

Ayhan Bora Kaplan suç örgütünün lideri Bora Kaplan’ın İzmir cezaevinde ek ifadesinin alınması için Ankara Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şubesinde görevli rütbeli polisler Metehan İlkyaz, M.M.Ç. ile Organize Suçlarla Mücadele Şubesinden Sorumlu Emniyet Müdür Yardımcısı Murat Çelik’in şoförlüğünü yapan Y.Ö. ile C.Y. cezaevinde ifade işlemlerinin tamamlanmasının ardından iddiaya göre Bora Kaplan’ın avukatı ile buluştu.
Avukatla yemek yedikten sonra masaj salonuna giden polislerin yaptığı tüm görüşmeler ise MİT ve Emniyet İstihbarat’ın takibine düştü. İddiaya göre Ayhan Bora Kaplan’ın avukatından 300 bin euro para alındı. Ancak Ayhan Bora Kaplan’ın avukatı Umut Köroğlu polislerle İzmir’de bir restoranda eksik ifade nedeniyle görüştüğünü, ancak iddia edildiği gibi bir para konusunun görüşülmediğini söyledi. Görüşmeye dair fotoğraf ve video görüntüleriyle ortaya çıkmasının ardından Metehan İlkyaz, Organize Şube’den gönderilerek hakkında soruşturma açıldı.

Diğer gizli tanık da ifadesini çekti

Soruşturma kapsamında Serdar Sertçelik 9 Ekim’de M-7 koduyla gizli tanık yapılırken, 9 Kasım’da ise “Ü5W1G8K6L3” koduyla bir gizli tanığın daha ifadesi alındı.
7 sayfa ifade veren gizli tanık, Ayhan Bora Kaplan suç örgütünün eylemlerine yönelik bilgiler verdi.
Sertçelik’in baskı altında zorla ifadesini aldıklarını açıklaması ve ifadeyi aldığı öne sürülen üst düzey emniyetçilerin gözaltına alınmasının ardından Ü5 kodlu gizli tanık da suç örgütünün yargılandığı Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesine giderek “Zorla gizli tanık yapıldım” diyerek ifadesini geri çekti. Gizli tanığın yaşadıklarıyla ilgili de Ankara Cumhuriyet Başsavcılığında ifadesinin alındığı öğrenildi.

Organize müdürü serbest

Gözaltındaki  müdürlerden Organize Suçlarla Şube Müdürü Kerem Gökay Öner’in mevcut delil durumu göz önünde bulundurularak tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldığı bildirildi. Öner hakkında yurtdışına çıkış yasağı adli kontrol tedbiri uygulandığı aktarıldı. Diğer 7 şüphelinin ifade işlemleri ve delillerin toplanmasının ardından Ankara Adliyesi’ne sevk edilecekleri öğrenildi.

Akın Gürlek de topa girdi

Emniyet’te son günlerde su yüzüne çıkan krizle ilgili bir gelişme daha ortaya çıktı. Adalet Bakan Yardımcısı Akın Gürlek ile görüşmesini köşesine taşıyan Sözcü yazarı İsmail Saymaz, iftar davetinde çekilmiş bir fotoğrafının Ankara Emniyet Müdürü Engin Dinç’in masasında olduğu iddiasını doğruladı ve aralarında geçen konuşmayı anlattı.

Söz konusu fotoğrafın Emniyet tarafından çekildiğine ilişkin duyumlar aldığını belirten Gürlek, fotoğrafın çekildiği iddia edilen akşam için şu bilgileri verdi:

“Başsavcı vekilleri, hakim ve savcılarla iftar yapmıştık. Orada avukat arkadaşlar da vardı. Erken çıktım. Beni uğurlamaya geldiler. Avukatın yanında arkadaşı var. Onlar iki basamak aşağıda, ben iki basamak yukarıdaydık. Uygunsuz bir yer değil. Atalay’ın dosyasıyla ilgili bir görüşmemiz yok. Kendisini özel olarak çağırmamışım. Diyalogum yok. Bu arkadaşla ilgili sıkıntı var mı? Yok. Uygunsuz fotoğrafım var mı? Yok.”

Fotoğrafı görmediğini söyleyen Gürlek, böyle bir fotoğraf varsa da kimin çektiği yönünde “Büyük ihtimalle Emniyet içindeki gruplardır” tahmininde bulundu.

Şikâyetçi olmayı düşündüğünü söyleyen Gürlek, dinlendiği iddia edilen diğer bazı isimlerin kendisine ulaştığını belirterek “Mağdur arkadaşlar da bana geldiler. Değerlendirme yapıyoruz. ‘Ortak hareket edelim’ dediler. Bir idari teftiş başlatıldı, onu bekleyebilirim. Kimsenin günahını almam. Gerçekten fotoğraf var mı, yok mu, bilmiyorum. Ama bana söylenen bu. Bu fotoğrafı niye çektiler; nasıl bir senaryo yazacaklar, bilgim yok” dedi.

 

Kaplan davasının gizli tanığı 'M7' dokuz kez adli kontrolü ihlal etmişKaplan davasının gizli tanığı ‘M7’ dokuz kez adli kontrolü ihlal etmiş

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.