Dilan Polat’ın ‘Enercisi’ tükendi
27 Eylül'de haklarında soruşturma başlatılan Dilan-Engin Polat çiftine ait işyerlerindeki aramanın soruşturmanın başlatılmasından bir ay sonra yapmasını 10Haber'e değerlendiren eski KOM Daire Başkanı Hanefi Avcı ve avukat Ruşen Gültekin sürecin normal olmadığını söyledi.
İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 27 Eylül’de başlattığı soruşturma kapsamında Dilan Polat ve eşi Engin Polat’a ait işyerlerinde arama yapılıyor. Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı kararıyla şirketlerdeki dijital materyallere de el konuyor. Lüks yaşantısını her fırsatta gözler önüne seren Dilan Polat’ın sosyal medyadaki açıklamaları sonrası ortaya atılan iddiaların ve haklarındaki MASAK raporunun ardından çiftin tüm mal varlıklarına el konmuş, yurt dışı çıkış yasağı getirilmişti.
Ataşehir’deki polikinlikte polisin arama çalışmaları sırasında avukat Vahit Kaya da basın mensuplarına açıklama yaptı.
130 şubenin bulunduğu belirten Kaya “Şu anda şimdi basın yasağı var, gizlilik kararları var. Gözaltı kararı yok, herhangi bir şey yok. Sadece mali şube geldi, bazı evrakları almaya çalışıyor. Onlara yardımcı oluyoruz biz avukatlar olarak. Herhangi bir şey yok. Kendisi burada değil tabii ki yani, burası iş yeri. Personel telefonuna el koymaya çalışıyorlar, yüzlerce çalışanın telefonuna el konulmaz. Yani dünyanın her yerinde avukatlık yapmış, o ülkelerde avukatının böyle bir uygulama görmedim. Yüzlerce çalışanın personelin telefonu el konulmaz. İçeride gerginlik… Ben yani böyle bir sistemi görmedim. Yüzlerce insan evine gidecek, telefonları yok. Annesi, babasıyla konuşamıyor şu anda” diye konuştu.
10Haber’e konuşan Polat çiftinin avukatı Çağdaş Çelik eve yönelik arama ve Dilan-Engin Polat çiftine yönelik gözaltı kararı olmadığını söyledi.
Öte yandan 10Haber’de bugün yayınlanan “Dilan Polat sitesi bu yüzden kapatıldı: Sivas-Kıbrıs bağlantılı bahis operasyonu” başlıklı haberle Polat çiftinin internet sitelerinden Sivas şubesini kaldırdıkları ortaya çıktı. Sivas şubesi işletmecisinin Veysel Şahin suç örgütüne yönelik bir davanın sanıklarından olduğu öğrenildi.
Polat çiftiyle ilgili soruşturmayı 10Haber’e değerlendiren eski Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Başkanı Hanefi Avcı bunun önceden başlatılmış gizli bir soruşturma olabileceğini söyleyerek “Operasyonun ne zaman başladığını tam olarak bilmiyorum. MASAK’ın bir haftada rapor çıkarması çok mümkün değil. 15 şirketleri varsa bu yaklaşık bir yıl sürer. Eski bir soruşturma olduğu kanaati bende yüksek. MASAK kendiliğinde pek harekete geçmez, kamu kurumlarından gelen ihbarla harekete geçmiştir” dedi.
Avcı “Resmi açıklamalara göre 27 Eylül’de soruşturma başlatıldıysa bir aydır ifade alınmaması, arama-el koyma işleminin bir ay sonra gelmesi normal mi” sorumuza ise şu cevabı verdi:
“Türkiye’de olup bitenlere bakacak olursak normal değil. Türkiye’de süreç operasyon, gözaltı, ifade şeklinde yürüyordu. Ancak normalde bu soruşturmadaki gibi de yapabilir. Yasal olarak mümkün. Savcılık yurtdışı yasağı, mal varlıklarına el koyma gibi tedbirler alıp gözaltı ve aramayı en sona bırakabilir. Ancak Türkiye’de uygulanan mevcut hukuka bakarsak bir gariplik var. Geçmişte yapılanlara bu yönüyle benzemiyor.”
Eski Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ve avukat Ruşen Gültekin ise şüphelilerin ifadesinin alınmamış olmasının normal olmadığını söyleyip şu yorumu yaptı:
“Türkiye’de kara para aklama cezası çok yetersiz. ABD’de 140 yıla kadar çıkarken bizde 7 yıl. Sezgin Baran Korkmaz bu yüzden Avusturya tarafından ABD’ye iade edildi. Sürekli varlık barışı çıkartıyoruz, dünya da bizi kara para aklamakla suçluyor. Savcılık yaptığım için biliyorum. Bu olayda Mali Şube MASAK’tan rapor istemiş olabilir. Bir tweet atıldığında bile ifadeye çağrılmıyor, baskınla gözaltına alınıyorsun. Delil karartma şüphesiyle tutuklanıyorsun. Böyle iddiaların olduğu bir dosyada hâlâ ifade alınmamış olması anormal.”