Hatay’da moloz dökümüne karşı nöbet başlatan depremzedelere gözaltı
Depremin yıktığı Hatay'da DNA örneği alınan 193 cenaze DNA'ları kimseyle eşleşmediği için yakınlarına teslim edilemedi. Hatay Cumhuriyet Başsavcısı Çelikkol yakınlarından haber alamayanlara DNA örneği vermeleri çağrısı yaptı.
Kahramanmaraş merkezli depremlerden en fazla etkilenen illerden Hatay’da Cumhuriyet Başsavcılığı iletişim ve değerlendirme toplantısı düzenledi. Depremden sonra Hatay Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın “20 bin kişi öldü” dediği Antakya’da yaralar hâlâ açık ve insanlar konteynerde yaşam mücadelesi veriyor. Depremin yıldönümü 6 Şubat’a günler kala son verilerin açıklandığı toplantıda Hatay Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Çelikkol “Hatay il merkezinde 17 bin 615 insanımız deprem nedeniyle vefat etmiştir” dedi ve Deprem Suçları Soruşturma Bürosu’nda 22 bin 581 dosya açıldığını anlattı.
Depremden sonra yakınlarından haber alamayan vatandaşlara DNA örneği vermeleri çağrısı yapan Başsavcı Çelikkol ilk etapta 2 bin 18 kişinin kimlik bilgilerinin tespit edilemediğini, ancak tanık beyanları, DNA, parmak izi ve fotoğraf eşlemesiyle bin 825 kişinin kimliğinin saptanıp cenazelerin yakınlarına teslim edildiğini söyledi.
Çelikkol “Vücut bütünlüğü bozulmamış ve vücut bütünlüğü bozulmuş 193 cenazenin DNA örneği alınmış, ancak eşleşme yapılamadığından yakınlarına teslim edilememiştir. Depremde Hatay’da yakınlarına ulaşamayan ve DNA örneği veremeyen kişilerin ikamet ettikleri en yakın adliyeye başvurarak DNA incelemesi ve biyolojik örnek alınması için müracaat etmeleri gerekmektedir” dedi.
Çelikkol Antakya ve Defne ilçelerinde ölümlerin yaşandığı bin 759 binadan 975’inin ruhsatsız olduğunu söyledi, “Yürütülen soruşturmalarda 6 Şubat tarihinden itibaren yıkılan binaların yapımından sorumlu 113 şahsa yönelik Cumhuriyet Başsavcılığımızın talebiyle 166 tutuklama işlemi yapılmıştır” diye konuştu.