Depremde ölen çocuğun telefonunu babasına satmak istediler
Ulusal Deprem Sempozyumu’nda konuşan Prof. Dr. Süleyman Pampal 6 Şubat depremlerinden sonra Hatay-Kırıkhan Fayı’nda biriken stresin her an depreme dönüşebileceği konusunda uyardı.
Adana’daki Ulusal Deprem Sempozyumu’ndaki uzman konuşmaları deprem riskinin ülke için hâlâ ne kadar yakın olduğunu bir kez daha gösterdi.
Gazi Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Kurucu Başkanı Jeoloji Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Pampal Ölüdeniz Fayı’na dikkat çekerek “6 Şubat depremlerinde bu fay Kırıkhan’a kadar kırıldı. Bu coğrafyada en yıkıcı ve en sık deprem olan fay bu. Şimdi o fay kırılmaya başlayacak. Çünkü oraya da stres yüklendi. O başlarsa maalesef Hatay yeniden yıkıcı bir deprem yaşayacak. Bunu düşünerek o depremlere dayanacak şekilde Hatay’ı yeniden inşa etmemiz gerekiyor” dedi.
“Bu bölge, bu fay 7-8 arası büyüklüğünde depremler üretiyor. Kırıldığı takdirde kesinlikle 7’den büyük bir deprem üretecektir. Hatay’da 200-300 bin kişinin öldüğü milattan önce 70’li yıllarda, milattan sonra 500’lü yıllarda, ondan sonra da çok sayıda tarihsel dönem depremleri var. Bundan Hatay üst merkezi ve güneyindeki Suriye etkilenecektir” diyen Pampal deprem riski açısından Adana’nın durumunu da değerlendirdi:
“Adana da 6 Şubat depremlerini üreten faylara 200 kilometrenin üzerinde bir mesafede ama 468 kişi öldü. Onun için 200 kilometre mesafeye bakın yine İskenderun etkilenecek, Adana etkilenecek, Osmaniye etkilenecek ama daha çok güneye doğru, Suriye yönünde ilerleyeceği için o bölgeyi etkileyecektir. Adana’yı kuzey-güney diye ayırmamak lazım. Adana’da özellikle alüvyal zeminler uzak depremlerde de ivme değerini çok yükseltiyor. O bakımdan üzerindeki ağır, betonarme, kötü yapıları yıkıyor. Artık bunlara dikkat edilmeli, ders çıkarılmalıdır.”