İstanbul'da polisin hayvan kaçakçılarına yönelik operasyonunda 36 kişi gözaltına alındı. Operasyonda komodo ejderi, timsah yavruları, tarantula, papağan, parmak maymun, geyik ve yılanların da bulunduğu 565 hayvan ele geçirildi.
Son yıllarda dünya genelinde hayvan kaçakçılığı biyolojik çeşitliliğe ciddi zararlar veren ve milyonlarca canlının yaşamını tehdit eden küresel bir sorun haline geldi. Yasadışı avlanma, endemik türlerin ticareti ve yaşam alanlarının tahribatıyla tetiklenen bu kriz, uluslararası çapta acil çözüm gerektiren bir tehdit olarak karşımıza çıkıyor.
Türkiye de coğrafi konumu gereği bu kaçakçılığın önemli merkezlerden birisi. Bu sebeple sık sık polis operasyonlarına tanık oluyoruz.
Dün de İstanbul merkezli 15 ilde düzenlenen hayvan kaçakçılığı operasyonunda altı aydır takip edilen 36 kişi gözaltına alındı.
Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) tarafından yapılan incelemede şüphelilerin hayvanların satışından elde edilen geliri arsa, tarla almış gibi gösterip akladığı tespit edildi.
Yapılan çalışmalarda Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaret Konvansiyonu (CITES) kapsamında aralarında timsah yavrusu, komodo ejderi, parmak maymun, tarantula, papağan, geyik ve yılanların da bulunduğu 565 hayvan ele geçirildi.
Operasyonlarda ayrıca, 18 adet hayvansal ürün, 52 adet çip, bir adet çip okuma cihazı, 3 bin 215 adet hayvan halka bileziği ve silah da ele geçirildi.
Gözaltına alınan 36 şüpheliden 27’si işlemlerinin tamamlanmasının ardından serbest bırakıldı. Şüphelilerden dokuzunun işlemlerinin ardından adliyeye sevk edileceği öğrenildi.