Her yıl aynı hikaye: Çeşme’deki orman yangını izmaritten çıkmış

Çeşme'deki yangının sorumsuzca yere atılan izmarit yüzünden çıktığı anlaşıldı. Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı sorumluların çok ağır müeyyidelerle karşılaşacağını duyurdu. Selçuk'ta başlayıp Kuşadası'na sçrayan yangın da bir hobi bahçesinden.

Çevre 30 Haziran 2024

Havaların ısınmasıyla her sene binlerce hektar ağaçlık alana mal olan, ancak bir türlü önü alınamayan orman yangınları yeniden Türkiye’nin öncelikli sorunu konumuna geldi.

1 mayıs ve 31 ekim arası yangın mevsimi kabul ediliyor. Bu dönem içinde en riskli aylar ise temmuz ve ağustos. Orman yangını riski sıcaklıkların arttığı, buna karşılık yağışların ve havada nemin azaldığı zamanlarda yükseliyor. Bu nedenle genel olarak yaz aylarında yangın riski daha yüksek.

Haftasonu İzmir, Çanakkale ve Balıkesir’de orman yangınları çıktı. İzmir’in Selçuk ilçesinde çıkan yangın Aydın’ın Kuşadası ilçesine de sıçradı ve aradaki karayolu trafiğe kapatıldı.

Ezine ilçesinde tarım arazisinde başlayıp ormana sıçrayan yangın yedi saatte kısmen kontrol altına alındı. Çeşme’deki maki yangını da yaklaşık 10 saat süren müdahaleyle durdurulabildi.

Yangınlara ilişkin son durumu aktaran Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı Menderes’te yangının bir hobi bahçesinden çıktığını, sebebiyet verenlerin gözaltına alındığını duyurdu. Çeşme’yle ilgili verdiği bilgiyse duyarsızlığı gözler önüne seriyordu.

Önceki yıllara benzer şekilde olayın baş aktörü yine, sorumsuzca yere izmarit atılmasıydı:

“İzmir’de altı büyük yangın vardı. İrili ufaklı birçok yangın vardı. Bizim risk grubunda dediğimiz altı yangından biri Çeşme’deydi. Çeşme yangını sigara izmaritinden çıktı maalesef. Bu kişi de gözaltına alınmış durumda. Buradan ister bilinçli ister bilinçsiz, ister hata ile ister ihmalle herhangi bir şekilde orman yangınına ya da zarar verecek bir yangına sebep olacakların çok ağır müeyyidelerle karşılaşacağını belirtmek istiyorum. Bu konunun telafisi yok.

Bunları engellemek için görüyorsunuz; çok yoğun şekilde mücadele oluyor. Dolayısıyla bu konuda hassas olunmasını, özellikle önümüzdeki hafta Ege Bölgesi’nde çok yoğun ve şiddetli bir rüzgar uyarısını ve hava sıcaklıklarının yükseldiğini de göz önünde bulundurarak vatandaşlarımızdan mutlaka özen göstermelerini istirham ediyoruz.”

Kaç hektarlık alan etkilendi?

Yumaklı’nın aktardığına göre Menderes’te 150, Selçuk’ta ise 350 hektar alan etkilenmiş.

Bu hayatı yalnızca insanların yaşamadığını dile getiren Yumaklı şu uyarıları yaptı:

“Bu dünyayı paylaştığımız ekosistemdeki varlıklar maalesef bu yangınlardan etkileniyor, yok oluyorlar. Herkesin anlayışına, vicdanına ve insafına bırakıyorum. Çok şükür ki yanan herhangi bir ev yok, tesis yok. Bu da bu şekilde atlatılmış oldu. Tekrar geçmiş olsun diliyorum ve üzerine basa basa altını çize çize tekrar ifade etmek istiyorum. Yangın oluşturacak çok basit, küçücük bir ateşin bile çok büyük sonuçları olabileceğini lütfen unutmayalım. Hafta sonları olabilir, hafta içi olabilir, piknik, mesire yerlerinde belirtilen kurallara mutlaka uyalım.

Girişi yasak olan, risk sebebiyle yasaklanmış olan alanlara girilmemesini özellikle riayet edelim. Bu çok önemli. Sonuç itibarıyla insanlar olarak üzerimize düşeni yaptığımızda aslında herhangi bir sorun olmayacak. Kamu kurumlarının bütün çalışanları, orman teşkilatımız, o alevlerin arasında hiç uyumadan, bu arkadaşlarımızın büyük bir bölümü bir yangından diğerine koşar vaziyette. Arkadaşlarıma, hava araçlarında her atışının, su atışının son derece önemli ve zamana karşı yarıştığını bilerek ustalıklarını konuşturan pilotlarımıza, bize destek olan bütün kurumlara, özel- kamu hiç fark etmez. Teşekkür ediyorum.”

Yangınların yaklaşık yüzde 35’i ihmal ve kazadan

Orman Genel Müdürlüğü verilerine göre 2012 ile 2023 yılları arasındaki on yıllık dönemde yaşanan orman yangınlarının yüzde 5,3’ü kasıt, yüzde 34,5’i ihmal ve kaza, yüzde 11,9’u da doğal nedenlerle gerçekleşti.

Yangınların yüzde 48,3’ünün ise nedeninin bilinmediğine dikkat çeken rapora göre, bu nedeni bilinmeyen yangınlarla zarar gören orman ekosistemi miktarının son 11 yılda 86 bin hektarı bulduğu vurgulanıyor.

Yanan orman alanlarının beşte ikisinin neden yandığının tespit edilemediğine işaret eden raporda “Nedeni bilinmeyen bir soruna karşı mücadele etmek de oldukça zor olduğu için, bu belirsizlik içinde orman yangınlarıyla mücadelede başarılı olma şansı da azalıyor” tespiti yapılıyor.

Resmi verilere göre geçen yıl da orman yangınlarının yüzde 41’i, yanan orman alanlarının ise yüzde 17’si bilinmeyen nedenlerle çıktı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.