Memur ve memur emeklisi iki yıl için toplam yüzde 110 zam istemi
Memur- Sen 3 ayda bir zam isteğine karşılık hükümetten 'eskisi gibi devam yanıtı' geldi. Hükümet bugüne kadar olduğu gibi 6 ayda bir zam teklif etti. Sözleşmenin ilk yılı olan 2024 için ilk 6 ayda yüzde 14, ikinci 6 ayda ise yüzde 9 zam teklifi var.
Hükümetin, 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi kapsamında Memur-Sen’e verdiği ilk ücret zammı karşı teklifi arasında dağlar kadar fark bulunuyor. Hükümet ile kamu sendikaları arasında sürdürülen görüşmeler öncesinde açıklama yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, hükümetin 4 milyon memur ve 2.5 milyon memur emeklisine 2024 yılı ilk 6 ayında yüzde 14, ikinci 6 ayında yüzde 9 zam teklif ettiğini söyledi. 2025 yılında ise memur sendikalarına ilk 6 ay için yüzde 6, ikinci 6 ay için yüzde 5 zam önerildi. Bakan Vedat Işıkhan, Merkez Bankası’nın enflasyon tahminlerine göre gelecek yılın ilk yarısında ayrıca yüzde 25 enflasyon farkı verilmesinin öngörüldüğünü aktardı. Memur sendikaları ise hükümetin zam teklifine tepki gösterdiler.
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, 2024 ve 2025 yıllarını kapsayacak toplu sözleşme teklifiyle ilgili şunları söylemişti:
“Öncelikle sözün yerine gelmesi, vaadin karşılığını bulması için 22,000 TL’den kaynaklı en düşük devlet memuruna eksik uygulanan 1.650 TL’nin tazminini istiyoruz. Geçtiğimiz iki yıllık süreçteki enflasyon verilerini dikkate alarak 2024 yılı için 3’er aylık dönemler itibariyle refah payı dahil, birinci üç ayda yüzde 35, ikinci üç ayda yüzde 10, üçüncü üç ayda yüzde 15, dördüncü üç ayda yüzde 10 artış istiyoruz.
2025 yılı için ise Türkiye’nin ekonomik verilerinin ve enflasyon rakamlarının iyileşeceğine dair inancımızla 6’şar aylık dönemler itibariyle refah payı dahil birinci altı ayda yüzde 25 ve ikinci altı ayda yüzde 15 artış istiyoruz. İki yıllık süreçte toplamda yüzde 110 oransal artış teklif ediyoruz.”
Sendikalarla hükümet 17 Ağustos Salı günü tekrar bir araya gelecekler. Teklife ilişkin müzakereler 21 Ağustos’a kadar sürecek. Bu tarihe kadar anlaşma sağlanırsa sözleşme imzalanacak, sağlanmazsa konu hakem heyetine gidecek.
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, “Gelen teklifi olumlamamız mümkün değil. Bu açıdan tavsiyemiz, teklifin revize edilmesidir” dedi. Yalçın, gelen teklifin, Merkez Bankasının enflasyon tahmininin 10 puan altında olmasını kabul etmediklerini belirtti.
Yalçın, “Önümüzde süreç var, teklif revize edilmeli. Kiralara ilişkin kamu görevlileri zorlanmakta. Masaya bu konuda bir teklifin de gelmesini bekliyorduk. Bayram ikramiyesinden diğer sosyal haklara ilişkin henüz cümle kurulmadı” dedi.
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci de Kamu İşveren Heyeti’nin zam teklifinin kamu çalışanlarının ve memur emeklilerinin taleplerini karşılamadığını belirterek şunları söyledi:
“Kamu İşveren Heyeti’nin, bu rakamların yeniden revize ederek, müzakere edilebilir bir teklifle masaya gelmesi lazım. En düşük memur maaşının 22 bin liraya tamamlanmasını talep etmiştik, bununla ilgili herhangi bir gelişme sağlayamadık. Temmuz ayında ilave ek ödeme adı altında 8 bin 77 lira artış verilmişti maalesef bu artış taban aylıklara yansıtılmadı. Taban aylıklara yansıtmadığı gibi emeklilere yansıtılmadı. Burada ciddi mağduriyet oluştu. Bunun mutlaka toplu sözleşme sürecinde müzakere edilip, net bir şekilde karara bağlanması lazım.”
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil de “KESK olarak taleplerimizin karşılanmaması halinde ikinci teklifin sunulacağı 17 Ağustos’a kadar üretimden gelen gücümüzü kullanarak 16 Ağustos’ta 1 günlük iş bırakıyoruz.” dedi.
Merkez Bankasının 2024 yılı enflasyon tahmininin altında olan teklifi kabul etmelerinin asla mümkün olmadığını belirten Yeşil memur maaşları ve memur emeklisi aylıklarına 6 aylık artışlar yerine 3’er aylık artışlar yapılması gerektiğini söyledi.