İstanbul’a yeni plan: Tarihi yarımadaya araçla girmek isteyen ücret ödeyecek

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu 30 ay süreli "Sürdürülebilir Kentsel Ulaşım Planı"nı tanıttı. Plana göre Tarihi Yarımada'da araç kısıtlaması yapılacak, araçla bölgeye girmek isteyenler para ödeyecek.

Çevre 14 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
İstanbul'da 30 aylık yeni ulaşım planı uygulanacak.

İstanbul’da yaşamanın maliyeti çok yüksek. Bu maliyete çekilmez trafik çilesi de eklenince İstanbul yaşanmaz hale geliyor. Her geçen gün nüfusu artan megapolde trafik sorunun azaltmak için yeni bir plan uygulamaya konuyor.  Plana göre ikamet edilen yere yakın otoparklar ucuz, uzak olanlar daha pahalı olacak. Böylece araç kullanımı yerine toplu taşıma teşvik edilecek. Trafik yoğunluğu yaşanan yerlere araç girişi kısıtlanacak, araçla girmek isteyenler ücret ödeyecek. Eminönü’nde başlayacak kısıtlama uygulaması daha sonra Kadıköy Moda’da da uygulanacak.

Sıkışık bölgelere girişte ücret uygulaması başlıyor.

7 yıl içinde trafiğin yüzde 1o düşmesi hedefleniyor

SKUP diye kısaltılan plana göre İstanbul trafiğinin en yoğun olduğu sabah ve akşam saatlerinde 2030 yılına kadar yüzde 10.1, 2040’ta ise yüzde 12.8 azaltılması hedefleniyor. Karbon salımını düşürmeyi hedefleyen planda “tıkanıklık fiyatlandırması” adı verilen uygulamayla özel araç kullanıcıları trafik sıkışıklığı yaşanan bölgelere araçlarıyla girmek istediklerinde ücret ödeyecek. SKUP’un 30 ay sürecek uygulamasının 5.55 milyon Euro olan bütçesinin yüzde 85’i Avrupa Komisyonu tarafından karşılanacak.

Proje kapsamında yürütülecek faaliyet başlıkları şöyle:

• Otomobil kullanımını azaltmak amacıyla altyapıya ve talep yönetimine ilişkin uygulamalar.

• Kent içi ulaşımda enerji verimliğini artırmak, ulaşımdan kaynaklı sera gazı emisyonlarını azaltmak ve kentsel hava kalitesini artırmak üzere merkezi alanlarda (Tarihi Yarımada, Kadıköy, Beyoğlu…) otomobil kullanımını caydırıcı önlemlerin geliştirilmesi.

• Yaya trafiğinin yoğun olduğu alanlarda otomobil kullanımını ve trafik hızını azaltıcı uygulamaların geliştirilmesi.

• Toplu taşımada deniz ulaşımının payını artırmaya yönelik uygulamalar.

• Kıyı ilçelerde iskelelere erişime yönelik pilot çalışmalar.

• Deniz ulaşım ağını genişletmek üzere pilot çalışmalar.

• Yürüme ve bisiklet gibi aktif ulaşım türlerini teşvik etmek üzere, yolların yeniden düzenlenmesi için küçük ölçekli uygulamalar.

• Merkezi alanlardaki yayalaşmış alanlara yönelik politika önerilerinin detaylandırılması ve projelendirilmesi

• Yaya akslarının birbirine bağlanabileceği koridorların oluşturulması ve projelendirilmesi.

• Toplu taşımayı teşvik etmek üzere dünyada yaygın olarak uygulanan ‘otobüs öncelikli şeritler’ ve sürdürülebilir ulaşım ve insan odaklı bir yaklaşım olan ‘Sağlıklı Sokaklar’ oluşturmaya yönelik araştırmalar yürütülmesi, fizibilite çalışmalarının gerçekleştirilmesi, ayrıntılı tasarım ve uygulama dosyalarının hazırlanması.

• Beklenen İstanbul depremi ve iklim değişikliği kaynaklı su baskınları öncelikli olmak üzere afetlere ve gelecekteki olası pandemilere dirençli kentsel ulaşımın tesisi için yol haritaları oluşturulması.

İBB'nin tahminine göre İstanbul’da Paris'in merkez nüfusu kadar yabancı yaşıyorİBB’nin tahminine göre İstanbul’da Paris’in merkez nüfusu kadar yabancı yaşıyor

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.