Ankara’da FETÖ soruşturması: 16 gözaltı kararı
İçişleri Bakanlığı yerleşkesine yönelik saldırıda müfettişlerin incelemesi tamamlandı. Mülkiye müfettişleri 2’si polis 9’u jandarma, toplam 11 kamu görevlisi hakkında soruşturma izni istedi.
İçişleri Bakanlığı’nın Ankara’daki yerleşkesine 1 Ekim’de saldırı düzenlenmiş, yerleşkenin Atatürk Bulvarı’ndaki girişi önüne hafif ticari araçla gelen iki kişinin düzenlediği saldırı sırasında bir PKK’lı üstündeki bombayı patlatarak, diğeri ise çatışmada ölmüştü. Saldırganların olaydan yaklaşık 11 saat önce Kayseri’nin Develi ilçesinde veterinerlik yapan Mikail Bozlağan’ı öldürerek aracını gasp ettiği, o araçla Ankara’ya gittiği belirlenmişti.
Gazeteci Tolga Şardan saldırıdan beş gün sonra kaleme aldığı yazıda saldırganların Develi’de 28 Eylülde başka bir aracı gasp etmek istediklerini, başaramayınca Kalaşnikof silahlarla ateş açtıklarını, araçtaki iki kişinin jandarma karakoluna şikayetçi olduğunu, ancak gerekli soruşturmanın başlatılmadığını yazmıştı. Aynı yazıda 28 Eylül’de araç gaspı girişiminden kurtulanların jandarmanın etrafta yaban domuzu avcıları olduğunu, araca isabet eden kurşunların bu avcıların silahından çıkmış olabileceğini söylediği belirtiliyordu.
Duvar’dan Can Bursalı’nın haberine göre 28 Eylül’de araç gasp edemeyen PKK’lılar daha sonra Mikail Bozlağan’ı infaz edip Ankara’ya geldi. Saldırıdan sonra Kayseri’ye gönderilen Mülkiye müfettişleri raporlarında polis ve jandarmanın ihmallerini iki başlıkta belirledi. İlki, 28 Eylül’deki gasp girişimiyle Mikail Bozlağan’ın öldürülüp aracının gasp edilmesi olaylarının birlikte değerlendirilmemesi, terör bağlantısı ihtimalinin göz ardı edilmesi oldu. İkinci başlık ise, Bozlağan’ın aracı gasp edildikten sonra plaka tanıma sisteminde (PTS) gerekli tespitin yapılmamış olmasıydı. PKK’lılar Bozlağan’ın aracını gasp ettikten sonra yaklaşık 11 saat boyunca otoyolları ve şehir merkezlerini kullanarak Develi’den Ankara’ya kadar gelmişti, ancak PTS kayıtlarında bununla ilgili tespit yoktu.
Müfettişler gasp girişimi ve sonrasındaki gaspla ilgili terör bağlantısı değerlendirmesinin yapılmaması ve plaka tanıma sistemine gerekli girişin yapılmaması nedeniyle ikisi polis dokuzu jandarma toplam 11 kamu görevlisi için soruşturma izni istedi. Soruşturma izni talebi Develi ilçesinin bağlı olduğu Kayseri Valiliği’ne gönderildi.