Otomobil Seyhan’a uçtu, bir aile yok oldu
Erzincan'ın İliç ilçesinde altın madeni sahasında kayan toprağın altında kalan dokuz işçiyi arama kurtarma çalışmaları devam ederken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı madenin lisansının iptal edildiğini duyurdu.
Erzincan’ın İliç ilçesinde Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin 2010 Aralık’tan beri altın üretimi yaptığı Çöpler maden Sahası’nda çıkarılıp istiflenen toprak, 13 Şubat’ta saat 14.28’de kaydı. Çevre ve şehircilik bakanlığı, maden ocağının çevre izin ve lisans belgesinin iptal edildiğini duyurdu. Sosyal medya üzerinden açıklama yapan Bakanlık, “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız tarafından, Erzincan İliç’te toprak kaymasının meydana geldiği maden ocağının lisans şartlarının ortadan kalktığı tespit edildiğinden çevre izin ve lisans belgesi iptal edilmiştir” dedi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız tarafından, Erzincan İliç’te toprak kaymasının meydana geldiği maden ocağının çevre izin ve lisans belgesi iptal edildi. pic.twitter.com/o3kGAc42oe
— T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Dğş. Bakanlığı (@csbgovtr) February 17, 2024
Altı şüpheli tutuklandı
Öte yandan, dün sabah saatlerinde İliç Adliyesi’ne çıkarılan şüphelilerden, savcılıktaki ifadelerinin ardından altısı tutuklanma ikisi de adli kontrol şartıyla serbest bırakılması talebiyle mahkemeye sevk edildi. Sulh Ceza Hakimliği’nde hakim karşısına çıkan şüphelilerin yaklaşık 15 saatlik yargılamasının ardından baş mühendis Murat Bayraktar, mühendis Şenol Demir, vardiya amiri Soysal Doğan, saha sorumlusu Abdülkadir Cansız, saha yetkilisi Hüseyin Üstündağ ve şirket vekili Kanada uyruklu Jain Ronald Guille tutuklandı. Titreşim kaydı alan A.R.K ve saha görevlisi M.T., adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu, AFAD Başkanı Okay Memiş ve diğer yetkililerle çalışmaları takip eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, arama kurtarma çalışmalarının beşinci gününde düzenlediği basın toplantısında “Bizim hesaplarımıza göre dere yatağına beş milyon metreküplük toprağın akması söz konusu. Heyelan iki yönlü gerçekleşiyor. Dere yatağına yüzde 80’i akıyor, bir kısmı da yan taraftaki manganez ocağının içine doğru akıyor. Burada da 1,5 milyon metreküpe yakın toprak söz konusu. Bu olayın esnasında ifade etmiştik dokuz çalışanımız kayıp. Onların altısının dere yatağına gelen büyük toprak alanı içerisinde olduğunu düşünüyoruz ve o şekilde çalışıyoruz. Üç kardeşimizin de manganez ocağının içinde olduğunu düşünüyoruz” dedi.
Kazada yaklaşık 10 milyon metreküp toprağın altında kalan dokuz işçi hala kayıp. İşçileri kurtarmak için Erzincan başta olmak üzere Erzurum, Sivas, Rize, Malatya, Giresin, Diyarbakır, Tokat ve Tunceli’nden gelen AFAD ekipleri de çalışıyor.
Mahsur kalan işçilerden birinin yeğeni olan Ahmet Öz, ANKA Haber ajansına verdiği röportajda “Lanet olsun madene. Huzur bitti, komşuculuk bitti. Allah versin de bu çocukların cenazeleri bulunsun başka diyecek bir şey yok. Bu adamların kurtluma şansı var mı?” diye isyan etti.
Yeğeni göçük altında kalan, Çöpler Köyü’nden Ahmet Öz Anka’ya konuştu:
“Lanet olsun madene. Huzur bitti, komşuculuk bitti. Allah versin de bu çocukların cenazeleri bulunsun başka diyecek bir şey yok”https://t.co/SgxzL6KU8r pic.twitter.com/8vSIwKry3P
— ANKA Haber Ajansı (@ankahabera) February 17, 2024