Instagram yasağında ‘resmi olmayan’ neden de varmış: Toplumsal hassasiyetler…

Bakan Uraloğlu ağustosta dokuz gün süren Instagram yasağının 'resmi olmayan' nedenini sonunda açıkladı: Toplumumuzun hassasiyetleri...

Bilim Teknoloji 16 Eylül 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

2 Ağustos’ta uyananlar Instagram adlı sosyal medya uygulamasına ulaşamamaya başladı. Çünkü uygulama o sabaha karşı saatlerde Bilgi Teknolojileri Kurumu BTK’nın aldığı idari kararla bütün Türkiye’de erişime kapanmıştı. Peki neden kapanmıştı Instagram? Ortada mahkeme kararı olmadığı için bu somut sebebi bilmiyoruz; yetkili kişi ve kurumlar türlü çeşitli açıklamalar yaptı ama bunlar da çok anlamlı değildi.

İlk andan beri ortada bir iddia var: Instagram başta Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun olmak üzere bazı kişilerin tam da o günlerde Tahran’da öldürülen Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye için yayınlamak istediği taziye mesajlarını ‘Kurallarımıza aykırı’ diyerek sansürlemişti. İşte Instagram’ın yasaklanmasının asıl sebebi, iddiaya göre buydu.

Günlerce yoğun biçimde konuşulan bu iddia hiçbir zaman tam olarak yalanlanmadı. Gerek Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ve gerekse BTK’nın bağlı olduğu bakan olan Ulaştırma Bakanı Abdülkadir Uraloğlu sık sık Instagram’ın Türk hukukunda yer alan ‘katalog suçlar’la ilgili taleplerini yerine getirmediğini söylediler. Diğer yandan Haniye taziyelerine gelen sansürden rahatsızlıklarını da açıkça söylediler. Ancak yine de yasağın nedeninin bu olduğunu belirtmediler.

Uraloğlu dün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan ile birlikte AK Parti’nin Kocaeli Başiskele’de düzenlediği AK Parti İnsan Hakları Eğitim Kampı’na katıldı.

Yasağa ilişkin de açık konuştu ve ‘resmi olmayan’ nedenden de bahsetti: Toplumun hassasiyetleri…

Uraloğlu’nun konuşması şöyleydi: “Instagram’ı kapatmadık. Erişimi engelledik sadece. Sonra engeli kaldırdık. Ne zaman kaldırdık? dokuz gün sonra. Geçen aydı. Yani orada tabii bizim hassasiyetlerimiz var. Hani resmi gerekçesi neydi? Katalog suçlarımız dediğimiz kumar, cinsel içerikli paylaşımlar, Atatürk’e karşı olan, Atatürk’e hakaret ve benzeridir. Bir de resmi olmayan tarafında da toplumumuzun hassasiyetleri vardı. ‘Bunlara da uyacaksınız’ dedik. Hepiniz bir sosyal medya kullanıcısısınız. O şirketin, o platformun yasakladığı şeyleri paylaşırsanız sizi uyarır. Yerine getirmezseniz kaldırır. Paylaşımlarınızı kaldırırsa orada hesabınızı bloke eder. Bu bir şirket, biz de bir devletiz. Yani şirketin kuralları, kanunları var da bizim yok mu? Elbette biz de bunlara herkesin uymasını istiyoruz. Bu anlamda belli bir noktaya getirdik ve bundan sonra bu platformlar da bizim buradaki kararlı duruşumuzu da gördü. Bundan sonra daha iyi noktada olacağız. O istediklerimiz yerine getirilince biz de erişim engelini kaldırdık.”

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.