Nerden çıktı bu podcast işi?
Hukukçu Yaman Akdeniz'e göre Instagram suikast sonucu öldürülen Hamas Siyasi Büro lideri İsmail Haniye paylaşımlarını engellemeye devam ediyor.
Bilişim Hukukçusu Prof. Dr. Yaman Akdeniz suikastte öldürülen Hamas Siyasi Büro lideri İsmail Haniye’nin fotoğrafını Instagram hesabından paylaşmasından sonra META’nın paylaşımı kaldırdığını açıkladı.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, İsmail Haniye’nin Tahran’da suikast sonucu öldürülmesinin ardından paylaştığı taziye mesajlarının Instagram tarafından sansürlendiğini söyledi. Altun’un açıklamasının hemen ardından dünya çapında iki milyardan fazla kullanıcısı olan Instagram 2 Ağustos 2024 tarihinde BTK tarafından Türkiye’de erişime engellendi.
Instagram’a getirilen erişim engeli 10 Ağustos akşamı yapılan anlaşmayla kaldırıldı.
Hukukçu Yaman Akdeniz ise bugün Instagram’ın Haniye sansürüne devam ettiğini açıkladı.
Instagram’ın kaldırdığı gönderisini X (eski adıyla Twitter) üstünden paylaşan Akdeniz şöyle dedi:
Instagram tarafından ben de bugün Fahrettin Altun’un İsmail Haniye taziye mesajının görselini paylaştığım için sansürlendim. Hani ‘anlaşmıştık?’ Bunun sonucu olarak Instagram kapatılmalı mı veya çözüm ne olmalı?”
Instagram Cuma günü açıldıktan sonra, İletişim Başkanı Fahrettin Altun Instagram’a ‘Şehit İsmail Haniye taziye mesajı’ ile geri döndü. Instagram bu paylaşıma izin verdi ve Tehlikeli Örgütler ve Kişiler Politikası’na aykırı da olsa ‘haber değeri’ olduğunu değerlendirdi. Ben de bu paylaşımının görselini ‘İletişim Başkanı Fahrettin Altun, sansürden sonra Instagram’a Şehit İsmail Haniye taziye mesajı ile dönmüş’ açıklamasıyla paylaştım. Hatta bu paylaşım altında seviyeli bir tartışma da başladı. Bu sabah bu paylaşımım Meta ve Instagram’ın Tehlikeli Örgütler ve Kişiler Politikası’na aykırı olduğu gerekçesiyle kaldırıldı. Biraz karmaşık olmakla birlikte itiraz mekanizmasını bulup tekrar değerlendirmelerini talep ettim. Bunu yaparken bir açıklama yapamıyorsunuz. Eğer bu otomatik itiraz sürecinden de sonuç alamazsam o zaman konuyu Meta’dan bağımsız kurulan Gözetim Kurulu’na (Oversight Board) götüreceğim. Sonuçta Altun’un paylaşımının haber değeri varsa benim paylaşımım da farklı değil.
Karmaşık Tehlikeli Örgütler ve Kişiler Politikası’na aykırı bir durum da söz konusu değil. Paylaşımda şiddet çağrısı veya terör desteği veya propagandası yok. Platformların da bu tip paylaşımlara tahammül etmesi beklenir. Bu yanlış uygulama ile ilgili hukuk yoluna da başvurulabilir. Fakat, itiraz ve Gözetim Kurulu üzerinden ilerlemek daha mantıklı. Bunun sonucu da asla Instagram’ın topyekun sansürlenmesi de olmamalı. Devletin BTK Başkanı eli ile yaptığının tekrarlanmasını asla istemem.
Bir diğer taraftan ‘hani anlaşmıştık?’ Hani hesaplarımız güvence altına alınmıştı? Ulaştırma Bakanı öyle demedi mi? Instagram susmaya devam ederken tek taraflı anlaşma mı olur? Dün uzun uzun yazdım, biz aslında anlaşmadık. Değişen bir şey de yok. O zaman tekrar soruyorum, Instagram’ın sansürlenmesinin gerçek nedeni nedir?
Meta Sözcüsü konuyla ilgili İngiliz haber ajansı Reuters’a açıklama yaptı. Açıklamada, Türkiye’de yeniden erişime açılmasından memnuniyet duyduklarını belirtilerek, “Yetkililerle diyalog halindeyiz ve ihlal içeren içerik ve hesaplar hakkında aksiyon almaya devam edeceğiz” denildi.
Meta Sözcüsü, kurumun Tehlikeli Örgütler Ve Kişiler Politikası’nı ihlal eden içeriğin kaldırılmasını ve gerektiğinde haber değeri taşıyan içeriklere dair izinlerin uygulanmasını da içerdiğini belirtti.