İran’dan Türkiye’ye bir misyonerlik öyküsü: Papazı AYM kurtardı

Müslümanlıktan Hıristiyanlığa geçen İranlı papaz Mesud Talebi'yi AYM rahatlattı. Papaz Talebi hakkında İran’dan Türkiye’ye uzanan misyonerlik macerasında yıllar sonra ‘sınır dışı edilmeyecek’ kararı verildi. 


Gündem 24 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

İran’dan Türkiye’ye uzanan misyonerlik davası Anayasa Mahkemesi’nde bitti. Mesud Talebi, Tahran’da Müslüman bir ailede doğdu. Tahran’da bilgisayar mühendisliği bitirdi. Talebi’nin hayatı Amerika Birleşik Devletleri’ne gidip Hıristiyan olan amcasının İran’a dönmesiyle tamamen değişti. Amcasından etkilenen Mesud Talebi 2008 yılında Hıristiyanlığı benimsedi.

2012 yılında Hıristiyanlık eğitimi almak üzere Ermenistan’a giden Talebi orada üç ay geçirip papazlık eğitimi aldı. Ancak eğitim sonunda bir belge almadığı -alsa da İran’da kullanamayacağı için- bu sefer 2013’te bir haftalık eğitim almak üzere İstanbul’a gitti. Eğitimini tamamlayıp İran’a döndü. 

2016 yılına kadar İran Kerec’de gizlice ibadet yapılan ev kilisesi Fredis’te papazlık yaptı. Talebi’nin papazlık yaptığı kilise amcasının da eviydi. Takip edilen ev Temmuz 2016’da polis baskınına uğradı, Talebi’nin amcası ile yengesi tutuklandı.  Yaklaşık iki haftalık tutuklama sürecinden sonra evi kilise olarak kullanmama ve kullandırmama taahhüdüyle serbest bırakıldılar.

Talebi amcasının tutuklanmasının ardından büyük panik yaşadı. Gizli papazlık faaliyeti nedeniyle idamla yargılanma korkusuna kapılan Mesud Talebi İran dışına çıkmaya karar verdi. 2016 yılında annesi, babası, kız kardeşi ve kız kardeşinin eşiyle Türkiye’ye gitti. 

Cumhurbaşkanlığı bürokratı AYM üyesi olduCumhurbaşkanlığı bürokratı AYM üyesi oldu

Isparta süreci

Türkiye’de Isparta’ya yerleşip burada papaz olarak çalışan Mesud Talebi İran’a geri gönderilme korkusunun sürmesi nedeniyle Isparta İl Göç İdaresi’ne başvurdu. Uluslararası koruma talebinde bulunan Mesud Talebi ülkesine dönmesi halinde idam ile yargılanma riskinin devam ettiğini, idam edilmese bile 10 yıl ve üstünde hapis cezasıyla yargılanacağını, işkenceye uğrayacağını söyledi. 

Isparta İl Göç İdaresi Müdürlüğü yapılan değerlendirmeler sonucunda Talebi’nin “değiştirdiğini iddia ettiği diniyle ilgili örgütlü faaliyet yapmıyor oluşundan ötürü rejim ve güvenlik güçleriyle sorun yaşamayacağı” belirtilerek 2020 yılında başvurusu reddedildi. 

Anayasa Mahkemesi kararı ve sonuç  

Mesud Talebi kararın iptali istemiyle 2021 yılında İstinaf Mahkemesine dava açtı. Ancak İstinaf Mahkemesi de İl Göç İdaresi’nin kararını uygun bularak Talebi’nin başvurusunu reddetti. Mesud Talebi pes etmedi. 2022 yılında ret kararını Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşıdı. Anayasa Mahkemesi Mesud Talebi’nin başvurusunu iki yıl sonra karara bağladı. Papaz Mesud Talebi’nin en büyük korkusu olan sınır dışı edilmesi ihtimali yıllar sonra ortadan kalktı. Anayasa Mahkemesi oy birliği ile Mesud Talebi’nin sınır dışı edilmemesi kararı verdi.

AYM: Beraate rağmen yurtdışına çıkış yasağının devam etmesi hak ihlaliAYM: Beraate rağmen yurtdışına çıkış yasağının devam etmesi hak ihlali

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.