İtalya Dışişleri Bakanı, göçü durdurmak için Erdoğan’ı işaret etti
İsrailli Kashakra böbrek donörü ararken Türkiye'de yaşayan Suriyeli Almuhammed'le anlaşıp Türkiye'ye geldi. Verilen söz tutuldu, böbreği 40 bin dolara Adana'da buldular ama yakayı Bursa'da ele verdiler.
Bursa İl Sağlık Müdürlüğü donörden organ nakli yapacak kişilerin araştırılması için komisyon kurdu ve akıllara durgunluk veren bir olay açığa çıktı. İsrail vatandaşı olan Younis Kashakra böbrek hastasıydı, nakil olması gerekiyordu. Bu yüzden arayışa başladı ve bulması da hiç zor olmadı. Sosyal medyadan Suriyeli Ali Almuhammed’le tanıştı, ondan yardım istedi. İddiaya göre Almuhammed de para karşılığı ona böbrek donörü bulacağına dair söz verdi. Younis Kashakra da resmi evraklarda donör olarak göstereceği kardeşi Saber ile Bursa’ya geldi.
Younis Kashakra ile Ali Almuhammed bir kafede buluştular. Almuhammed “Ben sana donör buldum. İlaçlarını da temin edeceğim. Yalnız, donör olacak kişinin fotoğraf ve kimlik bilgilerini kardeşinin pasaportuna eklememiz gerekiyor. Nakil gerçekleştikten sonra da 40 bin dolarınızı alırım” dedi. Kashakra da bunu kabul etti ve bunun ardından Almuhammed, Adana’da yaşayan ve nakil için bir böbreğini 15 bin dolara satışa çıkartan İsmail El Torad’ ile anlaştı. Almuhammed, sonraki gün Bursa’ya gelen vericiye, otel ve yemek giderleri için 2 bin lira verirken, fotoğraf ve kimlik bilgilerini de Saber Kashakra’nın pasaportuna yapıştırdı.
Onlar her şeyin yolunda gittiğini zannederken Bursa İl Sağlık Müdürlüğü’nün oluşturduğu nakil öncesi komisyon, donör olarak Saber Kashakra’yı sorgulamak için çağırdı ve yakayı ele verdiler. Çünkü toplantıya, Saber Kashakra’nın pasaportuna kimlik bilgilerini yükleyip, fotoğrafını yapıştırarak gelen İsmail El Torad, çelişkili ifadeler verdi ve gözaltına alındı. Polis daha sonra, Kashakra kardeşleri kaldıkları otelde, Ali Almuhammed’i da Yıldırım ilçesindeki evinde yakaladı. Adliyeye çıkartılan şüphelilerden 3’ü tutuklanırken İsmail El Torad adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Savcılık soruşturmasının ardından sanıklar hakkında, Bursa 31’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. Yapılan ilk duruşmada, Ali Almuhammed yöneltilen suçlamayı kabul etmezken diğer sanıklar ise Türkiye’de bu şekilde organ naklinin suç olduğunu bilmediklerini söyledi. Mahkemede söz alan, Kashakra kardeşlerin avukatı Canan Kongur, “Müvekkilerden Younis, kronik böbrek hastası. Kardeşi Saber, böbreğinin birini ağabeyine vermeyi kabul etti. Bu nedenle Türkiye’ye geldiler. Suç işleme gibi bir amaçları yoktu. Evrakta gerçekleştirilen ‘sahtecilik’ suçu ile hiçbir ilgileri bulunmuyor. Onların dışında yapılan bir olay bu. Haberleri olsa, böyle bir riske asla girmezlerdi” dedi. Mahkeme hakimi, duruşma sonrası tutuklu üç sanığın da tahliyesini kararlaştırdı.
Dava ile ilgili yargılamaya devam edildi. Mütalaa veren savcı, sanıklar hakkında, ‘resmi belgede sahtecilik’, ‘organ ve doku ticaretin’ suçlarından 7 yıldan 14’er yıla kadar hapis cezası talep etti. Mahkeme, karar vermek üzere duruşmayı erteledi.