Galata Kulesi’nde sona doğru: Bir ay sonra görüşmek üzere
İstanbul Valiliği "25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü"'nde Beyoğlu'nda yapılacak eylemleri yasakladı, ardından saat 15.00 itibariyle Taksim’e giden raylı sistemleri de kapattı.
Yurt genelinde olduğu gibi İstanbul’da kadınlar 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında sokağa çıkma çağrısı yaparken valilikten art arda yasak kararları geldi.
“25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele” günü Beyoğlu’nda düzenlenmesi planlanan yürüyüş ve etkinliklere İstanbul Valiliği’nden dün yasak geldi. Valilik açıklamasında Maltepe ve Yenikapı’yı adres gösterdi.
Bununla birlikte ilçeye girişler de engellenmeye çalışılıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) resmi sosyal medya hesabından bugün saat 15.00 itibariyle ikinci bir duyuruya kadar bazı toplu ulaşım araçlarının işletmeye kapalı olacağı ya da hatlarında değişiklik olacağı duyuruldu.
İBB’den yapılan açıklama şöyle:
“İstanbul Valiliği’nin aldığı karar doğrultusunda bugün saat 15.00 itibariyle ikinci bir duyuruya kadar;
M2 Yenikapı-Hacıosman Metro Hattı’nın Haliç, Şişhane, Taksim,Osmanbey ve Şişli/Mecidiyeköy istasyonları ile F1 Taksim-Kabataş Füniküler Hattı işletmeye kapalı olacak.
T1 Kabataş-Bağcılar Tramvay Hattı’nda ise seferler Eminönü-Bağcılar istasyonları arasında yapılacaktır.”
Valiliğin yasak kararına meslek örgütü ve sendikalardan tepki geldi. İstanbul Barosu şu açıklamayı yaptı:
“Valiliğin söz konusu yasağı Anayasa, İHAS ve uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınan Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri, Toplu İfade Özgürlüğü Hakları ile Ayrımcılık Yasağını ve temel haklarımızı ihlal etmektedir. İHAM, DİSK & KESK – Türkiye, 27.11.2012 T. 38676/08 kararı ile ‘Toplantı ve Gösteri Yürüyüşünün Yapılacağı Yeri Seçme Özgürlüğü’nü de kapsadığına hükmetmiştir. Anayasa Mahkemesi de 12.10.2023 T. 2016/14517 S. kararı ile ‘Mekan Seçme Serbestisinin Kategorik Olarak Yasaklanması’ nın Anayasal Hakların ihlali olduğuna hükmetmiştir.
Valiliği, Anayasa ve İHAM kararlarına aykırı davranmaktan vazgeçmeye ve kadınların Anayasal ve Uluslararası hakkını ihlal eden bu karardan geri dönmeye davet ediyoruz.”
İSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu da “Taksim’i kadınlara kapatmak, kadına yönelik şiddettir! Kadın düşmanı politikaların bir parçasıdır” dedi.
Çerkezoğlu’nun sosyal medyadan yaptığı açıklama şöyle:
“Taksim 1 Mayıs alanı işçilerden sonra 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde sesini yükseltmek isteyen kadınlara da kapatılmak isteniyor. Türkiye’de kadın cinayetleri, şiddet, taciz ve ayrımcılık hız kesmeden devam ederken, kadınların haklı taleplerini ülkenin kalbinde, kentin merkezi meydanı olan Taksim Meydanı’nda dile getirmesi kimi, neden rahatsız ediyor? Taksim’i kadınlara kapatmak, kadına yönelik şiddettir! Kadın düşmanı politikaların bir parçasıdır!
Hukuksuzluğun rutini haline gelmiş Taksim yasakları kabul edilemez! Taksim Meydanı, dün olduğu gibi yarın da işçilerin, emekçilerin ve kadınların meydanı olmaya devam edecek.”