Ayasofya’nın bir kapısı daha kırılmış: ‘Sadece ittirdim’
İstanbul'un fethinin 570. yıl dönümü nedeniyle Ayasofya Camisi'nde sabah namazında kutlama programı gerçekleştirildi. Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, "Ayasofya camiye çevrilerek, Akşemseddin Hazretleri'nin minberde hutbesiyle İslam şehri olarak İstanbul, bütün dünyaya ilan edildi" dedi.
1453 yılında 53 gün süren bir kuşatmanın ardından Osmanlı Devleti, Fatih Sultan Mehmet’in komutasındaki orduyla İstanbul’u ele geçirdi. Bu sırada eski bazilika planlı bir patrik katedrali olan Ayasofya, 2. Mehmet tarafından camiye dönüştürüldü. Cumhuriyet’in kuruluşundan sonra 1934 yılında yayımlanan bir kararname ile müzeye dönüştürülen Ayasofya, 2020 yılına kadar müze olarak hizmet verdi. 2020 yılında ise müze statüsü iptal edilerek cami statüsü verildi.
Dün de fethin 570. yıl dönümünde Ayasofya Camisi’nde kutlama yapıldı. Programa İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ve çok sayıda vatandaş katıldı. Sabah namazı vaktinde camiyi dolduran cemaate Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş namaz kıldırdı.
Namazın ardından İstanbul’un fethinin 570. yıl dönümüne ilişkin konuşma yapan Erbaş, bazı şehirlerin fetihlerinin anlamlı olduğunu dile getirerek, “İstanbul o günkü adıyla Konstantiniyye mutlaka feth olunacaktır. Onu fetheden komutan ne güzel komutandır. Onun askeri, onu fetheden asker, ordu, ne güzel askerdir, ne güzel ordudur. İşte bu müjdeye nail olmak isteyenler İstanbul’u fethe koşuyorlardı. Peygamber efendimizden kısa bir zaman sonra, bugün İstanbul’un manevi mimarı, adeta hepimizin kendisini İstanbul’un manevi rehberi olarak kabul ettiğimiz Hazreti Eyüp El-Ensari’nin de içinde bulunduğu 5 bin kişilik bir ordu geldi. Fetih nasip olmadı” dedi.
Erbaş, “1453 yılında, Fatih Sultan Mehmet’e fetih nasip oldu. İşte o fetihten sonra İstanbul bir İslam şehri oldu. Ayasofya camiye çevrilerek, Akşemseddin Hazretleri’nin minberde hutbesiyle İslam şehri olarak İstanbul, bütün dünyaya ilan edildi” diye konuştu.