İzmir’deki elektrik faciasında 42 sanığa 15 yıla kadar hapis istendi

İzmir'de iki kişi sokak ortasında elektrik akımına kapılarak öldü ve 42 kişi hakkında iddianame hazırlandı. Hem İZSU'nun hem de GDZ Elektrik'in kusurlu bulunduğu raporlarla hazırlanan iddianamede sanıklar için 15 yıla kadar hapis istendi.

Gündem 1 Ağustos 2024
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
İzmir'deki elektrik faciasında iki kişi öldü.

İzmir’in kalbinde, Alsancak vapur iskelesinin hemen karşısında yer alan Enver Dündar Başar Sokak’taki trafodan gelen elektrik kabloları toprakta yeterince derinden geçmiyordu, yüzeye çok yakın bir noktadaydı. İnsanlar aylardır elektrik kaçağı olduğuna dair ihbarlar yapıyor, ancak hiçbir şekilde önlem alınmıyordu. 12 Temmuz’da sağanak yağış vardı ve kablolar suyun içindeydi. Özge Ceren Deniz oradan geçmek isterken aniden yere yığıldı. Onu kurtarmak için yardıma koşan arkadaşı İnanç Öktemay da öldü.

Olayla ilgili araştırma yapıldı ve 9 Ocak’ta tam iki kişinin öldüğü bu noktadan dumanlar yükseldiğine dair kayıtlar ortaya çıktı. Bu sırada ne GDZ elektrik ne de belediye sorumluluk üstlendi, ama soruşturma derinleştirildi ve bilirkişinin hazırladığı ön raporda bir besleme devresine ait kablonun yağmur tahliye mazgalına sıkıştığı ve zedelendiği, ölümlere bu bölümdeki faz toprak arızasının neden olduğu belirtildi. Raporda besleme devrelerine ait kabloların zeminden 36 ila 45 santimetre derinlikte olduğu, sıcaklığın olduğu yerde derinliğin 15 santimetreye kadar gerileyip neredeyse mazgalın ulaşılabilirliğiyle aynı seviyeye geldiğine dikkat çekildi. Raporda ilgili düzenlemeye göre bu derinliğin normalde 60 ila 80 santimetre olması gerektiği vurgulandı.

‘İZSU ve GDZ Elektrik’in ihmali var’

Raporda ayrıca “Kablo derinliğinin 15 santimetreye ayrılmış konumunda, bu kadar küçük gömülüme derinliğe neden olan faktör rögar kapağı bitişiğinden beyaz renkli drenaj borusunun kabloları kapağa doğru genişlemesi ve bu arada kablo koruyucu borunun bu bölümünün iptal edilmiş olması. İZSU uygulamalarından olan bu kırılmanın asli nedenlerden biri olduğu inancındayız. Kabloların 36 ve 45 santimetre aralığında derinliğe gömülmüş olması, kazanın yaşanmış olması asli nedenlerden biri olarak GDZ Elektrik’in uygulamalarının sonucu olduğu kanaatine varılmıştır. Sonuç olarak her iki kurumun ihmalleri olduğu kanaatine varılmaktadır” dendi.

Soruşturmada ilk olarak gözaltına alınan 30 kişiden 14’ü tutuklandı. Hakkında gözaltı karar verilen iki şüpheliden birinin kanser tedavisi gördüğü, bir şüphelinin de yurt dışında olduğu belirtildi. Tutuklanan sanıklardan Zekeriya T. daha sonra adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Yürütülen soruşturmada 11 kişi hakkında daha gözaltı kararı verildi. Savcılık talimatı ile 26 Temmuz’da İZSU’dan Adana Belediyesi Genel Sekreteri eski Genel Müdür Ali Hıdır Köseoğlu, Genel Müdür Gürkan Erdoğan, Genel Müdür Yardımcısı Serdar Sadi, Gediz Elektrik’ten Dağıtım Genel Müdürü Uğur Yüksel, Metropol Bölge Müdürü Ali Arcan, Sistem İşletme ve Bakım Müdürü Ekrem Yıldırım, Operasyon Direktörü Sefa Pişkinleblebici, Planlama ve Teknoloji Direktörü Necati Ergin, Yapım İşleri Saha Sorumlusu Mürsel Arıcı, Yapım İşleri Sorumlusu Uzman Alper Doğan ve Gediz Elektrik personeli Halit Özpelit gözaltına alındı. 11 şüphelinin tamamı adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

‘Ölenlerin kusuru yok’

Olayla ilgili yeni bilirkişi raporu da tamamlandı. Beş kişilik bilirkişi heyetinin tuttuğu raporda olayda Deniz ve Öktemay’ın kişisel kusuru olmadığı belirlendi. Raporda olayın öngörülebilir ve önlenebilir olduğu, kaçınılmazlık unsurunun ise bulunmadığı değerlendirildi. Buna göre öngörülemeyecek ve önlenemeyecek olağanüstü doğa olayı olmadığı kanaatine varıldı, olaya birtakım ihmaller ve teknik kusurlar silsilesi ile Deniz ve Öktemay dışında gelişen zincirleme kusur unsurlarının sebep olduğu tespit edildi. Bilirkişi raporunda olayın olduğu yerde iki kurumun da koruyucu ve önleyici tedbirler almadığı belirlendi.

İddianame tamamlandı

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı Özge Ceren Deniz ve İnanç Öktemay’ın ölümüne ilişkin soruşturmasını tamamladı.

Gediz Elektrik Genel Müdürü Uğur Yüksel, İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan, İZSU Genel Müdür Yardımcısı Serdar Sadi, Adana Belediyesi Genel Sekreteri İZSU eski Genel Müdür Ali Hıdır Köseoğlu, Gediz Elektrik Dağıtım A.Ş. Metropol Bölge Müdürü Ali Arcan, Gediz Elektrikten Dağıtım Sistem İşletme ve Bakım Müdürü Ekrem Yıldırım ve Yapım İşleri Sorumlusu Uzmanı Alper Doğan’ın da aralarında olduğu 13’ü tutuklu 42 kişi hakkında 15’er yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırlandı. İddianame mahkemeye gönderildi. Sanıkların kusurlarının yoğunluğu, suçun işleniş biçimi ile suçun işlendiği yer ve zaman dikkate alınmak suretiyle eylemlerinin ağırlığıyla orantılı olacak şekilde alt sınırdan uzaklaşılarak ayrı ayrı cezalandırılmaları talep edildi.

İzmir’deki elektrik akımı faciasında genel müdürler gözaltında

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.