Narin’in cesedinin bulunduğu yerde 17 yıl önce bir çocuk daha ölü bulunmuş
Diyarbakır'da kaybolduktan 19 gün sonra cansız bedeni bulunan sekiz yaşındaki Narin Güran'ı arayan jandarma görevlilerinin küçük kızın yerini tespit etmek için üfürükçüye gittiği ortaya çıktı. Valilikten bu bilgiye yalanlama geldi.
Diyarbakır’da 21 Ağustos’ta kaybolduktan 19 gün sonra cansız bedeni dere yatağında çuvala konmuş halde bulunan sekiz yaşındaki Narin Güran’la ilgili davanın ilk duruşması 7 Kasım’da.
İddianamede Narin’in amcası Salim, annesi Yüksel, ağabeyi Enes ve ailenin komşusu Nevzat Bahtiyar “iştirak halinde çocuğu kasten öldürmekle” suçlanmış, ancak asıl failin kim olduğu ve cinayetin hangi sebeple işlendiği belirtilmemişti.
Tutuklu dört sanığın ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle yargılanmaya başlayacağı ilk duruşma öncesinde yeni bir gelişme yaşandı. Jandarma görevlilerinin kayıp olarak arandığı yedinci gün Narin Güran’ın yerini tespit etmek için ‘üfürükçüye’ gittiği ortaya çıktı.
DW Türkçe’deki haberde yer alan detaylara göre JASAT görevlisi olayı şöyle anlattı:
“Bir muhtar Diyarbakır merkezde bir hoca olduğunu, kayıp şahısları okuyarak bulduğunu söyledi. Komutanlarıma haber vererek adrese gittik. Hoca okumaya başlayınca abi M.G. sayıklamaya, bir yerleri tarif etmeye başladı. Sıra Narin’in annesine geldiğinde komutan beni çağırınca adresten ayrıldım.”
Narin’in tutuklu amcası daha sonra JASAT görevlisini aradı ve ‘üfürükçüde’ M.G.’nin sayıkladığı adresi verdi. Ancak yapılan aramada Narin’in izine rastlanmadı. Uzmanlar tutuklu amcanın jandarmayı yanıltmak için böyle bir plan yaptığı görüşünde.
Tutanak dava dosyasına da girdi, hem yetkililerin hem de vatandaşların tepkisini çekti.
Narin cinayetinde çarpıcı belge
Jandarma görevlilerinin kayıp olarak arandığı dönemde Narin Güran’ın yerini tespit etmek için “üfürükçüye” gittiği ortaya çıktı
Jandarmanın “üfürükçü” tutanağı dava dosyasına girdi@FelatBozarslan pic.twitter.com/DrrBNzVCqp
— DW Türkçe (@dw_turkce) October 29, 2024
Diyarbakır Valiliği’nden yapılan açıklamada, bazı internet haber sitelerinde ‘Jandarma Narin Güran’ı bulmak için muhtarı alıp üfürükçüye gitmiş’ şeklinde haberlere yer verildiği, ancak iddiaların gerçeği yansıtmadığı belirtildi.
Açıklamada “Çeşitli internet haber sitelerinde “Jandarma Narin Güran’ı bulmak için muhtarı alıp üfürükçüye gitmiş” şeklinde haberlere yer verildiği görülmüştür. Kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi maksadıyla konu ile ilgili olarak açıklama yapma ihtiyacı doğurmuştur. Diyarbakır ili Bağlar ilçesi Tavşantepe Mahallesinde 21 Ağustos 2024 günü saat 20.50’de kayıp ihbarı alınan Narin Güran’ı arama çalışmaları, konusunda uzman personel ve teknik araçlarla yapılmış, aramalar esnasında yapılan tüm ihbarlar titizlikle değerlendirilerek ilgili mevzuat çerçevesinde gerçekleştirilmiştir. İcra edilen aramalar esnasında iddia edildiği gibi jandarma personelinin “üfürükçü” tabir edilen şahıs veya şahıslarla herhangi bir görüşmesi söz konusu değildir. Yapılan asılsız ve maksatlı haberlerle ilgili olarak hukuki süreç başlatılacaktır” dendi.
Öte yandan Narin’in tutuklu olmayan sayılı aile fertlerinden biri, abi Baran Güran sosyal medya hesabında tutuklu annesi Yüksel ve kardeşi Enes için yaptığı paylaşımları silmiş ve bu dikkati çekmişti.
Güran ‘Neler Oluyor Hayatta’ programına bağlanarak ailesinin böyle bir şeyi asla yapmayacağını savundu, Nevzat Bahtiyar’ı suçladı.
İddianamede HTS (Arama trafiği kayıtları) ve baz istasyonu kayıtlarına göre şüphelilerin olay anında aynı yerde olduğu tespitine yer veriliyor.
Aile üyelerinin Narin’in bulunmaması için kolluk güçlerini organize bir şekilde yönlendirmeye çalıştığı ve arama çalışmalarını engellemeye çalıştığı aktarılıyor.
Bu kapsamda çevredeki Suriyelilerin kaldığı çadırların yakınında bulunan bir terlik üzerinden olayın Suriyelilere yönlendirilmeye çalışılması, yangın çıkartılması gibi tespitler yapılıyor.
Amca Salim Güran’ın kolluk birimlerini yanlış yönlendirmeye ve arama çalışmalarına yön vermeye çalıştığı, tedirgin hal ve tavırlarda bulunduğunun kolluk birimlerince anlaşıldığı belirtiliyor.
Çalışmaların devam ettiği 2 Eylül’de anne Yüksel Güran ile kadın jandarma personeli arasındaki görüşmelerde “henüz Narin bulunamamış olmasına rağmen annenin kızının öldüğünden adeta emin olduğu, kızının durumuna üzülmekle birlikte oğlu Enes’i koruma çabası içinde olduğunun gözlemlendiği” aktarılıyor.
Amca Salim Güran’ın cep telefonuna ilişkin yapılan incelemede WhatsApp verileri ile Narin’in kaybolduğu güne ilişkin görüşme geçmişlerinin silindiğinin tespit edildiği belirtiliyor.
İddianameye göre, Tavşantepe Mahallesi’nde kolluk görevlilerince yürütülen devriye faaliyetleri çerçevesinde aile üyelerinin sık sık toplantılar yaptığı da belirlendi.
Narin’in cansız bedeninin bulunduğu Eyertutmaz Deresi’ni gören kamera kayıtlarının ayrıntılı olarak incelendiği belirtilen iddianamede, “olayın akşamı bir aracın cesedin bulunduğu alana gidip durduğu ve sonradan döndüğünün tespit edildiği, dar alan baz çalışmasına ilişkin bilirkişi raporu ve HTS analiz raporu çerçevesinde değerlendirildiğinde buraya giden kişinin Salim Güran olduğunun net bir şekilde tespit edildiği” ifade ediliyor.
İddianamede şüphelilerin çelişkili ifadelerine de dikkat çekiliyor.
Sonuç bölümünde ise teknik raporlar dikkate alınarak şu tespite ulaşıldığı belirtiliyor:
“(…) Şüphelilerin fikir ve eylem birlikteliği içerisinde iştirak iradesiyle hareket ederek, öldürme eylemi üzerinde ortak hakimiyet kurarak belirlenemeyen bir sebep ve saikle Narin Güran’ı boğmak suretiyle öldürdükleri ve üzerlerine atılı suçu müşterek fail olarak işledikleri hususunda yeterli şüphenin oluştuğu kanaatine varıldığı anlaşılmıştır.”
Bu nedenle şüphelilerin ağırlaştırılmış müebbet hapis ile cezalandırılmaları talep ediliyor.