Kavurucu sıcaklara küçük bir yağış arası ama İstanbul sıcak olacak
Türkiye son 23 yılın en düşük yağışlı haziranını geride bıraktı ve bunaltıcı bir temmuz yaşanıyor. Hem AKOM hem de uzmanlar İstanbul için özellikle kalp hastaları ve yaşlılara ‘plaza bölgelerinden uzak durun’ çağrısı yaptı.
Küresel ısınmayla birlikte son yıllarda hava sıcaklıkları yaz aylarında alarm seviyesine kadar yükseliyor. İnsanların ve diğer canlıların hayatını tehlikeye sokan sıcakların yanı sıra yağışlar da azalıyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün aylık yağış değerlendirmesi verilerine göre Türkiye geneli 2024 yılı haziran ayı yağışlarında normaline göre yüzde 65 azalma oldu. Haziran ayı normali (1991-2020) metrekareye 33,6 mm olan Türkiye’de 2023 yılı haziran ayı yağışı 58,1 mm, 2024 yılı haziran ayı yağışı 11,9 mm kaydedildi. Yağışlarda normaline göre yüzde 65, geçen yıl haziran ayı yağışlarına göre, yüzde 80 azalma meydana geldi. Türkiye genelinde son 23 yılın en düşük haziran ayı yağışı gerçekleşti.
Haziran ayı yağışları Batı ve Orta Karadeniz, Kırklareli hariç Marmara Bölgesi’nin tamamı, Kıyı Ege, Antalya’nın doğusu, Mersin, Adana, Osmaniye, Hatay, Gaziantep, Adıyaman, Şanlıurfa, Elazığ, Diyarbakır ve Bingöl çevrelerinde normaline göre yüzde 60’a varan azalmalar gösterdi. Giresun, Trabzon, Rize ve Artvin illeri sahil kesimlerinde yüzde 20’nin üzerinde artışlar görüldü. Bölge geneli yağışlarda tüm bölgeler normalinin altında yağış aldı. En fazla azalma gösteren bölge yüzde 92 ile Marmara Bölgesi oldu. Ege ve Akdeniz bölgelerine son 23 yılın, Marmara ve Karadeniz bölgelerine son 21 yılın, İç Anadolu Bölgesi’ne ise son 12 yılın en düşük yağışı düştü.
İl geneli yağışlarda en fazla yağış metrekareye 97 mm ile Rize’de, en az yağış ise 0,4 mm ile İzmir’de oldu. Normaline göre, en fazla artma yüzde 26 ile Hakkari’de, en fazla azalma ise yüzde 98 ile Çanakkale’de meydana geldi. Bilecik, Bursa, Çanakkale, Edirne, İzmir, Kocaeli, Yalova’da son 64 yılın, Adana, Ardahan ve Osmaniye’de son 44 yılın, Adıyaman, Aydın ve Kütahya’da son 23 yılın, Manisa’da son 22 yılın, Amasya, Balıkesir, Bartın, Bolu, Çankırı, Çorum, Düzce, Eskişehir, İstanbul, Karabük ve Kastamonu’da son 21 yılın en düşük yağışı gerçekleşti.
1991-2020 normali 6,5 gün olan Türkiye genelinde haziran ayında ortalama 3,4 yağışlı gün görüldü. Yağışlı gün sayıları Ege Bölgesi’nin orta ve kıyı kesimi ile Antalya’nın batısı, Adana’nın güneyi, Gaziantep, Kilis ve Kahramanmaraş çevrelerinde 3 günün altına düştü. Doğu Anadolu’nun kuzey ve doğu kesimleri ile Doğu Karadeniz çevrelerinde 10-15 gün aralığında gerçekleşti.
23 yılın en düşük yağış alan haziranını geride bıraktığımız bugünlerde yurdun neredeyse tamamı mevsim normallerinin üzerindeki aşırı sıcaklarla boğuşuyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Afet İşleri Dairesi Başkanlığı AKOM, İstanbul’da sıcaklıkların yeni hafta boyunca 35 derece civarında seyredeceği ve nem oranının yüksek olacağını bildirdi. Ayrıca rüzgarın kuzey-doğu yönünde orta kuvvette, aralıklarla sert esmesi bekleniyor.
AKOM, İstanbulluları özellikle güneşin dik açıyla geldiği 10.00 ile 16.00 saatleri arasında güneş altında çok fazla zaman geçirmeme, bol sıvı tüketmeye ve mevsim koşullarına uygun, ince, pamuklu kıyafet seçimine özen göstermeleri konusunda da uyardı.
Açıklamada, aşırı sıcakların etkili olduğu öğle saatlerinde başta yaşlılar, hamileler, çocuklar, astım ve kalp yetmezliği gibi rahatsızlığı bulunan İstanbulluların güneşli ortamda bulunmamalarının sağlıkları açısından faydalı olacağı belirtildi. İstanbul’da hava sıcaklıklarının 28 Temmuz’a kadar mevsim normallerinin 3-6 derece üzerinde seyretmesi bekleniyor.
Meteoroloji Uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda İstanbullulara dışarıya çıkmayın uyarısında bulundu. Şehir içinde sıcaklığın 39-40 derece kadar yükseleceğini belirten Şen, yüksek nem oranının ise pazartesi gününden itibaren düşüşe geçeceğini söyledi. Şen, özellikle rezidansların olduğu bölgelerde yansımadan kaynaklı sıcaklıkların daha yakıcı olacağı uyarısı da yaptı.