Bunu da yaşamadık demeyiz: Çin casusu olduğu şüphesiyle Hindistan’da gözaltına alınan güvercin aklandı ve özgürlüğüne kavuştu
Bulgaristan’daki Kapıkule Gümrük Kapısı’nda ülkeye giriş yapmak için gelen bir araç riskli olarak değerlendirildi. Takip edilen araç, gümrük tescil işlemlerinin ardından kontrol edilmek üzere x-ray taramasına sevk edildi ve yedek lastik için ayrılan bölümde 44 cins güvercin yakalandı.
Kanatlarından bağlanmış halde bulunan güvercinlerden 15’inin bango, 29’unun da posta güvercini olduğu belirlendi. Güvercinler, Hayvan Hakları Federasyonuna (HAYTAP) teslim edildi. Edirne Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma kapsamında bir kişi göz altına alındı.
Geçmiş yıllarda haber iletmek için kullanılan posta güvercinleri teknolojinin gelişmesiyle birlikte bu görevlerini bıraksalar da günümüzde halen özel durumlar için kullanılabiliyor. İsviçre’de bazı kan bankaları ve hastaneler arasında hala posta güvercinlerinin kullanıldığı bilinirken kuşların 100’er gramlık kan tüplerini taşıdıkları da oluyor. Öte yandan Türkiye’de yapılan uyuşturucu operasyonlarında da sık sık posta güvercinlerinin kullanıldığı görülüyor. Ancak sadece suç için değil sadece beslemek için de cins güvercinlere ilgi gösteren çok sayıda insan var.