Kendilerini yeraltına kapatan 500 madenci iki gündür eylemde: ‘Gerekirse açlık grevine başlarız’

Çayırhan Termik Santrali ve maden sahalarının özelleştirme kararına karşı 20 Kasım sabahı kendini yeraltına kapatan 500 maden işçisi gerekirse açlık grevine başlayacağını duyurdu.

Gündem 21 Kasım 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı

Ankara’nın Nallıhan ilçesinde bulunan Çayırhan Termik Santrali maden sahalarının özelleştirilmesi kararına karşı yaklaşık 500 maden işçisi 20 Kasım’da sabah 08.00 vardiyasında kendilerini yeraltına kapatarak eyleme başladı.

Protestoda 24 saat geride kalırken işçiler ocaktan mesaj gönderdi.

Birgün’den İlayda Sorku’nun haberine göre yaklaşık iki aydır satışın yapılmaması için mücadele verdiklerini anlatan işçiler “Yaklaşık 25 yıldır bu işi yapıyoruz. Devletimiz için bugüne kadar gereken ne varsa yaptık, görevimizi alnımızın akıyla yerine getirdik. Son teklif tarihi olan 4 Aralık Madenciler Günü’nde varlık satışına hayır diyoruz” dedi.

TKİ iştiraki Kömür İşletmeleri A.Ş.’de çalışmaktan memnun olduklarını dile getiren işçiler şunları söyledi:

“İçerideki bizler dışarıdaki ailelerimizle birlikte gerekirse açlık grevine gideceğiz, yeraltında mücadeleye devam edeceğiz.”

Açlık grevi gündemde

Özelleştirme alanındaki termik santralde 1300’ü madende ve 700’ü santralde olmak üzere toplam iki bin işçi çalışıyor. Örgütlü oldukları Türkiye Maden İşçileri Sendikası (Türkiye Maden-İş) aracılığıyla taleplerini ileten işçiler maden sahasının devlet tarafından işletilmeye devam etmesini istiyor. İşsiz kalma tehlikesine karşı eyleme geçen madenciler talepleri karşılanana kadar eylemlerini sürdürecek ve talepleri karşılanmazsa iki gün sonra açlık grevine başlayacak.

Özelleştirme kararından vazgeçilmesi gerektiğini vurgulayan Türkiye Maden-İş Orta Anadolu Şube Başkanı Talih Kocabıyık “Neden vazgeçilmesi gerektiğini, sebeplerini kalem kalem anlattık, fakat bir buçuk ayı aşkın süredir bize olumlu bir dönüş yapılmadı” dedi.

Ailelerin yer üstünde, madencilerin yer altında direnişi sürdüreceğini belirten Kocabıyık “Arkadaşlarımızın her biri haklı mücadelelerinde kararlı. Talepler karşılanmazsa yarından sonra açlık grevine başlayacaklar. Derdimiz de talebimiz de belli. Maden tarafı Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ), santral tarafı ise Elektrik Üretim A.Ş. tarafından işletilsin ve kâr payı devletimize kalsın. Burası kârlı bir işletme, neden devlet eliyle işletilmesin? Neden özele veriliyor” diye konuştu.

Gece hava sıcaklığının 5 derecenin altına düştüğü bölgede ateş yakarak ısınan yeryüzü işçileri de yeraltında eylem yapan arkadaşlarına destek veriyor.

‘Zarar etmesi mümkün değil’

Çayırhan Termik Santralı’na ilişkin bir açıklama da CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl’den geldi. Santralın geçmişte Ciner Holding’e verildiğini kaydeden Bingöl şunları aktardı:

“Ciner Holding süre dolunca buradan ayrılıyor. İşte ilginçlik burada başlıyor. Buraya 100 milyon liralık bir yenilenme çalışması yapılıyor ve bu devletin kasasından çıkıyor. Bu masrafın ardından da özelleştirilmeye çıkarılıyor. İdarenin yayınladığı metinde 100 milyonluk bir masrafın yapıldığı çok net bir şekilde gözüküyor. Daha ilginci, yine Özelleştirme İdaresi’nin bir tespiti var ki bu akıllara zarar. Orada diyor ki ‘Yapısal olarak Türkiye’nin en iyi kömür sahası.’ Yani buranın zarar etmesi söz konusu değil.”

Mansur Yavaş’tan direnişteki maden işçilerine destek: Bakanla az önce yazıştım

Eyleme Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş da destek verdi.

“Sayın Bakanla biraz önce ben yazıştım” diyen Yavaş, şunları söyledi:

“Önümüzdeki hafta buradaki temsilcileri kabul edeceğini, kömür üretimine son vermeyeceklerini bize bildirdi. Ben de bunu buradaki işçi arkadaşlara ilettim. Aynı zamanda buradaki arkadaşlarımız sadece işleri açısından güvence istediklerini belirtti.

Sendika başkanımız ve temsilcimiz burada. İnşallah önümüzdeki hafta Sayın Bakan’la görüşülüp uygun bir yol bulunur diye düşünüyorum. Bu kadar insanı kimse işsiz, ekmeksiz bırakmaz diye düşünüyorum. Bunlar işi bilen, burada üretimi devam ettiren insanlar.

Bunları işten çıkarıp bir başkasını onların yerine getirmesi pek mantıklı bir şey değil. Tereddüte düşüren noktalar ‘4 ay içerisinde lojmanları boşaltın’ denilince buradaki işçileri işten çıkarıp, oralara yeni işçiler getirilecek endişeleri var hepsinin. İnşallah bunları da Bakan Bey’le görüşülüp çözülür. Biz arkadaşlara destek olmaya devam edeceğiz.”

 

Ankara'da eylem büyüyor: Madenciler kendilerini yeraltına kapattıAnkara’da eylem büyüyor: Madenciler kendilerini yeraltına kapattı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.