Türk uyuşturucu baronu İspanya’da yakalandı

Kırmızı bültenle aranan Türk uyuşturucu baronu ortak operasyonla İspanya'da yakalandı. Binlerce euro nakit ve lüks araçların ele geçirildiği operasyonda Türkiye ve diğer ülkelerden 400 polis yer aldı.

Dünya 26 Haziran 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

Her yıl 26 haziranda kutlanan Dünya Uyuşturucuyla Mücadele Günü’nde İspanya’dan operasyon haberi geldi. Operasyona Türkiye’den polisler de katıldı. Zaten hedeflerden biri kırmızı bültenle aranan ve Emre Karaca ismiyle bilinen örgüt lideri Kerim Dağlıoğlu’ydu.

İspanya’da düzenlenen ve Türkiye’den polislerin de katıldığı operasyonla uluslararası uyuşturucu karteli çökertildi. ARGAY Operasyonu’na ilişkin bilgileri İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya paylaştı. “Narkotik Suçlarla Mücadele Başkanlığımızın katılımıyla İspanya’da “ARGAY” Operasyonu gerçekleştirildi. Uluslararası uyuşturucu karteli çökertildi” diyen Bakan Yerlikaya “Ülkemizce Kırmızı Bülten’le aranan ve Emre Karaca ismiyle bilinen örgüt lideri Kerim Dağlıoğlu yakalandı. Ayrıca Argay Operasyonunda ülkemizce narkotik suçlarından uluslararası seviyede aranan Kerim Dağoğlu ile birlikte İspanya, Almanya, Avusturya, Suriye, Karadağ, Romanya, Ukrayna, Arjantin ve Venezuela vatandaşı olan örgüt üyesi toplam 42 zehir taciri yakalanarak tutuklandı” dedi.

İki tondan fazla esrar ele geçirildi

Yaklaşık dokuz aydır devam eden soruşturmanın ardından görev alan polislerin 11 Haziran’da operasyon startı verdiği ifade edildi. Operasyona Fransız, İspanya Guardia Civil ve Türk Emniyetinden 400’den fazla polis katıldı. Granada, Malaga ve Sevilla’da yapılan operasyon ve ev aramalarında iki tondan fazla esrar ve çok sayıda ateşli silah, lüks araçlar ve nakit para ele geçirildi. Europol’ün destek verdiği soruşturmada İspanyol, Fransız ve Türk narkotik polisleri birlikte çalıştı.

Ali Yerlikaya açıklamasının devamında “Sadece yerel, bölgesel, ulusal değil; uluslararası alanda da organize suç örgütlerine, uyuşturucu kartellerine karşı mücadele etmeye kararlıyız. Bu tarihi uluslararası operasyonun önemli bir parçası olan Narkotik Suçlarla Mücadele Başkanlığımızı ve kahraman polislerimizi tebrik ediyorum. Aziz Milletimiz müsterih olsun: Zehir tacirlerine dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar nefes aldırmayacağız” ifadelerini kullandı.

138 bin dolar nakit ve on adet lüks araç ele geçirildi

Operasyon İspanya basınında da yer buldu. El Economista ARGAY Operasyonu için “Türk kökenli vatandaşlar tarafından yönetilen bir suç örgütü çökertildi” diye yazdı. Haberde Granada, Malaga ve Sevilla’da yapılan aramalarda uyuşturucuların yetiştirildiği tarlaların bulunduğu buradaki bitkilerin söküldüğü bilgisine yer verildi. Ayrıca yapılan aramalarda vakumlu paketlerle dağıtıma hazır bulunan 300 kilogram marijuana tomurcuğunun da ele geçirildiği ifade edildi.

İspanyol basını operasyonun ayrıntılarına da yer verdi. Buna göre aramalarda üç adet tabanca ve bunlara ait mühimmat ile birlikte 138 bin euro nakit para ele geçirildi. Ayrıca on adet son model otomobile de elkondu.

İspanya’nın önde gelen gazetelerinden El Pais de Oscar Lopez-Fonseca imzalı haberde de bu araçların İspanya ve çevresindeki ülkelerde eroin kaçakçılığında kullanıldığını ve esrar yüklü olarak Türkiye’ye döndüğünü iddia etti. Fonseca bu bilgileri soruşturmaya yakın kaynaklardan aldığını yazdı.

Bir başka İspanyol gazetesi olan 20 Minutos da “Sivil Muhafızlar bir Türk örgütünü çökertti” diye başlığıyla verdiği haberinde örgüt üyelerinin milliyetlerine yönelik detayları paylaştı. Haberde “Avrupa Birliği’ne eroin kaçakçılığı da yapan suç örgütü, İspanya, Almanya, Avusturya, Suriye, Karadağ, Romanya, Türkiye, Ukrayna, Arjantin ve Venezuela gibi farklı ülkelerde faaliyet gösteren farklı uyruklara sahip kişilerden oluşuyordu” dendi.

Kara para aklamakla suçlanıyorlar

Suç örgütüne üye olmak ve kamu sağlığına karşı suç işlemekle suçlanan tutuklular aynı zamanda kara para aklamakla da suçlanıyor. İspanyol basını tutuklanan kişilerle bağlantısı olan çok sayıda banka varlığının bloke edildiğini ve çeşitli gayrimenkullere el konulduğunu yazdı.

‘Türkiye’de 14 suçtan aranıyordu’

Yine El Pais’te yayımlanan yazısında Lopez-Fonseca, Emre Karaca ismiyle bilinen örgüt lideri Kerim Dağlıoğlu’nun en az üç yıldır sahte belgelerle Malaga’da ikamet ettiğini ve Ankara makamlarının bu ismi 14 farklı suçtan aradığını yazdı.

Dağlıoğlu’nun evine düzenlenen operasyon sırasında yatağında ancak ateş etmeye hazır beklediği de ifade edildi. Fonseca yaşanan gerilimin ardından Dağlıoğlu’nun tutum değiştirdiğini ve sonra tutuklandığını yazdı.

Kırmızı bültenle aranan baron Marmaris’te tatil yapmış: ‘Nasıl ikamet izni alıyor’Kırmızı bültenle aranan baron Marmaris’te tatil yapmış: ‘Nasıl ikamet izni alıyor’

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.