Sokak köpeklerini yakalayıp barınaklara kapatmayı, hatta öldürmeyi öngören yasa teklifine ilişkin görüşmeler sürüyor. Bugün komisyonda vekillere süre kısıtı getirildi. Veteriner Hekimleri Derneği Genel Başkanı Ertürk'ün Meclis'e girişi de yasaklandı.
AK Parti’nin sokaklarda yaşayan köpekleri barınaklarda toplama, sahiplenen olmaması durumunda belediyelere öldürme yükümlülüğü verdiği yasa teklifi görüşmeleri üçüncü gününde sürüyor. Son olarak düzenlemeden ‘ötanazi’ kelimesi çıkarılmış, ancak sokaktaki canlılara ölüm ya da bakımevi uygulamasında herhangi bir değişiklik olmamıştı.
Bugünkü toplantı yaklaşık 40 dakikalık bir gecikmeyle başladı.
Açılışta konuşan Komisyon Başkanı, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Vahit Kirişci şunları söyledi: “Dünkü görüşmelerimiz kanun teklifinin yedinci maddesinin kabul edilmesiyle birlikte saat 03.46’da sona ermiştir. Dün komisyonumuzun çok değerli temsilcileriyle yaptığımız bir değerlendirme oldu. O değerlendirme çerçevesinde de daha sağlıklı bir çalışmayı gerçekleştirebilmek için bir önerge verilmesi hususu gündeme geldi. Ve o önerge şu anda başkanlığınıza ulaşmış bulunmaktadır.”
Ardından AK Parti’nin sunduğu önerge okutuldu: “Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin maddeleri üzerindeki görüşmelerde komisyon üyelerinin dört dakika, komisyon üyesi olmayan milletvekillerin üç dakika süreyle sınırlandırılması, komisyon üyesi olmayıp komisyonda temsil edilen her siyasi parti grubu için en fazla ikişer milletvekiline söz verilmesi hususunu arz ederiz.”
CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal komisyonda ülkenin tamamını ilgilendiren bir tasarının görüşüldüğünü söyleyerek önergenin geri çekilmesini istedi.
DEM Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca da “Sizi Meclisin itibarına, yasa yapma faaliyetine saygı duymaya davet ediyoruz. Hem alelacele Meclisi ablukaya alarak, halktan bu komisyon toplantısının verilerini, konuşmalarını gizleyerek bir süreç işletmeye çalışıyorsunuz. Bunun adı darbedir. Gerçekten TBMM’ye, AKP-MHP eliyle şu an darbe yapılıyor. Biz milletvekilleri olarak burada asli görevimiz olan söz kullanma hakkımızdan vazgeçmiyoruz. Çünkü halkın talepleri var” dedi.
Komisyon Başkanı Vahit Kirişci muhalefet sıralarından gelen tepkilere rağmen önergeyi oylamaya sundu. Önerge AK Parti ve MHP milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi.
Öte yandan Ankara’da özellikle sokak köpeklerinin bakımı ile ilgilenen önemli bir dernek İçişleri Bakanlığı tarafından denetlemeye alındı. Rutin denetimleri valiliklerin yapmasına rağmen söz konusu derneğin İçişleri Bakanlığı müfettişlerince denetleneceği öğrenildi. Farklı derneklere de benzer denetimlerin yapılacağı söyleniyor.
Bu arada Veteriner Hekimler Derneği Genel Başkanı Gülay Ertürk’ün Meclis’e girişinin yasaklandığı da ortaya çıktı. Açıklamada şunlar kaydedildi:
“17 Temmuz 2024 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Tarım Orman ve Köyişleri Komisyon toplantısına Veteriner Hekimler Derneği adına Genel Başkan Dr. Gülay Ertürk katıldı. Toplantıda konuşarak tasarı hakkındaki görüş ve çekincelerimizi anlattı. Komisyon Başkanı’nın ‘teşekkür ederim’ ifadesiyle Başkanımız da teşekkür ederek sözlerini sonlandırdı. Komisyon tutanaklarından bu durum izlenebilir.
Başkanımız 22 Temmuz 2024 tarihinde ikinci toplantıya katılmak istediğinde ‘daha önceki toplantıya katılarak konuşma yaptığı’ için Türkiye Büyük Millet Meclisi 28. dönemi boyunca Meclis’e girişinin yasaklanmış olduğu kendisine ifade edildi.
Veteriner Hekimlik mesleğinin en köklü örgütü olan 94 yıllık bir derneğin başkanının komisyon toplantısına alınmaması, hatta Meclis’e sokulmaması kabul edilebilir değildir. Bu durum Başkanımız nezdinde Türk veteriner hekimlerine verilmiş bir cezadır. Bunu kabul etmiyoruz, protesto ediyoruz.
Veteriner Hekimler Derneği 1930 yılından bu yana hayvan sağlığı, halk sağlığı, hayvan refahı, gıda güvenliği, meslektaşların haklarının korunması için yasalar çerçevesinde mücadele ediyor. Bu mücadelesine devam edecek. Veteriner Hekimler Derneği Genel Başkanı Gülay Ertürk’ün Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne “Girmesi yasaklanmışlar” listesine alınmış olması yanlışlığından ivedilikle dönülmesini yüce Meclisimizin iradesine saygılarımızla sunarız.”