Instagram engeli yargıya taşındı: ‘Açılması anayasal zorunluluk’
Sokak köpeklerinin toplanarak öldürülmesinin yolunu açan yasa tasarısı komisyondan geçti. Yasaya uymayan belediyelere hapis cezası da öngörülüyor. Ancak hukukçulara göre; Bu Anayasaya aykırı ve AYM bu düzenlemeyi iptal edecek.
TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda 17 Temmuz’dan bu yana süregelen görüşmeler 23 Temmuz gecesi itibariyle sonlandı. Sokak köpeklerinin toplatılıp öldürülmesini öngören kanun teklifi AK Parti’li ve MHP’li komisyon üyelerinin oylarıyla kabul edildi.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı sahipsiz köpeklerle ilgili düzenlemeye uymayan belediyelere altı aydan iki yıla kadar hapis cezası uygulanmasının öngörüldüğünü bildirdi. “Toplumsal hayatı etkileyen hususların elimine edilmesini” temel aldıklarını söyleyen Yumaklı popülasyon kontrolü için de kısırlaştırma ve rehabilitasyonun gündemde olduğunu açıkladı.
Bu alanda 2004 ve 2021 yılında yapılan düzenlemelerde “ yakala- kısırlaştır – sal” modelinin uygulanabilirliğinin istenilen düzeyde olmadığını, popülasyonun kontrol altına alınmasında da faydalı olmadığını söyleyen Yumaklı kontrol altına alınamayan popülasyon artışının sosyal hayatı olumsuz şekilde etkilediğini söyledi.
Yasanın maddeleri komisyondan geçse de bazı belediye başkanları bu haliyle yasayı uygulamayacağını ilan etti bile. Bunların içinde CHP’li olan da var Yeniden Refah’lı olan da.
Ceza hukukçusu Avukat Kazım Yiğit Akalın Yumaklı’nın belediyelere uygulamayı öngördükleri hapis cezası istemi ile ilgili konuştu. Muhalefet belediyelerinin takınacağı tavrın son derece önemli olduğunu söyleyen Akalın Anayasa’nın 63. Maddesi uyarınca devletin tüm varlıkları koruma ve kollama sorumluluğu olduğunu söyledi.
Anayasa’nın 63. maddesinde “Devlet, tarih, kültür ve tabiat varlıklarının ve değerlerinin korunmasını sağlar, bu amaçla destekleyici ve teşvik edici tedbirleri alır” hükmü yer alıyor.
Akalın bu madde gereğince de yasa teklifini uygulamayan belediye görevlilerine hapis cezası verilmesinin mümkün olmadığını, böyle bir düzenleme getirildiği takdirde bu düzenlemenin Anayasa’ya aykırı olacağını söyledi.
Başvurulması durumunda Anayasa Mahkemesi’nin düzenlemeyi iptal yoluna gideceğini belirten Akalın “Belediye görevlilerine zorla bu işlemin yaptırılması, bunu yapmazlarsa karşılarına hapis cezasıyla çıkılmasının Anayasamıza, Hayvan Hakları Evrensel Bildirgesi ve İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’ne aykırı olacağı açıktır” dedi.