17 yıllık eşine böbreğini verdi: Anne olmak kadar kutsal
Bir 'Uzun covid' vakası: Kayseri'de hemşire Emine Çelik görevi başındayken yakalandığı koronavirüsten sonra gelişen kalp krizi ve böbrek yetmezliği nedeniyle uzun süre tedavi gördü. Çelik'e 16 yıllık eşi Yaşar Çelik hayat verdi.
Kayseri’de yaşayan iki çocuk annesi 42 yaşındaki Emine Çelik Kayseri Develi Devlet Hastanesi’nde hemşire olarak görev yaptığı sırada 2021 yılında koronavirüse yakalandı.
Hastalığı ağır seyreden Çelik’in gözünde iki ay sonra pıhtı attı. Hemen tedaviye alınan Emine Çelik bir hafta sonra bu kez görevi başında kalp krizi geçirdi. Kayseri Şehir Hastanesi’nde anjiyo olan Çelik iki stent takılıp koroner yoğun bakım tedavisi gördü. Çelik’in hasar gören kalbi yüzde 45 seviyesinde çalışmaya başladı.
15 gün yoğun bakımda kalan Çelik’in kalbine taburcu olduktan bir ay sonra bir stent daha takıldı. Böbrekleri de hasar gören Emine Çelik Şubat 2023’te görevi başındayken yeniden koronavirüse yakalandı.
Böbrekleri iflas eden Çelik periton diyalize girmeye başladı. Kadavradan nakil sırasına girmek için araştırma yapan Çelik Akdeniz Üniversitesi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü ile iletişime geçti.
Organ nakli merkezine gelen Emine Çelik 45 yaşındaki eşi Yaşar Çelik ile dokularının uyumlu bulunması üzerine Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’ne yatırıldı. 27 Aralık’ta Emine Çelik’e eşi Yaşar Çelik’in böbreği Organ Nakli Merkez Müdürü Prof. Dr. Bülent Aydınlı ve ekibi tarafından başarıyla nakledildi.
Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde nakil sonrası tedavisi devam eden Emine Çelik koronavirüs sonrası gelişen hastalıklarını anlattı. Çelik “İki yıldır böbrek hastasıyım. Covid ile başlayıp kalp kriziyle devam eden ve sonrasında her iki böbreğin de iflasıyla nakil sürecine gelen bir hikayemiz oldu. İki yıldır bu durumdayız. Gerçekten çok zorlu ve ağır bir süreç, baş etmesi gerçekten çok zor. İki küçük çocuğum var, iyileşip bir an önce oraya dönmek istiyorum” dedi.
Görev başında kalp krizi geçirdiğini anlatan Emine Çelik “Başlangıç aşamasında kalp krizinden sonra toparlanabileceğimi düşündüm. Maalesef öyle olmadı, kötüye gitti. Kan grubum ‘0’ negatif, uygun organ bulmak gerçekten çok zordu. Yeteri kadar kadavra bağış yapılmadığı için çok fazla şans da olmuyor. Eşim bana böbreğini verdi. İlk başta başka yerlerde kan grubumuz uyumsuz olduğu için şans vermediler. Sonra Akdeniz Üniversitesi’ni keşfettik. Yapılan nakilleri araştırıp başarılı sonuçları görünce iletişime geçtik. Çok büyük umut verdiler. Geldikten hemen sonra nakil işlemlerine başladılar. İkinci hafta operasyon geçirdik. Artık yeni bir böbreğim var çok şükür” dedi.
Eşi Yaşar Çelik’in evlenirken verdiği ‘hastalıkta ve sağlıkta’ sözünü tuttuğunu vurgulayan Emine Çelik “Doğru eşi seçmek çok önemliymiş. Hayat dümdüz ilerleyen bir şey değil, birçok iyi kötü şey yaşıyorsunuz. Ne kadar doğru ya da ne kadar yanlış karar verdiğinizi başınıza bir şey gelince görüyorsunuz. Ben doğru adamla evlenmişim. 16 yıllık evliyim” dedi.
Eşine böbreğini bağışlayan Yaşar Çelik ise “Akdeniz Üniversitesi’yle gayet olumlu bir görüşme geçti. Buraya geldik ve nakil olduk. Her şey yolunda gidiyor. Hocalarımıza, ekibe çok teşekkür ederim. Böbreğimi bir an olsun düşünmeden eşime verdim. Çünkü iki çocuğumun annesi, benim ve evimin huzuru, bir an düşünmedim” dedi.
Organ bağışı çağrısı yapan Yaşar Çelik “Ülkemizde kadavra bağışı çok az. Bir kişi beş-altı kişiye umut olabilir aslında. Ben daha önce organlarımı bağışlamak istiyordum. Organ bağışçısıyım, ama şu an herkese ‘Vefat eden yakınlarınızın organlarını bağışlayın’ diyorum” dedi.
Organ Nakli Merkez Müdürü Prof. Dr. Bülent Aydınlı çifti ziyaret ederek Emine Çelik’in sağlık durumu hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Aydınlı “Kendisi hemşire. Kayseri’den başvurdu. Böbrek yetmezliği vardı. Şanslıydı ki eşiyle uyumluydu. Eşinden böbreğini laparoskopik yöntemle çıkardık. Kendisine naklettik. Her ikisine ortalama üç saatlik ameliyatla işlem bitmiş oldu. Şu an ameliyat sonrası idrarlarımız, böbrek fonksiyonlarını gösteren bulgularımız da çok daha iyi durumda. Böbreğimiz çalışıyor. Onlar mutlu, biz de mutluyuz” dedi.
Pandemi döneminde çok sayıda sağlık çalışanının koronavirüse yakalandığını hatırlatan Prof. Dr. Aydınlı “Sağlık çalışanlarının o dönemde neler yaşadığı unutuldu. Birçok sağlık çalışanı hayatını kaybetti. Onların da ailesi vardı, şu an bu şekilde ya da daha farklı hastalıklar gelecek. Sağlık çalışanları hepimize her zaman lazım. Hastamız da Covid sonrasında böbrek yetmezliği olduğunu biliyor ve söylüyor. Aslında Covid’in hangi sıkıntılar yarattığını, sonrasında neler geliştiğini çok iyi bilmiyoruz. Zaman geçtikçe bunları daha fazla göreceğiz” diye konuştu.