Kültür alanı olacaktı, moloz yığını oldu: Zürafa Sokak’ta neler yaşanıyor?

Beyoğlu Belediyesi ve mülk sahipleri, 'Genelev sokakları' olarak bilinen Zürafa, Alageyik ve Kadem Sokak'ta geçtiğimiz yıl 'Kültür alanı oluşturmak için' yıkım başlattı. Aradan geçen bir yıla rağmen bölgede inşaat faaliyetleri başlamadı.

Gündem 15 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

Türkiye’nin en tanınan isimlerinden olan ve ‘Genelev Patroniçesi’ olarak bilinen Matild Manukyan ile özdeşleşen ‘Zürafa Sokak ve çevresi, geçtiğimiz yıl Beyoğlu Belediyesi tarafından başlatılan çalışmalar sonucunda yıkılmıştı. Kültür ve sanat merkezi olarak hizmete açılmak üzere toplam dört binanın yıkım çalışmalarına Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız da katılmıştı. 

Yıldız, “20 Aralık 2021’de yaptığımız buradaki basın toplantısında bu sokakların eski fonksiyonlarından arındırılması ve kültür sanat sokağı olması adına ilk adımı attığımızı ifade etmiştim” derken Manukyan’ın mirasçılarına da teşekkür etmişti. 

2013’te Zürafa Sokak’ta çekilen fotoğraf, kalabalığın ne kadar fazla olduğunu gösteriyor.

Kamuoyunda ‘Zürafa Sokak’ olarak bilinen, Türkiye’nin en popüler ve büyük genelevinin bulunduğu Alageyik Sokak, yıkımın ardından ıssızlaştı.

2022’nin son aylarında çevresi demir bloklarla kapatılan genelevin içinde herhangi bir inşaat faaliyeti bulunmuyor. Hırsızlar girmesin diye örülen duvarlarla birlikte içeride ne olduğunu görmek çok mümkün değil. 

1985’ten bu yana Alageyik Sokak’ta büfe işleten Asım Bey de bu ıssızlıktan şikayetçi. Eskiden sokağın yoğunluğundan dolayı yemek yedikleri sırada kepenkleri kapattıklarını hatırlatan Asım Bey, “Amaçları sadece burayı yıkmaktı. Amaçlarına ulaştılar. Aylardır hiçbir şey yapılmıyor, öylece molozlar duruyor” dedi. 

O günleri heyecanla anlatan Asım Bey, yıkımın ilk önce çalışan kadınları ve müşterileri ardından yapıları yok ettiğini söylüyor. O, şimdi beş metrekarelik kiralık dükkanında geçimini şimdi Galataport’tan gelen az sayıdaki turistle sağlamaya çalışıyor. 

Yıkımın yapıldığı alanda fotoğraf çekmenin de yasak olduğunu belirtip bizi uyaran Asım Bey, “Geçen gün biri geldi fotoğraf çekti, anında polis gelip ‘Ne yapıyorsun?’ diye sordu” diyor. 

Demir plakalar arasından çektiğimiz fotoğraflarda, yıkılan alanlarda herhangi bir çalışma yapılmadığı gözüküyor. Fakat tüm kapılar ‘sıkı sıkı’ kitlenmiş durumda. 

Başta Beyoğlu olmak üzere Türkiye için başka bir kültürün sembolü olan Zürafa Sokak’ta ‘yeni kültürel alan’ çalışmalarının en azından bir yıl içinde ilerlediğini söylemek zor. 

Konu hakkında bilgi almak için aradığımız Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, bir sergi açılışında olduğu için telefonu danışmanı açtı. Sorularımızı not aldığını ve geri dönüş yapılacağı söylendi fakat herhangi bir dönüş alamadık.

Konuştuğumuz belediye kaynakları ise süreci yöneten birimin başkanının Ak Parti’den milletvekili adayı olmak için istifa ettiğini belirterek aksamının bu nedenle olabileceğini söyledi.

Başka bir belediye kaynağı ise sokaklardaki yıkım işlemlerinin mülk sahipleri tarafından yapıldığını, inşaatın da aynı kişiler tarafından yapılacağını belirtti. Kaynaklar ayrıca Beyoğlu Belediyesi’nin süreçte sadece ‘düzenleyici’ olduğunu vurguladı.

Manukyan’ın mirasçılarından Dora Çilingir, 10Haber’e yaptığı açıklamada, belediyenin düzenleyici olduğunu kabul ederek sürecin sorumluluğunun mülk sahiplerinde olduğunu belirtti. Çilingir, konuyla alakalı ilerleyen günlerde açıklama yapılacağını söyledi.

Manukyan'ın gizli ortağı Sümbül Yaşar Akarsu... Belgeler ve ilk kez yayınlanan fotoğrafıylaManukyan’ın gizli ortağı Sümbül Yaşar Akarsu… Belgeler ve ilk kez yayınlanan fotoğrafıyla

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.