6 Şubat depremlerinde yıkımı yaşayan illerimizden Malatya, dün yine deprem dehşetiyle sarsıldı. Akşam saatlerinde meydana gelen 5.3’lük deprem, çevre illerden de hissedilecek kadar şiddetliydi. Yurttaşlar, kendisini sokağa attı.
6 Şubat’ta başlayan bir dizi depremde yıkımı yaşayan 11 ilimizin arasında olan Malatya, dün akşam yine dehşet saatleri yaşadı.
Malatya’nın Yeşilyurt ilçesinde 5,3 büyüklüğünde korkutan bir deprem meydana geldi.
AFAD, Malatya’nın Yeşilyurt ilçesinde saat 20.48’de 5,3 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiğini duyurdu.
Yaklaşık 7 kilometre derinlikte meydana geldiği belirlenen depremin Elazığ başta olmak üzere çevre illerde de hissedildiği öğrenildi.
Deprem nedeniyle Malatya ve Gaziantep’te yurttaşlar panikle sokağa indi. Korkuyla sokağa inen yurttaşlar, telefonla aileleri ve diğer yakınlarıyla konuştu.
Depremin ardından çok şiddetli bir sarsıntı yaşadıklarını ancak şu ana kadar kendilerine gelen olumsuz bir durum olmadığını ifade eden Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Malatya / Yeşilyurt merkezli 5.3 büyüklüğünde yaşanan #deprem’den etkilenen tüm hemşehrilerime geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Rabbim memleketimizi ve ülkemizi her türlü afetten korusun” ifadelerini kullandı.
Malatya Valisi Ersin Yazıcı, tüm Malatyalılara geçmiş olsun dileklerini ileterek, şöyle konuştu:
“Ekiplerimiz saha taramalarınız gerçekleştiriyor. Şu ana kadar Battalgazi ilçesindeki 1 metruk binada yıkım oldu. Sokaktan geçen 1 çocuğun ayağı kırıldı ve hastaneye intikal ettirildi. Birkaç tane de balkondan atlama vakası mevcut. Ekiplerimiz, sahadaki tarama faaliyetlerini sürdürüyor.”
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da, “Malatya’nın Yeşilyurt ilçesinde 5.3 büyüklüğünde deprem meydana gelmiş, depremin hissedildiği alandan ilgili birimlerimize olumsuz bildirim olmamıştır. UMKE Timleri bölgede tarama yapmak üzere görevlendirilmiş durumdadır. Halkımıza geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz” diye bildirdi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Mehmet Özhaseki, sosyal medyadan yaptığı açıklamada “Malatya Yeşilyurt’ta meydana gelen 5,3 büyüklüğündeki deprem nedeniyle vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. İl Müdürlüğü ekiplerimiz sahada hasar tespit çalışmalarını sürdürüyorlar. En büyük tesellimiz can kaybı olmaması. Rabbim ülkemizi her türlü afetten korusun” dedi.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ise yaptığı açıklamada, “Malatya ili Yeşilyurt ilçesinde 5.3 büyüklüğünde meydana gelen depremde ekiplerimizin saha tarama çalışmaları devam etmektedir. İlk belirlemelere göre, 1 metruk bina yıkılmış ve 2 Ağır hasarlı bina yan yatmıştır. An itibari ile can kaybımız yoktur. Korku, panik ve yüksekten atlama nedeniyle 22 vatandaşlarımız hafif yaralanmıştır. Yaralı vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum” dedi.
#Malatya ili Yeşilyurt ilçesinde 5.3 büyüklüğünde meydana gelen depremde ekiplerimizin saha tarama çalışmaları devam etmektedir.
İlk belirlemelere göre
📍 1 metruk bina yıkılmış ve
📍 2 Ağır hasarlı bina yan yatmıştır.An itibari ile can kaybımız yoktur. Korku, panik ve… pic.twitter.com/DDGAgrBf8G
— Ali Yerlikaya (@AliYerlikaya) August 10, 2023
Deprem Uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, artçının İkizce depremi ile Öncü depremini karşılaştırdı. Bu deprem faylarının deprem haritasında olmadığına dikkat çeken Görür, “Bugün olan depremler hakkında sizleri bilgilendireceğim: Önce Malatya’da 4,3 büyüklükte Öncü-Yeşilyurt depremi, sonra da 5,2’lik İkizce-Yeşilyurt depremi oldu. Kuvvetle muhtemeldir ki Öncü depremi İkizce depreminin öncüsüdür. Bu deprem fayları MTA haritasında yoktur. Yeni fay?” dedi.
Deprem Uzmanı Prof. Dr. Övgü Ahmet Ercan, “Malatya İkizce-Yeşilyur’ta 20.47’de M5,2 büyüklüğünde 5 km odakta olan deprem artçı bir depremdir. Bu depremler orta ile az hasarlı yapıların hasar oranını arttıracak, can güvenliğini tehdit edecektir. Artçı depremler 4 ile 5 yıl, en büyüğü M6,7 olmak üzere sürecektir” diye yorumladı.
Ercan, “Benim asıl korkum, M7 dolayındaki bir depremle Pazarcık’tan, güneye, Hatay-Suriye sınırından Filistin’e doğru Ölü Deniz kırığının kırılmasıdır” dedi.
Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şerif Barış da CNN Türk’te bağlandığı canlı yayında, meydana gelen depremin artçı deprem olduğunun altını çizdi.
Barış, “Bunlar, 6 Şubat depremlerinin artçıları. Bu bir artçı depremdir, en az 2 yıl daha sürecektir. Sayıları, büyüklükleri azalacak, aradaki süre uzayacak. Bu tür depremlerde büyük anlamda hasar beklemiyoruz. Bu tür depremlerin hasar görmemiş yapılara hasar yapması pek mümkün değil. Bu tür artçılarda insanlar camlardan, balkonlardan atlamamalı. Çok büyük travmalar yaşadılar, doğru. Ama panik yapılmaması gerek. Artçılar bittikten sonra evlerinden çıkabilirler” dedi.
Diyarbakır’da meydana gelen 4,2’lik depremin ardından değerlendirmelerde bulunan yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, üç ili işaret ederek uyarıda bulundu. Fayların hareket ettikçe blokların tektonik olarak harekete maruz kaldığını ifade eden Görür, “Kayseri, Adıyaman, Hakkari’de hareketler olabilir” dedi.