Zorlu Holding karbon emisyonunu bir yılda yüzde 20 azalttı
Garanti BBVA, Deniz Temiz Derneği/ TURMEPA işbirliğiyle deniz kirliliğine karşı “Mavi Nefes Projesi” başlattı. Bu kapsamda üç yılda Marmara Denizi, Adrasan ve Van Gölü’nde 230 ton katı-sıvı atık toplandı.
Dünyada bir dakikada bir denizlere ve okyanuslara bir kamyon dolusu plastik dökülüyor. Dünya Ekonomik Forumu’nun verilerine göre her yıl ortalama sekiz milyon ton plastik okyanus sularına karışıyor. Bilim insanları giderek daha sık plastik parçalarına takılmış kaplumbağa, balık, martı ve diğer daha küçük deniz canlıları buluyor ve bu hayvanları kurtarmak zorunda kalıyor. Mikroskobik planktonlardan dev balinalara kadar tüm deniz canlılarını etkileyen plastik kirliliği doğal yaşam için en büyük tehditlerden biri haline gelmiş durumda. Deniz kirliliği plastikle sınırlı da değil. Sıvı atıklar da denizlerin ciddi anlamda kirlenmesine yol açıyor. Üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye de bu tablonun tam merkezinde.
Diğer taraftan uluslararası toplum, hükümetler, sivil toplum kuruluşları ve şirketler bu olumsuz tabloyu tersine çevirmek için çeşitli adımlar atıyor.
Garanti BBVA’nın sürdürülebilirlik stratejisi kapsamında Deniz Temiz Derneği/ TURMEPA işbirliğiyle deniz kirliliğini azaltmak ve önlemek amacıyla Marmara Denizi’nde başlattığı “Mavi Nefes Projesi” başta plastikler olmak üzere deniz çöplerinin toplanmasına ve deniz ekosisteminin korunmasına katkı sağlıyor. Proje kapsamında Eylül 2021-Haziran 2024 döneminde Marmara Denizi, Adrasan ve Van Gölü’nde yaklaşık 200 bin kişinin günlük üretimine eşit 230 ton katı ve sıvı atık toplandı. Marmara Denizi’nde iki katı atık, Van’da bir katı ve sıvı atık ve Göcek’te bir sıvı atık toplama teknesi uygun atıkları geri dönüşüme kazandırmak için çalışma sürdürüyor.
Projenin eğitim ayağında da deniz temizliği konusundaki farkındalığı artırmak amacıyla ortaokul öğrencilerine ve öğretmenlerine denizlerin önemi, deniz ekosisteminin korunması ve sürdürülebilir su kaynakları için bireysel sorumluluklar konularında eğitimler veriliyor. Mavi Nefes Eğitim Otobüsü ve çevrim içi eğitimlerle üç yıl boyunca sekiz ilde yaklaşık 80 bin öğrenciye ulaşıldı.
Garanti BBVA ve TURMEPA 2024’ten itibaren Mavi Nefes Projesi’ni denizleri temizleme çalışmalarının ötesine taşıyarak denizlerdeki biyoçeşitliliğin korunması ve deniz ekosisteminin rehabilite edilebilmesi için uzun soluklu bilimsel koruma ve izleme çalışmaları da başlattı.