Atatürk’ün fotoğrafını yakan lise öğrencileri tutuklandı
Cumhurbaşkanına ve kamu görevlilerine hakaretten yargılanan Mehmet Baransu hakkında beraat kararı verildi. Baransu farklı soruşturmalar kapsamında tutuklu bulunuyor.
Bir yazı dizisinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Balyoz davasına bakan mahkeme heyeti üyeleri ve eski 1.Ordu Komutanı Çetin Doğan’a hakaret ve iftirada bulunduğu iddiasıyla yargılanan Mehmet Baransu hakkında beraat kararı verildi.
İstanbul 60. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya, sanık Mehmet Baransu, Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı. Şikayetçi sıfatı bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı avukatı temsil etti.
Duruşma savcısı esas hakkındaki mütalaasında, sanığın 10-23 Mayıs 2016 tarihleri arasında haberdar.com isimli internet sitesinde yayınlanan “Mehmet Baransu Balyoz Gerçeklerini Yazdı” ve diğer başlıklı yazılarında Çetin Doğan ve Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi heyetine karşı hakaret ve iftira içerikli yazılar yazdığı ve yazı dizisinde Cumhurbaşkanına hakaret içerikli yorumların da yapıldığı belirtilerek dava açıldığını hatırlattı.
Sanık hakkındaki davanın 12 Kasım 2019 tarihinde açıldığını belirten savcı, Basın Kanunu 26. maddesine göre 4 aylık süre geçtikten sonra dava açıldığı gerekçesiyle düşme kararı verilmesini talep etti.
Söz verilen sanık Mehmet Baransu, mütalaaya katıldığını belirtti. Şikayetçi Cumhurbaşkanı avukatı ise mütalaaya katılmadıklarını ve sanığın cezalandırılması gerektiğini söyledi.
Hakim, yüklenen fiilin kanunda suç olarak tanımlanmamış olduğu gerekçesiyle sanığın beraatine hükmetti.
Baransu hakkında Cumhurbaşkanı Erdoğan’a karşı ‘Hakaret’ ve ‘iftira’ suçlarından 2 yıl 5 aydan, 10 yıl 8 aya kadar hapis talep edilirken; Çetin Doğan’a karşı 1 yıl 3 aydan, 6 yıl 4 aya kadar hapis ve Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi hakimlerine karşı ise ‘Kamu görevlisine hakaret’ suçundan 1 yıl 5 aydan, 3 yıl 6 aya kadar hapis cezası talebiyle dava açılmıştı.
Öte yandan Baransu, Balyoz davasında Türk Silahlı Kuvvetleri’ni hedef alacak şekilde belgeler ürettiği ve delilleri manipüle ettiği iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında 13 yıl hapse mahkum edilmişti. Ancak istinaf mahkemesi kararı bozarak, Baransu’nun tahliyesine karar vermişti.
Tahliye kararının sebebi Baransu’nun tutukluluğunun yasal süreyi aşmasıydı. Ancak bu karar Baransu’nun cezaevinden çıkmasına yetmedi.
Baransu, Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen başka bir davada “devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri temin etme, devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri açıklamak, MİT’in görev ve faaliyetine ilişkin bilgileri ve belgeleri temin etmek suretiyle MİT Kanunu’na muhalefet, MİT görev ve faaliyetine ilişkin bilgi ve belgelerin yayımlanması, yayılması ve açıklanması” suçlarından 17 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırıldı.
Mersin 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı başka bir davada da “gizliliği ihlal, yasaklanan bilgileri açıklama, FETÖ silahlı terör örgütüne üye olma” suçlarından 19 yıl 6 ay hapis cezası aldı.
Baransu hâlen İstanbul’daki Silivri Cezaevinde tutuklu bulunuyor.