İddia: MOSSAD’ın ‘Gazzeli yazılımcı’ operasyonunu MİT bozdu

İsrail’in hava savunma sistemi Demir Kubbe’yi hackleyen Gazzeli yazılımcı Omar A.’yı kaçırmak için MOSSAD’ın Tel Aviv, İstanbul ve Kuala Lumpur hattında planladığı operasyonun, MİT İstihbarata Karşı Koyma Dairesi tarafından bozulduğu öne sürüldü.

Gündem 22 Kasım 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

İsrail’in hava savunma sistemi Demir Kubbe (Iron Dome) 2015-2016 yıllarında geçici körlük yaşadı ve Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları bu sayede İsrail’in kritik noktalarına füzeli saldırılar gerçekleştirdi. Saldırıları bir türlü engelleyemeyen ve Demir Kubbe’deki körlüğün nedenini bulamayan İsrail, tam üç yıl süren araştırmaların sonunda bunun bir bilgisayar saldırısı ile yapıldığını anladı. Peki bu bilgisayar saldırısını yapan kişi kimdi? İsrail istihbaratına göre Demir Kubbe’yi hack’leyen kişi, 1991 doğumlu Omar Z.M.A. idi.

Gazze İslam Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Programcılığı Bölümü mezunu Omar, iddiaya göre Gazze İçişleri Bakanlığı adına bir hackleme programı yazdı. Bu program Android tabanlı tüm telefonlara sızabilme etkisine sahipti.

İsrail, radarına aldığı Omar A.’yı yakalamak için çeşitli planlar yaptı. 2019’da Omar A.’ya Norveçli yazılım şirketinden iş teklifi yapıldı ve bir uygulama siparişi verildi. Ancak Omar A. şüphelenerek iş teklifini reddetti.

Dünyanın en iyi bilgisayar korsanlarından biri olarak gösterilen Omar A., 3 Mart 2020’de Kahire üzerinden İstanbul’a taşındı. Omar, Türkiye’de de MOSSAD tarafından sıkı takibe alındı.

İlk teması Nisan 2021’de Raed Ghazal adlı ajan kurdu. Fransız şirket Think Hire’in insan kaynakları yöneticisi olduğunu iddia ederek WhatsApp’tan irtibat kuran Ghazal, iş teklifinde bulundu. Haziran ve Ağustos 2021’de İstanbul’da yüz yüze mülakatlar yaparak Omar’ı şirkete kazandırmaya çalışan Raed Ghazal, bir süre sonra bir başka MOSSAD elemanı Omar Shalabi’ye işi devretti. Ghazal ve Shalabi’nin tek hedefi, yazılımcı genci İsrail’in başkenti Tel Aviv’e kaçırmaktı. Shalabi, bir program yazması karşılığında 10 bin dolar teklif etti. Programı hızlıca aktif hale getiren A.’ya parayı Fransız şirket gönderdi. Paraları gönderen ise John Foster sahte kimliğini kullanan MOSSAD elemanıydı.

Omar’ın adresini öğrenmeye çalıştılar

Sabah’tan Abdurrahman Şimşek’in haberine göre, Omar Shalabi, Haziran 2022’de Nikola Radonij’e işi devretti. 28-31 Ağustos 2022’de Karaköy Hotel’de konaklayan MOSSAD casusu Radonij, Omar’la otelde yüz yüze görüşerek İstanbul’da kalması durumunda 5 bin 200 dolar sabit maaş, Brezilya’da çalışmayı kabul etmesi durumunda ise 20 bin dolar maaş teklifinde bulundu.

Radonij, MOSSAD’a çalışan istihbarat elemanları Foad Osama Hijazı ve Fas uyruklu Youssef Dahmane Jdid isimli şahıslarla internet tabanlı projede birlikte çalışacaklarını belirtti. İstanbul İl Göç İdaresi’nde tanıdıkları olduğunu ileri süren Radonij, Omar A.’ya hemen pasaportunu ve ikametgâh adresini göndermesini istedi. Amaç Omar’ın ev adresini ele geçirmekti. Nikola Radonij ısrarla yurtdışına gelmesi gerektiğini, şirketin kendisine ihtiyacı olduğunu belirtti. Bu sırada devreye giren Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), Omar A.’yı ikaz ederek yurtdışına çıkmasını engelledi.

Telefonuna konum bilgisi gönderen yazılım

Ancak Omar A., Eylül 2022’de 15 günlüğüne gezmek için Malezya’ya gitmeye karar verdi. MİT İstanbul Bölge Başkanlığı İstihbarata Karşı Koyma Dairesi (İKK), Omar A.’ya yönelik şüpheli iş tekliflerinden daha önceden haberdar olduğu için yurtdışına çıkmadan önce gerekli tüm uyarıları yaptı. Acil durumlarda telefonu kapatılsa bile sürekli konum bilgisini İstanbul’a yollayan bir uygulama A.’nın telefonuna yüklendi.

Dağ evinde işkenceli sorgu

Tatil için Malezya’ya giden Omar A., 28 Eylül 2022 gecesi Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’da kaçırıldı. 50 km uzaktaki bir dağ evinde Omar A. çapraz sorguya alındı.

MOSSAD timi, Hulu Langat bölgesindeki bir dağ evinde Omar’ı tutarken Tel Aviv’den video konferans yöntemiyle bağlanan sorgucular da onu 36 saat sorguladı. Omar A.’ya ağır işkence uygulandı.

Tel Aviv’den bağlanan MOSSAD yöneticileri, Demir Kubbe’yi körleştirmeyi başaran Filistinli bilgisayar programcısına bu programı nasıl geliştirdiğini, hangi kodlama dilini kullandığını, İsrail kamu görevlileri ve askerlerinin kullandığı Android tabanlı cep telefonlarını hack’leyen sistemi nasıl kapatabileceklerini öğrenmeye çalıştı.

MİT, kaçırılma olayını öğrenir öğrenmez Malezya’daki muhataplarına konunun çok acil olduğunu belirterek Filistinli yazılımcının dağ evinden kurtarılması için bulunduğu nokta konumunu gönderdi. Malezya Özel Harekât timleri, baskın gerçekleştirdi. Genç Filistinli sağ olarak kurtarıldı. Kuala Lumpur Sulh Ceza Mahkemesi, 11 kişi kişiyi tutukladı.

Güvenli evde korunuyor

Operasyonun detaylarını sır gibi gizleyen MİT, geçtiğimiz haftalarda İstanbul Emniyeti Terörle Mücadele Şube polisleriyle MOSSAD ajanı Foad Osama Hijazi’yi yakaladı. Hijazi tutuklandı. MİT’in devreye girmesiyle kurtarılan Omar A., Türkiye’ye getirilerek MİT kontrolündeki bir güvenli evde korumaya alındı.

Malezya’daki ilk olay değil

İsrail’in Malezya’daki kaçırma vakası ilk değil. 2018 yılında yine Hamas üyesi Gazze doğumlu elektrik mühendisi Fadi Muhammed el-Batş, MOSSAD’a çalışan iki motosikletli tarafından öldürüldü. Malezya yerel medyası da el-Batş’in İsrail gizli servisi tarafından öldürüldüğünü yazdı.

Casusluk filmi gibi

Bir macera/casusluk filmi tadındaki bütün bu olaylar, Sabah gazetesinin dünkü manşet haberinde yer aldı. Bu haberi doğrulamak da, yalanlamak da mümkün olmadı.

Ancak MİT’in yıllardır bir yandan İran’ın Türkiye’de kaçırmak ve öldürmek istediği İsrailliler için MOSSAD’la işbirliği yaparken bir yandan da MOSSAD’ın Türkiye’de kurduğu casusluk ağlarını çökertmek için operasyonlar yaptığı biliniyor.

MİT bu kez PKK'nın kara para ve uyuşturucu ticareti sorumlusunu öldürdüMİT bu kez PKK’nın kara para ve uyuşturucu ticareti sorumlusunu öldürdü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.