Motokurye cinayetinde tahliyeye isyan: Bari başkaları ölmesin
Samet Özgül, 2022 yılında trafikte üç kişinin saldırısına uğradı ve bıçaklanarak öldürüldü. Gencin ölümüne ilişkin davada iki kişi beraat etti, bir kişi müebbet aldı ama cezası 25 yıla düşürüldü. İstinaf mahkemesi kararının gerekçesini açıkladı.
28 yaşındaki Samet Özgül'ün kaskına karanfiller bırakılmıştı. Ankara’nın Yenimahalle ilçesinde yaşayan 28 yaşındaki Samet Özgül Gazi Üniversitesi’nde öğrenciydi. Geçimini sağlamak için de motokuryelik yapıyordu. 5 Kasım 2022’de yine Yenimahalle ilçesinde motoruyla trafikte seyir halindeyken bir hafif ticari aracın sürücüsünü kırmızı ışıkta geçtiği için uyardı iddiaya göre. Otomobilin sürücüsü Mustafa Demirci ise tepki olarak motokuryeyi yolda sıkıştırdı ve önüne kırdı. Ardından araçtan inip Samet Özgül’ün üzerine koştu; peşinden de yan koltukta oturan Halil İbrahim Demirci ve arka koltukta oturan Bülent Açıkgöz geldi.
Samet Özgül’ün yanına gelen üç kişiden Mustafa Demirci’nin oğlu 21 yaşındaki Halil İbrahim Demirci motokuryeyi boğazından bıçakladı. Kendi imkanlarıyla yaralı halde hastaneye giden Samet Özgül daha kapıdan içeri giremeden bayıldı. Hastanede iki gün yaşam mücadelesi veren genç 7 Kasım 2022’de öldü. Samet Özgül hastaneye ulaşmaya çalışırken otomobilin içindekiler çoktan kaçmıştı. Ertesi günü geç saatlerde Mustafa Demirci ve Halil İbrahim Demirci, o günün sabahında da Bülent Açıkgöz yakalandı ve gözaltına alındılar.
5 Haziran 2023’te hazırlanan iddianameyle Halil İbrahim Demirci tutuklu, Mustafa Demirci ile Bülent Açıkgöz ise tutuksuz yargılandı. Mahkeme Halil İbrahim Demirci’yi kasten öldürmekten müebbet hapis cezasına çarptırdı. Diğer iki sanığaysa kasten öldürmeye yardım suçundan 12’şer yıl hapis cezası verildi. Karar İstinaf Mahkemesi’ne götürüldü ve istinaf çeşitli hususlarda eksiklikler tespit etti, 5 Aralık 2023’te verdiği kararda Halil İbrahim Demirci ve diğer sanıkların ayrı ayrı müdafi ile temsil edilmesi gerektiği belirtti. Ayrıca denetime elverişli biçimde ve yeterli şekilde gerekçelendirmediği gerekçesiyle ilk mahkemenin kararını bozdu, Mustafa Demirci ile Bülent Açıkgöz’ün de tahliyesine karar verdi.
Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 1’inci Ceza Dairesi yerel mahkemenin sanıklar Bülent Açıkgöz ve Mustafa Demirci hakkında verdiği, ‘kasten öldürmeye yardım etmek’ suçundan 12 şer yıl hapis cezası kararını bozdu. Açıkgöz ve Demirci hakkında ‘şüpheden sanık yararlanır’ ilkesiyle beraat kararı verildi. Yerel mahkemenin tutuklu sanık Halil İbrahim Demirci hakkında ‘kasten öldürme’ suçundan verdiği müebbet hapis cezası da bozuldu ve yine ‘kasten öldürme’ suçundan takdir indirimi uygulayarak 25 yıl hapis cezası verildi.
İstinaf mahkemesinin tutuklu sanık Halil İbrahim Demirci’ye verdiği takdir indirimi dahil 25 yıl hapis cezası ile babası Mustafa Demirci ve Bülent Açıkgöz hakkındaki beraat kararının gerekçesi açıklandı.
Mahkeme kararında, araç sürücüsü Mustafa Demirci’nin 2.09 promil alkollü olduğu halde ışık ihlali yapıp, maktul Samet Özgül’ü sıkıştırıp, ısrarla takip ederek durmasını sağladığı belirtilmesine rağmen, arkadaşı Bülent Açıkgöz ile oğlunun eylemine yardım ettiklerine dair bir hareketlerinin tespit edilemediği belirtildi.
Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 1’inci Ceza Dairesi’nin gerekçeli kararı açıklandı. Kararda; sanık Mustafa Demirci’nin, oğlu Halil İbrahim Demirci ve arkadaşı Bülent Açıkgöz ile alkol aldıktan sonra araçla seyir halindeyken kırmızı ışık ihlali yaptığı ve ardından maktul idaresindeki motosikleti sıkıştırdığı belirtildi. Maktul Samet Özgül’ün, sıkıştırılması nedeniyle eli ile sanığa tepki gösterdiği, bunun üzerine, olaydan sonra 2.09 promil alkollü olduğu ve aracını şeridinde tutamadığı tespit edilen sanık Mustafa Demirci’nin, uzaklaşmaya çalışan maktul idaresindeki motosikleti takip ettiği ve ileride tekrar sıkıştırıp durmasını sağladığı belirtildi.
Sanık Mustafa Demirci’nin, aracından inip, aynı şekilde motosikletten inen Samet Özgül ile tartıştığı sırada arkadan gelen ve alkollü olan oğlu Halil İbrahim Demirci’nin maktulü boynundan bıçakladığı belirtildi.
Motokurye Samet Özgül davasında istinaf kararı: Tutuklu sanığın cezasına indirim, iki beraat