Kaymakamın ‘tak çıkar plakalı’ makam aracı
Okuduğu bölüm gereği çalıştığı işyerinde yanan 18 yaşındaki Beyzanur ellerini eskisi gibi kullanamıyor, aynaya bakamıyor. İşyerini kusursuz bulan bilirkişi raporuna ve savcılığın takipsizlik kararına itirazı var ve işin peşini bırakmıyor.
Beyzanur Hatmorioğlu Antalya’da Muratpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde elektromekanik eğitimi görüyordu. 18 yaşındaki kız kalfalık eğitimi için de Akdeniz Sanayi Sitesi’nde bir araç servisinde çalışıyordu ve 20 Haziran’da bir aracın yakıt deposunun şamandırasını değiştirirken parlama oldu. Aracın içinde olan Beyzanur alevlerin arasında kaldı ve vücudunda daha sonra yüzde 80 olduğu belirlenecek yanıklar meydana geldi. Beyzanur Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’ne kaldırıldı. Ustası T.A. da yaralıydı ve o da Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedaviye alındı.
Durumu ağır olduğu için genç kız yoğun bakımda uzun süre tedavi gördü ve 15 ameliyat geçirdi. Şimdi sağlığına kavuştu, ama o kazanın yanık izlerini hâlâ bedeninde taşıyor ve ellerini eskisi gibi kullanamıyor. Aynaya bile bakmak istemiyor: Eski ben değilim artık.
Başkalarının hatasının kendi hayatına mal olduğunu söyleyen Beyzanur “Eğitim hayatım bitti. Çok seviyordum okulumu. Şu an güneşe bile çıkamadığım için okula gidemiyorum. Hayalim usta olmaktı. Sanırım artık yapamayacağım” diyor.
Beyzanur kaza sonrasında kalıcı hasarlar taşıyorve bunların fizik tedaviyle düzelmeyeceği de kesinleşti. İlerleyen aylarda kollarını rahat kullanabilmek bir dizi ameliyata daha girecek. Beyzanur’un bir tepkisi de bilirkişi raporuna. Çünkü bilirkişi raporunda iş yerinin kusursuz olduğu belirtiliyor ve takipsizlik kararı da böyle verildi.
Ortada büyük bir suç olduğunu savunan Beyzanur bilirkişinin tamamen yanlış rapor düzenlediği kanısında. Kalfalık eğitimi gördüğü işletmenin öğrencisi olarak çalıştığını hatırlatan Beyzanur sorumluların cezalandırılmasını istiyor. Avukatı Erdal Yiğit de olayla ilgili Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilen bilirkişi heyet raporunda aracın elektronik devresinin teknik yönden incelendiğine, raporda “Yangın odağının elektronik kart ve yakın çevresi olduğu, arıza giderme işinin standart yönetmeliklere göre uygun yapılmadığı, bu nedenle yangın meydana geldiği görüş ve kanaatindeyiz. Araca müdahale eden uzman T.A. isimli çalışanın yangının meydana gelmesinde asli kusurlu olduğu, diğer kişilerin kusuru olmadığı görüşü ve kanaatindeyiz” dendiğine dikkat çekiyor.
Bilirkişi raporunu hazırlayan iki kişiden birinin elektrik, diğerinin makine mühendisi olduğunu anlatan avukat Yiğit “Olay yeri inceleme raporları ve tanık beyanlarına göre yangın aracın arka tarafındaki benzin pompasında aküyle elektrik verilmesinden kaynaklanıyor. Takipsizlik kararına itiraz ettik” diyor.