‘Olta’ya gelmeyin: Sahte site üzerinden dolandırmışlar

Adana'da, ünlü elektronik eşya ve küçük ev aleti markalarının internet sitelerini taklit edip, 'oltalama' yöntemiyle ağlarına düşürdükleri kişileri 2 milyon TL dolandırdığı belirlenen 5 şüpheli yakalandı.

Gündem 25 Kasım 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Adana İl Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri ünlü elektronik eşya ve küçük ev aleti markalarının internet sitelerini taklit ederek ‘oltalama’ yöntemiyle dolandırıcılık yapan bir şebekeyi teknik ve fiziki takiple deşifre etti. B.E. ve S.A.’nın sosyal medyadan yayınlanan reklam paylaşımıyla ağlarına düşürdükleri 100’e yakın kişiyi iki milyon TL dolandırdığı belirlendi. Bu tespit üzerine B.E. ve S.A. ile birlikte hareket ettiği saptanan H.K., L.Ç. ve S.G. adreslerine düzenlenen operasyonla gözaltına alındı.

Hesap sahiplerine haftalık 4 bin TL maaş

Şüphelilerin dolandırıcılık için banka hesaplarını kullandıran kişilere haftalık dört bin TL maaş ödediği, suçtan elde edilen paranın izini kaybettirmek için de bunu kripto paraya çevirdiği belirtildi. Emniyete götürülen şüphelilerin ‘dolandırıcılık’ suçundan kaydı olduğu, haklarındaki suçlamaları kabul ettikleri öğrenildi. Polis operasyonun ardından dolandırıcılık için kurulan taklit internet sitelerini de kapattırdı.

Emniyetteki işlemlerinin ardından şüphelilerden S.A., H.K., L.Ç. ve S.G. çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklandı, B.E. ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Oltalama yöntemiyle dolandırıcılık

Oltalama yöntemiyle yapılan saldırılar genellikle e-posta yoluyla uygulanan bir dolandırıcılık yöntemi veya siber saldırı türü. Bu kişilerin merak, acıma duygularından yararlanılarak, indirim-hediye-ödül gibi cezbedici senaryolar sunularak veya tanıdığı kişi ve kurumlardan gelmiş gibi gösterilerek kişinin gönderilen bağlantıya tıklamasını sağlayarak yapılan bir saldırı biçimi. Kurban bağlantıya tıkladıktan sonra dolandırıcı bağlantının açıldığı cihaz üzerindeki bilgilere ulaşıp cihazın kontrolünü ele geçirebiliyor veya çeşitli zararlı yazılımları sisteme yükleyebiliyor.

Saldırıda işlem kısa mesaj veya e-posta yoluyla gerçekleştirilip kişinin kimlik, kredi kartı gibi özel bilgileri elde edilmeye çalışılıyor, şirket bazındaki saldırılarda ise gizli şirket bilgisine ulaşıp bunlar üzerinden kazanç elde etmek amaçlanıyor.

Diyarbakır polisi, 10 ilde “oltalama” operasyonu yaptıDiyarbakır polisi, 10 ilde “oltalama” operasyonu yaptı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.