Ölüm diskoteği hakkında 13 kamu görevlisine soruşturma izni

29 işçinin öldüğü Beşiktaş'taki gece kulübü yangınında dokuz kişi tutuklanmıştı. Savcılık kamu görevlileri için de soruşturma izni istemişti, valilik CHP belediyesi yöneticisi 13 kamu görevlisi için bu izni verdi.

Gündem 16 Mayıs 2024
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
Gece kulübündeki yangında 29 işçi öldü.

İstanbul Gayrettepe’de Masquerade Clup adlı diskotekte tadilat sırasında çıkan yangında 29 kişinin ölümü Türkiye’nin yaşadığı en büyük yangın facialarından biri. Olayla ilgili soruşturmada gözaltına alınan 11 şüpheliden 9’u “taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma” suçundan tutuklanmaları istemiyle sulh ceza hakimliğine sevk edilmiş, iki şüpheli savcılıktan serbest bırakılmıştı. Mahkemeye sevk edilen dokuz kişiden sekizi tutuklanmış, bir kişi hakkı ise adli kontrolle serbestlik kararı verilmişti.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı denetim ve ruhsat belgesi veren, aralarında o dönemin Beşiktaş Belediye Başkan Yardımcılarının da bulunduğu 14 kamu görevlisi hakkında da İstanbul Valiliğinden soruşturma izni istedi.

Valilik eski Beşiktaş Belediye Başkan Yardımcıları Ahmet Koray Bayraktaroğlu, Ahmet Mithat Şermet, Yasemin Saral, Ali Rıza Yılmaz, İBB İtfaiye Teknik Müdür Yardımcısı Şükrü Öztürk, İBB İtfaiye Müdür Yardımcısı Tuncay Akdağ, İBB İtfaiye Zabıta Amiri Numan Bulburu, İBB İtfaiye Çavuşu Fazlı Yavuz, Beşiktaş Belediyesi Ruhsat ve Denetim Müdürü Cemal Aksoy, Beşiktaş Belediyesi Ruhsat ve Denetim Müdürü Uğur Türkyılmaz, Beşiktaş Belediyesi Ruhsat Şefi Nilüfer Oğuz, Beşiktaş Belediyesi Ruhsat Memuru Rahşan Tekin Ölmez, Beşiktaş Belediye Memurları Lalehan Taşdelen Başkaya, Feridun Tayfun Erelmas için soruşturma izni verildi. Dönemin belediye Ruhsat ve Denetim Müdürü Cemal Aksoy 2017 yılında öldüğü için hakkındaki soruşturma düştü.

Eski adı Discorium olan Masquerade adlı gece kulübünde tadilat sırasında çıkan yangında 29 kişi ölmüş, gece kulübüne 2006’da itfaiyenin olumsuz görüş verdiği ortaya çıkmıştı. 2018’deki son ruhsat yenilemede itfaiye görüşü bile istenmediği öğrenilmişti. Yangından korunmayla ilgili mevzuatta itfaiye raporunun “isteğe bağlı olması” mevzuatı tartışmaya açmıştı. Türkiye Yangından Korunma ve Eğitim Vakfı (TÜYAK) Yönetim Kurulu Üyesi ve Yangın Güvenlik Uzmanı Levent Yasa 10Haber’e halihazırdaki yangın güvenliği mevzuatının eksikleri olduğunu vurgulamış, “İtfaiye kontrolü şart. Bu mevzuatta kesin ve net şekilde belirtilmeli” demişti.

Yasa “Hali hazırda bir yangın mevzuatı var ve bu uygulanmak zorunda. Herhangi bir şekilde bu tür bir işyeri açılırken bir ruhsatlama aşaması var. Ruhsatlama aşamasında da yangın güvenliği açısından mutlaka itfaiye kontrolünün olması şart. Mevzuatta bunun kesin ve net şekilde belirtilmesi gerekiyor ki herhangi bir şekilde açık nokta kalmasın. Mevzuatımız eski tarihlerden beri gelen eksikliklerle dolu. Kamuya açık ve toplanma amaçlı, eğlence amaçlı alanlarda da mutlaka bu denetimlerin daha sık yapılması ve daha net kurallara göre yapılması bu tür acı olayların önüne geçecektir” diye konuşmuştu.

Gece kulübü yangınında 8 tutuklama… Uzmanından uyarı: Mevzuat eksiklerle dolu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.