Osman Kavala’nın kanun yararına bozma talebine ret

Gezi davasında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası onanan Osman Kavala'nın kanun yararına yeniden yargılama talebi reddedildi.

Gündem 5 Temmuz 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Osman Kavala.

Normalleşme sürecinin en önemli adımlarından kabul edilen Gezi Davası’nda Adalet Bakanlığı’ndan olumsuz haber geldi.

Marmara Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Osman Kavala’nın avukatı tarafından kanun yararına bozma talebiyle yapılan başvuru reddedildi.

Murat Sabuncu’un haberine göre; kanun yararına bozma talebi reddedilen kararda şu ifadelere yer verildi:

Ayrıca, sanık müdafiin hem yargılamanın yenilenmesi hem de kanun yararına bozma talebini içeren dilekçelerinde suçun maddi unsurunu oluşturan mağdurun, Anayasal düzenleme ile ortadan kaldırıldığı ileri sürülmüş ise de; Sanığın üzerine yüklenen “Hükümete karşı suçlar” başlığı altında yer alan 312. maddesi ile Devletin yürütme gücünün icra organı olan hükumetin bir bütün olarak varlığına ve fonksiyonlarına yönelen saldırılardan korunmanın amaçlandığı, suçun mağdurunun Türkiye Cumhuriyet Hükümeti olduğu, 2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın “Yürütme yetkisi ve görevi” başlıklı 8. maddesinde yapılan değişiklikle yürütme yetkisi ve görevinin Cumhurbaşkanına verildiği, yapılan değişikliğin suçun mağdurunu değiştirmediği gibi sanık müdafii tarafından yargılamanın yenilenmesi talebine dayanak yapılan iddiaların istinaf ve temyiz aşamalarında da ileri sürüldüğü ve olağan kanun yolu denetiminden geçerek anılan kararın kesinleştiği cihetle, Dosya kapsamına, dayandığı gerekçeye ve mahkemenin takdirine nazaran, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinin 25/04/2024 tarihli ve 2024/65 değişik iş sayılı kararı aleyhine kanun yararına bozma yoluna gidilmemiştir.

Osman Kavala’nın başvuruları

Gezi davasında ağırlaştırılmış müebbet cezasına mahkum edilen Osman Kavala avukatı aracılığıyla kanun yararına bozma talebinde bulunmuştu.

Osman Kavala’nın avukatlarından Hilal Zengin kısa süre önce Gezi Davası’nda kararı veren İstanbul’daki 13. Ağır Ceza’ya ‘Yeniden yargılama’ başvurusu yapmıştı. Zengin’in başvurusunun ardından davaya bakan 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin heyetinin değiştirilmesi kararı alınmıştı. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi 24. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Şenol Kartal, Gezi Parkı kararına katılmayan hakimlerden Mücahit Kemal Yamak ve Enes Budak’ı 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne üye olarak görevlendirilmişti.

Şenol Kartal’ın başkanı olduğu yeni heyet de yeniden yargılanma talebini reddetmişti.

Kavala’nın avukatı karara itiraz etmiş, buradan da ret kararı çıkmıştı. Olumlu bir sonuç alınamaması üzerine Avukat Zengin tarafından “Kanun yararına bozma” başvurusu yapılmıştı.

Kavala polemiği bitmiyor: MHP'nin hedefinde yine Selvi varKavala polemiği bitmiyor: MHP’nin hedefinde yine Selvi var

Avrupa Konseyi’nden bir Kavala ve Demirtaş çağrısı daha: AIHM kararını uygulayınAvrupa Konseyi’nden bir Kavala ve Demirtaş çağrısı daha: AIHM kararını uygulayın

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.