Anadolu Kültür, Ani Arkeolojik Alanı için dijital uygulama geliştirdi
Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) daraltılmış üç kişilik aday listesi içinden Gezi davasından tutuklu bulunan Osman Kavala’nın bu yılki ödüle layık görüldüğünü duyurdu.
Vaclav Havel İnsan Hakları Ödülü AKPM, Vaclav Havel Kütüphanesi ve Çekya’daki sivil inisiyatif platformu Charta 77 Vakfı tarafından 2013 yılından bu yana her sene Avrupa’da insan hakları ve sivil toplumun gelişmesi için çalışan önemli şahsiyetlere veriliyor. Ödül sahibi ayrıca 60 bin euro ile mükafatlandırılıyor.
Çekya’nın başkenti Prag’da eylül ayında toplanan 5 kişilik ödül komitesi, Kavala ile birlikte Polonya’daki insan ve kadın hakları aktivisti Justyna Wydrzynska ile Ukraynalı insan hakları savunucusu Yevgeniy Zakharov’u da üç kişilik listeye almıştı.
Gezi davasından tutuklu olan iş insanı Osman Kavala’ya, Avrupa Konseyi’nin 2023 Vaclav Havel İnsan Hakları Ödülü verildi.
Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) daraltılmış üç kişilik aday listesi içinden Kavala’nın bu yılki ödüle layık görüldüğünü duyurdu.
Strasbourg’da düzenlenen törende ödülü AKPM Başkanı Tiny Kox’un elinden Osman Kavala’nın eşi Ayşe Buğra Kavala aldı.
Ayşe Buğra Kavala, törende Osman Kavala’nın AKPM’ye gönderdiği mektubu okudu.
Kavala mektubunda bu ödülü almaktan dolayı onur duyduğunu söyledi ve ödülü Türkiye’de hukuksuz şekilde cezaevinde tutulan tüm vatandaşlara adadı.
The Council of Europe’s Parliamentary Assembly has awarded the 2023 Václav Havel #HumanRights Prize to Osman Kavala, a human rights defender, philanthropist and civil activist in Türkiye. pic.twitter.com/UDlh9WLNT9
— Council of Europe office in Brussels (@CoEinBrussels) October 9, 2023
Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) bu haftaki genel kurul toplantılarında Kavala için “acil konular” gündeminde özel bir toplantı düzenlenmesi önerisini kabul etti.
Buna göre, AKPM perşembe günü Kavala’nın derhal serbest bırakılmasını talep eden bir tavsiye karar tasarısını tartışarak oylayacak.
AKPM, Yargıtay’ın, Gezi Parkı gösterileri nedeniyle yargılanan Osman Kavala ile ilgili kararı 30 Eylül’de onamasına tepki göstermişti.
AKPM Türkiye raportörleri İngiliz John Howell ve Avusturyalı Stefan Schennach, Yargıtay kararını “şaşkınlık ve hayal kırıklığı” ile karşıladıklarını açıklamıştı.
Yargıtay kararıyla ilgili “dehşete” düştüklerini belirten raportörler, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Kavala ile ilgili kararının uygulanması için gerekli tüm çabayı göstermeye devam edecekleri uyarısında bulunmuştu.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) daha önce aldığı kararlarda, Gezi davasından suçlu bulanan Kavala’nın haksız yere mahkum edildiğini belirterek, Türkiye’nin insan hakları ihlalinde bulunduğuna hükmetmişti.
AİHM kararına rağmen Türkiye’nin Kavala’yı serbest bırakmaması üzerine, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi Türkiye aleyhine “ihlal süreci” başlatmıştı.