İsim isim, yenidoğan çetesi… İşte Türkiye’nin en vicdansız 47 kişisi
Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu'nun kamuoyunda 'yenidoğan çetesi' olarak anılan suç örgütüyle ilgili konuşurken yeni soru işaretlerine yol açtı: "İhbardan sonra 1 yıl boyunca bebek öldürmeye devam mı ettiler?"
Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) üç beş kuruş daha fazla alabilmek için bebekleri ölüme gönderen ‘yenidoğan çetesiyle’ ilgili tartışmalar sürüyor. Eleştirilerin odağında bu kez bizzat Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu var.
Kamuoyunda yaygın olarak ‘yenidoğan çetesi’ olarak anılan, 10Haber’in ise günlerdir detayları ‘Türkiye’nin gelmiş geçmiş en vicdansız çetesi’ anonsuyla okurlarına aktardığı suç örgütü bilindiği üzere yeni doğmuş ancak yoğun bakıma alınmış bebekler için ödenen 8 bin TL’ye göz koymuştu.
Bu aç gözlülük sebebiyle iddianameye göre en az 10 bebek ölmüş. Devletin iki milyar lira dolandırıldığı hesaplanıyor.
Operasyonda adı geçen hastanelerden biri Medilife’tı ve bu kuruluşun başhekimi CHP’li Beylikdüzü Belediyesi Meclis Üyesi Ahmet Atilla Yılmaz’dı. Siyasetçi partisinden istifa etse de ismi gündemden düşmüş değil.
Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu çeteyle ilgili açıklamalar yaparken geçen günlerde “2023 Eylül’ünde, Ekim’inde, Kasım’ında, 16 Kasım’da, 29 Kasım’da, 18 Ocak’ta bunları devamlı denetleyen haldeydik zaten. Artı bunlara 2024 yılında da 112 sevki yapmadık. Başka bir şey söyleyeceğim, 1,5 yıl değil esasında mayısta başlıyor. Mayısta biz takibe alıyoruz bunları ama gizli takibe aynı zamanda denetleme yapıyoruz. Denetleme sonucunda da 5 Aralık 2023’te bize geldiği anda teftişten, bu işle ilgili müfettiş görevlendirmesi yapılıyor” demişti.
Ancak ‘takibe aldık’ dediği tarihten iki ay sonra, Temmuz 2023’te Medilife’ı ziyaret edip Yılmaz’la fotoğraf çektirmesi kafaları karıştırdı.
Gazeteci Cüneyt Özdemir ve Deniz Uras, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’nin (CİMER) ihbarını ve Memişoğlu’nun sözlerini değerlendirirken Yılmaz’la ‘arkadaşlığına’ da değindiler. Uras şöyle konuştu:
“Adı geçen hastanelerden Medilife’ın başhekimi Atilla yılmaz. Ne tesadüf ki Sayın Memişoğlu ile Yılmaz temmuz ayında buluşuyorlar hastanede. Kemal Bey ziyarete gidiyor. ‘Denetledim’ dediği hastaneyi. Atilla Bey bunu Facebook sayfasından paylaşıyor. ‘Lise arkadaşım, üniversite arkadaşım büyük doktor ziyarete geldi’ diye.
Şimdi dosyada görüyoruz ki bazı hastanelere denetlemeler gitmiş. Kendi aralarında konuşurlarken diyorlar ki ‘Sağlık Bakanlığı’ndan haber aldık’, ‘Aman dikkat edin’ diyorlar. Gelen denetimler daha önceden sızdırılmış. Sayın Bakan’ın bir açıklaması daha var. ‘Eylül, ekimde devamlı denetleme halindeydik. 2024’te de sevkiyatı engelledik’ diyor. Vefat eden bebeklerin ölüm tarihlerine bakın. Kasım kasım ekim kasım. Ocakta sevkiyat olmadı diyorlar. Benedict bebek ocakta ölmüş.”
Özdemir’in buna yorumu da “Yani bir yanda denetimler yapılıyor, bir yandan bebekler sevk ediliyor ve bakan yalan söylüyor” oldu.
Teknik takipte delillerin toplanması için harcanan zaman bebeklerin hayatına mal oldu.
27 Nisan 2024’e kadar çete üyelerinden hiçbiri tutuklanmadı.
Bu süreçte Michelle Nwando Opara (8 Mart 2023), Melek (21 Haziran 2023), Roua Kadan (5 Temmuz 2023), Kerem (14 Ağustos 2023), Havanur (15 Ağustos 2023), Mive Serdarova (30 Ağustos 2023), Kaya (13 Kasım 2023), Ayaz (26 Kasım 2023) ve Öykü (28 Kasım 2023) soruşturma sürerken öldü.
Yaşananlar sonrası kamuoyunda “İki yıl boyunca neden harekete geçilmedi” sorusu yükseldi.
Bakan Memişoğlu, bunun yanıtını 22 Ekim’de Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası’nda vermeye ‘çalıştı.’ Ancak anlattıkları merak edilenlere açıklık getirmek yerine soru işaretlerini pekiştirir nitelikteydi: İhbardan sonra 1 yıl boyunca bebek öldürmeye devam mı ettiler?
27 Mart’ta CİMER’e şikyet başvurusu oluşturuluyor. 28 Mart’ta bu şikayet iletiliyor. Bakanlık teftiş kurulu ve İl Sağlık Müdürlüğüne bu şikayet iletiliyor. Bakılıyor ki İl Sağlık Müdürlüğü gereğini yapmak için harekete geçiyor. Denetlemeler yapılıp, talimatlar veriliyor. Bu çete öyle bir çete ki ‘manipüle ediyor delil bulamıyoruz’ dedi arkadaşlarımız. Biz bu sefer 5 Mayıs 2023’te Emniyet’ten destek istiyoruz. Böyle bir şüphe var. Bebekleri fazla yatırarak, hastanelere göndererek SGK’yı suistimal ettiklerini ilettik.
Bebeklerin yoğun bakım ihtiyaçları olduğu için kendileri manipüle edip bunu ekiplerimize iletiyorlar. Orada şöyle de olabilirdi, “Denetimden bir şey çıkmadı buna devam etmiyoruz”. Ama biz böyle yapmadık. Bir ceza kesecekseniz elinizde somut deliller olmalı. Emniyet ve savcılık sizden ne isterse buna destek verin. Emniyet de 20 Haziran 2023’te Başsavcılığa telefon ve takip için izin alıyor. Gizli karar da alınıyor. 4 Eylül 2023’te Emniyet Büro Amirliği tarafından savcılığa başvurulması isteniyor. Yaklaşık 300 kişinin dinlenmesi başlıyor. Şu ana kadar emniyetle arkadaşlarımız işbirliği içinde çalıştı.
25 Eylül’de anlık olarak olağanüstü bir denetim yapıyoruz. Dosyadan bilgi elde edilen zaman bu zaman. 28 Eylül’de de İstanbul genelinde bir komisyon oluşturduk. Bu komisyon 25 Eylül’de denetim yapılan hastanelerdeki dosyaların değerlendirilmesi neticesinde Emniyet’e raporları verdik. 28 Eylül 2023’ten bizim komisyon oluşturmamızın en büyük sebebi denetimlerin incelenme süreci ve somut delil oluşturma. Biz denetleme yaparken kimsenin nereye gideceği belli değil. Ellerine kapalı zarf vererek hastanelere gönderdik.
Bu denetimleri polis koordinesinde gerçekleştirdik. Biz denetleme yaparken kimsenin nereye gideceği belli değil. Ellerine kapalı zarf vererek hastanelere gönderdik. Bu denetimleri polis koordinesinde gerçekleştirdik. Dosyada gizlilik var. Bebek ölümleri ile ilgili bize bilgi verilmedi. Savcılık 24 Kasım 2023’te Bakanlıktan inceleme yapmamızı istedi. Müfettişlerimiz savcılıkla bağlantılı çalıştı.
26 Haziran’da emniyet birimleri hastanelere baskın yaptı. 16 Eylül 2024’te bebek ölümlerinin bunlarla ilgili olup olmadığını Büyükçekmece Savcılığı’na iletiliyor. 28 Eylül itibarıyla bebek ölümleri var bu hastaneleri kapatın raporu çıkıyor. 18 Ekim 2024 savcılık iddianamesi gelince biz de hastanelerin ruhsatlarını iptal edip kapatıyoruz. Çete çok profesyonel.”
2018 yılında ‘yenidoğan çetesi’nin çalıştığı TRG Hospitalist’te çalışan yoğun bakım hemşiresi Taner Karataş, yaşadıklarını anlattı:
“Bu yapılanları yoğun bakımda çalışan herkes biliyor. Temizlik görevlisi bilir, yardımcı personel bilir, hatta bazen hasta yakınları bile anlıyor ama güvenmekten başka çareleri olmadıkları için ses çıkarmıyor. Benim şikayetimin ardından Sağlık Bakanlığı’ndan denetleyiciler o hastaneye gittiler aslında ama hastanenin denetimden önce haberi oldu ve her şeyi düzelttiler.”
Skandalı ortaya çıkan ve bu süreçte kamuoyunda en çok konuşulan isimlerden biri haline gelen Yavuz Engin, kişisel Instagram hesabında bir mesaj paylaştı.
“Bu süreçte tebrik ve desteklerini sunan herkese teşekkür ederim” diyen Engin, devamında şunları kaydetti:
“İş yoğunluğu sebebiyle henüz cevap veremediğim tüm tebrik mesajlarına cevaben; Türk Devleti’nin bize verdiği vazifeyi yerine getirdik, yine aynı yolda devam edeceğiz.”
Savcı bu süreçte suikastla, ailesine zarar vermekle tehdit edilmişti. Son operasyonda gözaltına alınan sanıklar sırayla adliye getirilirken, başından sonuna kadar onları izlemişti.
İddianame detaylarının basına yansımasının ardından olaya karıştığı iddia edilen 10 hastanenin ruhsatları iptal edilmişti.
Ruhsatı iptal edilen hastaneler şöyle: Özel Avcılar Hospital Hastanesi, Özel TRG Hospitalist Hastanesi, Özel Birinci Hastanesi, Özel Güney Hastanesi, Özel Bağcılar Medilife Hastanesi, Özel Beylikdüzü Medilife Hastanesi, Özel Reyap İstanbul Hastanesi, Özel Şafak Hastanesi Bağcılar, Özel Silivri Kolan Hospital Hastanesi ve Çorlu Reyap Hastanesi.
Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu “On hastanenin şu anda hastane kimlikleri ellerinden alınmış durumda, artık hastane değiller” dedi.
Memişoğlu bu kurumlara hasta kabulü yapılmayacağını, içindeki hastaların da nakledileceğini duyurdu.