Japon ordusu: ‘Kızları da alıyorlar askere’ ama taciz de ediyorlar
Sağlıkta şiddete dikkat çekmek için iş bırakma eylemi yapan Ordu Fatsa Devlet Hastanesi'nde çalışan sağlık emekçilerine 'uyarı' cezası verildi. Konu hakkında Genel Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanı Derya Uğur açıklama yaptı.
Sağlık-Sen’in 2022 yılı verilerine göre sağlık çalışanlarına şiddet olaylarında ciddi artış gözlemlendi. Rapora göre sağlık çalışanlarının yüzde 61’i sözel şiddet, yüzde 31’i ise fiziksel şiddetle karşı karşıya kaldı. Ve ne yazık ki 2022’den bu yana değişen bir şey yok. Sağlıkta şiddet haberleri azalmak bir yana dursun gün geçtikçe artıyor ve şiddetin boyutu da artarak karşımıza çıkıyor.
Ordu Fatsa Devlet Hastanesi’nde Genel Sağlık-İş Sendikası’nın çağrısıyla iş bırakma eylemi yapan sağlık emekçileri hakkında idari soruşturma başlatıldı. Bu soruşturma kapsamında yaşam haklarına yapılan saldırıları protesto etmek üzere anayasal haklarını kullanan sağlık emekçilerine “uyarı” cezası verildi.
Verilen ceza hakkında konuşan Genel Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanı Derya Uğur “Siyasi iktidarın vekilleri olan idareciler tarafından çok iyi dikkat çekmiş olacağız ki iş bırakma kararımıza uyan üyelerimize uyarı cezası verilmiştir. İdarecilerin bu tip cezaları vererek yargı yoluyla iptal ettirmemizi sağladıklarında devleti zarara uğrattıkları da akıldan çıkmaması gerekir” dedi.
Uğur’un açıklaması şu şekilde:
22 yıllık siyasi iktidarın sağlıkta dönüşüm programı adı altında sağlığı ticarileştiren, sağlık emekçilerini itibarsızlaştıran politikalarının sonucudur sağlıkta şiddet. Caydırıcı önlemler alınmadığı için etkin ve uygulanabilir sağlıkta şiddet yasası hayata geçirilmediği için yanlış politikalarının sonucudur sağlıkta şiddet. Sağlıkta şiddet her geçen gün artarak devam etmektedir. Genel Sağlık İş Sendikası olarak, Ordu’nun Fatsa Devlet Hastanesi’nde sağlık emekçilerini itibarsızlaştıran politikaları etmek için, sağlıkta şiddete dikkat çekmek için ve idarecilerin sağlıkta şiddeti önleyecek politikalarını hayata geçirmek için iş bırakma kararı almıştık.
Siyasi iktidarın vekilleri olan idareciler tarafından çok iyi dikkat çekmiş olacağız ki iş bırakma kararımıza uyan üyelerimize uyarı cezası verilmiştir. Ancak o idareciler unutmamalıdır ki ülke genelinde sağlıkta şiddeti önleyici önlemler alınmadığı sürece yarın kendileri de o koltuklardan kalktıkları zaman şiddete uğrayabilme ihtimalleri vardır. İşte o zamanda yine yanlarında Genel Sağlık İş olacak, yine yanlarında üyelerimiz olacaktır. Şu da iyi bilinmelidir; daha önce sendikamız iş bırakma kararlarımızın arkasından verilen bütün cezaları yargı yoluyla iptal ettirmiştir. İdarecilerin bu tip cezaları vererek yargı yoluyla iptal ettirmemizi sağladıklarında devleti zarara uğrattıkları da akıldan çıkmaması gerekir.