Açığa alınan emniyet müdürleri gözaltında
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın açıkladığı Sibergöz operasyonunda dolandırıcıların kullandığı taktikler deşifre oldu. Sahte kadın profilleriyle mağdurların çıplak fotoğraflarını toplayan çete ardından şantajla milyonlarca TL elde etti.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı koordinasyonunda 20 ilde “Sibergöz” operasyonu düzenlendiğini, operasyonda 75 şüphelinin yakalandığını açıkladı.
2️⃣0️⃣ ilde “Nitelikli Dolandırıcılık” suçuna yönelik eş zamanlı olarak gerçekleştirilen “SİBERGÖZ-12” operasyonlarında 7️⃣5️⃣ şüpheli şahıs yakalandı❗️
Aziz Milletimizin Bilmesini İsterim ki;
Bilişim Sistemlerini Kullanarak Nitelikli Dolandırıcılık Yapanların Enselerindeyiz.… pic.twitter.com/wtivZhKAvV— Ali Yerlikaya (@AliYerlikaya) January 9, 2024
,
Sibergöz operasyonlarının birinin hedefinde kiralık bungalovlarla dolandırıcılık yapan çete vardı. Nevşehir polisinin beş milyon vurgun yapan çeteye yönelik yaptığı çalışmada Nevşehir Cumhuriyet Başsavcılığı koordinasyonunda üç ay süreyle teknik ve fiziki takibin ardından Mersin’de yaşayan Kemal ve Alican Ö.’nün liderliğini yaptığı şebekenin kullandığı yöntem tespit edildi.
6 Kasım 2023’te Nevşehir emniyetine gelen M.A. İnstagram hesabından bungalov reklamı gördüğünü, kiralamak için mesaj gönderdiğini, hesap tarafından verilen telefonla irtibata geçtikten sonra üç günlük kiralama için sekiz bin lira istendiğini, verilen hesap numarasına altı bin gönderdiğini, tekrar aranıp dört bin lira daha göndermesinin istendiğini belirtti.
Siber polisi M.A’nın ifadesi doğrultusunda yaptığı çalışmada şebekenin organizatörler, hesapçılar ve çağrı merkezi olarak üç gruba ayrıldığını belirledi. Mersin’de yaşayan Kemal ile Alican Ö. kardeşlerin yönettiği şebekenin bungalov ev ilanı, ikinci el ürün satışı ve sosyal medyada açılan sahte kadın profilleriyle tuzağa düşürdükleri erkekleri şantajla dolandırdığı anlaşıldı. Şebekenin banka hesapları kontrol eden polis 250 mağdurun beş milyon lirasının dolandırıldığını tespit etti.
Beş kişinin organizasyon, dört kişinin banka hesapçısı, beş kişinin de çağrı merkezi gibi çalıştığı organizasyonda şebekenin sosyal medyadan açtığı sahte kadın hesaplarıyla erkeklere mesaj gönderdiği, bir süre sosyal medyadan devam eden görüşmeden sonra cep telefonu numaraları vererek iletişime sevgili gibi devam ettiği ve çıplak fotoğraf istediği tespit edildi. Hedefteki kişiyle aşk yaşayan kadınların çıplak fotoğraflarını gönderip günlerce mesajlaştıktan sonra şebekenin sözde çağrı merkezinin mağdurları kadınların babası gibi arayıp şantaj yaptığı ortaya çıktı.
Şebeke üyelerinin aranan erkekleri “Kızımın senin yüzünden psikolojisi bozuldu, psikoloğa gidiyor. Sinirlendi cep telefonunu kırdı. Çıplak fotoğraflarının sende ne işi var?” gibi bahanelerle tehdit edip verdikleri hesaplara para göndermelerini istediği ortaya çıktı.
Sekiz ilde düzenlenen eş zamanlı operasyonda şebekenin lideri ve organizasyonda yer alan 25 şüpheli gözaltına alındı. Zanlıların aşk oltalamasında kullandığı kadınların ise gazinolarda çalıştığı tespit edildi.
Sibergöz operasyonun diğer ayağı ise İzmir’deydi. Operasyonda ünlü otomobil firmasının sitesini kopyalayarak vatandaşlardan ‘araç bedeli, kargo bedeli’ adı altında para talep ederek haksız kazanç sağladığı tespit edilen sekiz zanlı yakalandı.
Kocaeli’nde ise e-ticaret siteleri üzerinden ‘konteyner, telefon, makine’ ilanı vererek vatandaşları dolandıran 39 kişi yakalandı.