Özel-Bahçeli polemiği: DEM’li sorulara Sinan Ateş’li yanıt
Eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş cinayeti davasında yargılama sürerken, Saralların liderlerinden Barış Saral mahkemeye "bilgi sahibi olarak dinlenme" başvurusunda bulundu. Saral, "Davanın seyrini değiştirebilirim" dedi.
Saralların liderlerinden biri olarak gösterilen Barış Saral eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş cinayeti davasının görüldüğü Ankara 32’nci Ağır Ceza Mahkemesi’ne tanık olarak dinlenme başvurusu yaptı.
Sinan Ateş’in 30 Aralık 2022’de Ankara’da sokak ortasında kurşuna dizilmesinin ardından başlatılan soruşturma bir buçuk yıl sonra tamamlandı. Cinayetin ardından gözler MHP ve Ülkü Ocakları’na çevrilirken Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 22 kişi hakkında iddianame hazırlandı. 39 şüphelinin yer aldığı soruşturmada MHP’nin ve Ülkü Ocakları’nın üst düzey isimlerinin aralarında olduğu 17 kişinin ise dosyası ayrıldı.
İddianamede MHP’nin ve Ülkü Ocakları’nı tüm delillere rağmen korunduğu görüldü. Üstelik Sinan Ateş’in eşi Ayşe Ateş’in ifadesinden sadece üç cümleye iddianameye yer verildi. Cinayeti işleyen ve organize den kişilerin MHP ve Ülkü Ocakları bağlantılarından bahsedilmemesi de tepki çeken noktalardan biriydi. Eski Ülkü Ocakları yöneticilerinden Tolgahan Demirbaş ile Emre Yüksel’in cinayetten sonra kullandığı çakarlı aracın plakası dahi verilmedi.
İddianamenin kabulünden sonra dava görülmeye başlandı. 22 sanığın yer aldığı davanın ilk duruşması 1 Temmuz’da Ankara 32’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. 22 sanığın yargılandığı davada tutuklu 10 sanık hakkında adli kontrol şartıyla tahliye kararı verildi. Ara kararını açıklayan mahkeme bir sonraki duruşmayı ise 19 Temmuz’a erteledi.
Sinan Ateş cinayeti davasının devam ettiği günlerde Saralların liderlerinden biri olarak gösterilen Barış Saral’ın Ankara 32’nci Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvuruda bulunduğu ortaya çıktı. Avukatı aracılığıyla tutuklu bulunduğu Kırıkkale F Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’ndan başvuru yapan Barış Saral Ateş cinayetini aydınlatabilecek bilgilere sahip olduğunu belirtti.
Barış Saral, Ateş cinayetinin ilk duruşmasının üçüncü gününde mahkemeye gönderilmek üzere dilekçe hazırladı. Avukatı aracılığıyla dilekçeyi mahkemeye ileten Saral bilgi sahibi olarak dinlenmesi durumunda dosyanın seyrini tamamen değiştirebileceğini iddia etti.
Emniyet ve yargıda yapılanmaya sahip olduğunu bilinen Sarallar ve Şahinler arasındaki kanlı çatışmalar yıllarca devam etti. Barış Saral ise Mayıs 2016’dan beri Sarallar ile 20 yıldır kanlı çatışma içinde olan “Şahinler”in lideri Sedat Şahin’e başarısız suikast girişiminden dolayı aranıyordu.
Şahin’e suikast girişiminin ardından 2017 yılında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 119 sayfalık bir iddianame hazırlandı.
Açılan davada hakkında yakalama kararı bulunan Barış Saral 27 Aralık 2021’de düzenlenen “Tırpan” adlı operasyonda Büyükçekmece’de bir villada yakalandı.
Evinde lav silahı dahil patlayıcı maddelerin bulunan Sedat Şahin’in tahliye edildiği dosyada Kırıkkale Cezaevi’nde üç yıldır tutuklu Barış Saral yargılanmaya devam etti.
İstanbul 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen son duruşmada savcı mütalaasını sundu ve Şahinler çetesi lideri Sedat Şahin’e suikast girişimini de gerekçe göstererek Barış Saral hakkında örgüt kurma ve yönetme suçundan hapis cezası talep etti. Sedat Şahin de hem müşteki hem sanık bu dosyada; ancak tutuklu değil; evinde lav silahları bulunmasına rağmen tahliye edildi, şimdi dışarıda.
Tahliyesinden üç gün sonra MHP Genel Bahçeli’nin makamında birlikte çekilmiş fotoğrafları var.