Suriye’nin kuzeyinde gerilim: Bağdat’ta sadece Türkiye ve Suriye’nin olacağı bir masa mı kurulacak?

Suriye'de Türkiye'den gelen TIR'lara saldırı düzenlendi, Türk bayraklarının indirildiği görüldü. Gerilimi 10Haber'e anlatan Kassargian Suriye "muhalefeti"nin Erdoğan-Esad yakınlaşmasına tepki gösterdiğini söyledi.

Dünya 1 Temmuz 2024
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

Son dönemde normalleşme söylemleriyle yeniden gündeme giren Suriye-Türkiye hattında yeni bir gelişme oldu. Fırat Kalkanı operasyonu bölgesine Türkiye’den giden TIR’lar ve PTT’nin halk tarafından taşlandığı haberleri gelirken Türk bayrağının çekildiği yerlerde de bayrakların indirildiği belirtildi. Afrin’de valiliği korumaktan sorumlu güvenlik güçlerinin özel harekât noktasına ilerlemek isteyenleri durdurmak için karşılık verdiği ve bunun sonucunda yaralananların olduğu bildiriliyor.

Olayların Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın normalleşme söylemlerinin akabinde yaşanması dikkat çekti. Bu da Suriye’de Esad yönetimini istemeyen “muhalefet”in normalleşmeye “yeşil ışık yakılmasına” tepkisi olarak yorumlandı.

TIR’lar taşlandı, Türk bayrağı indirildi

Suriye’de Fırat Kalkanı Harekatı bölgesinde Azez’de sebze ve meyve haline Türkiye’den TIR’lara halk saldırı düzenledi. Türkiye’den gelen bir TIR durdurularak taşlandı. Harekat bölgelerine elektrik sağlayan dağıtım şirketinden ve El-Bab’ta mültecilerin bulunduğu Şamrak kampında da Türk bayrağı indirildi.

Azez ve El-Bab kentlerinde halkın PTT binalarına girerek Türk çalışanları dışarı çıkarttığı iddia edildi. Yaşananların ardından El Bab bölgesinde güvenlik güçleri alarma geçti. Sosyal medyada dolaşıma giren videolardan birinde bazı kişilerin “Yaşasın, Türkler gidiyor” diye slogan attığı duyuluyor. 

Suriye kaynaklarında Özgür Suriye Ordusu’ndan (ÖSO) olduğu belirtilen bir kişinin güvenlik güçlerine “Bizi Esad’a mi satmak istiyorsunuz? Bizim sizi PKK’ya satmamızı ister misiniz?” dediği duyuldu. Son haftalarda Erdoğan ve Esad’ın verdiği olumlu mesajlar mıydı Suriye’nin kuzeyinde artan gerginliğin sebebi olarak görülüyor.

Sebep yakınlaşma mı?

Suriyeli Gazeteci Sarkis Kassargian ülkenin kuzeyinde yaşanan gerilimi 10Haber için anlattı. Erdoğan ve Esad arasındaki yakınlaşmanın Esad karşıtlarını rahatsız ettiğini belirten Kassargian El Vatan Gazetesi’nin ortaya attığı Bağdat görüşmesi iddiasına da dikkat çekti.

Erdoğan ve Esad’ın karşılıklı olumlu mesajlarının ardından Suriye kaynaklarından bir Bağdat iddiası sızdığını, bu atmosferin ve medyaya yansıyan Bağdat görüşmeleri iddiasının Esad karşıtlarını rahatsız ettiğini belirten Kassargian “Önce Esad’ın demeci, sonra da Erdoğan’ın ‘Ailece önceden görüşüyorduk, tekrar niye olmasın’ demesi… Bunlar belirleyici oldu, ondan sonra da Suriyeli kaynaklardan bir haber sızdı. Yani o haberi ilk önce El Vatan gazetesi verdi ki hükümete yakınlığıyla bilinen bir gazete. Ardından ben de kaynaklarım vasıtasıyla teyit ettim. Bu iddiaya göre çok yakın gelecekte belki de günler sonra Bağdat’ta ikili görüşme olacak Suriye ile Türkiye heyetleri arasında. Bu da muhalefeti kızdırdı” dedi.

‘Böyle olaylar yaşanmaya devam edebilir’

Bağdat’ta olacağı iddia edilen görüşmenin “Türkiye heyetinin talebiyle” gerçekleşeceğini söyleyen Kassargian “Yani ne Irak, ne Rusya ne de başka bir arabulucu masada olacak” dedi. Masada yalnızca Suriye ile Türkiye heyetlerinin olacağına dikkat çeken Kassargian görüşmenin aynı zamanda basına kapalı olacağı bilgisini de verdi: “Yani Türkiye böyle istemiş. Onun için de bu haberden sonra tabii ki tedirginlik yaşandı muhalefet cephesinde. Çünkü artık Suriye muhalefeti de Şam’ın geri adım atmayacağından emin. Şam geri adım atmıyor ve Türkiye’nin çekilmesi ısrarına devam ediyor. Bu da şu anlama geliyor, Türkiye masada çekilme kararı alırsa bu da tabii ki muhalefet için sorun olacak.”

Yakınlaşmanın bir yansıması olarak bölgede böyle olayların tırmanmaya devam edebileceğini söyleyen Kassargian “Böyle olaylar yaşanmaya devam edecek. Çünkü Esad muhalifleri olası bir yakınlaşmanın onların bitişi anlamına geldiğini biliyor” dedi.

Erdoğan ve Esad neler demişti?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 28 Haziran’da yaptığı açıklamada Türkiye ile Suriye arasında yeniden diplomatik ilişkilerin kurulabileceği mesajı vermişti. 28 Haziran’da Cuma namazı sonrasında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Erdoğan Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile geçmişte olduğu gibi gelecekte de bir araya gelebileceklerini dile getirmişti.

Erdoğan “Suriye ile yeniden diplomatik ilişkileri kurmamak için sebep yok. Geçmişte nasıl yaptıksa yine yapabiliriz. Suriye’nin içişlerine karışmak gibi bir niyetimiz yok. Biliyorsunuz ailece görüşmeye varana kadar sayın Esed’le geçmişte nasıl yaptıksa yeniden yapmamamız için sebep yok” demişti.

Erdoğan’ın açıklamaları Esad’ın Türkiye ile ilişkileri normalleştirme yönündeki sözlerini takip etmişti. Suriye’nin resmi haber ajansı SANA Esad’ın 26 Haziran’da Rusya’nın Suriye Özel Temsilcisi Aleksander Lavrentiev ile Şam’da yaptığı görüşme sırasında Türkiye ile ilişkileri normalleştirmek için girişimlere açık olduğunu söylediğini yazmıştı. Habere göre Esad “Suriye, Suriye-Türkiye ilişkileriyle ilgili tüm girişimlere Suriye Devleti’nin egemenliği ve toprak bütünlüğüne saygı temelinde ve terörizmin her türlüsüne karşı mücadele çerçevesinde açıktır” ifadelerini kullanmıştı.

Esad'dan Türkiye mesajı: Egemenliğe saygı çerçevesinde her türlü ilişkiye açığızEsad’dan Türkiye mesajı: Egemenliğe saygı çerçevesinde her türlü ilişkiye açığız

Erdoğan da Esad'a kapıyı araladı: Bir zamanlar ailece görüşürdük, yarın yine olmaz diye bir şey yokErdoğan da Esad’a kapıyı araladı: Bir zamanlar ailece görüşürdük, yarın yine olmaz diye bir şey yok

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.