Saadet zincirleri yayılıyor: Denizli’de 200 milyon Euro’luk, Eskişehir’de 25 milyon liralık dolandırıcılık

Kamuoyu en son 'Seçil Erzan davası' ile duymaya başladı ama Türkiye'nin dört bir yanı saadet zinciri adı verilen yöntemle yapılan dolandırıcılıklarla kaynıyor. En son Denizli'de ortaya çıkan şebeke 900 kişiyi 200 milyon Euro dolandırmış.

Gündem 6 Ekim 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Türkiye’nin 2018’den beri yaşadığı ciddi ekonomik çalkantı ve bu arada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen yıl Haziran ayına kadar ısrarla sürdürdüğü düşük faiz politikası, sadece enflasyonu patlatmakla kalmadı, saadet zinciri yöntemiyle yapılan dolandırıcılık olaylarında da patlamaya neden oldu.

Bankalardan ve diğer finans kurumlarından aradıkları faizi alamayanlar, dolandırıcıların tezgah altından yüksek faiz verme vaadine kandı ve inanılmaz miktarda paralar buhar oldu. Bu vakaların en ünlülerinden biri Seçil Erzan Vakası diye biliniyor; çünkü burada dolandırılanlar hep çok ünlü futbolcular. Erzan’ın toplamda başta futbolcular olmak üzere dolandırdığı kişilerin 50 ila 60 milyon dolarlarını buharlaştırdığı hesaplanıyor.

Ama örneğin Diyarbakır’da ortaya çıkan ve altın gibi değerli metallerle yapılan bir saadet zincirinde 800 milyon liralık dolandırıcılık söz konusu. Üstelik şehirdeki hakim, savcı ve polisler bile dolandırılmış durumda.

Son bir yıldır konuşulan bir başka büyük dolandırıcılığın merkezi ise Denizli şehri. Bu dolandırıcılıkla ilgili suç duyuruları epey önce yapılmıştı, şimdi ortaya MASAK raporu da çıkınca polis harekete geçti.

Denizli’de Dubai merkezli ünlü bir finans şirketinin temsilcisi olduklarını belirtip, başta Avrupa’da yaşayan gurbetçiler olmak üzere çok sayıda kişiden yüksek kar payı vaadiyle 20 bin euro ile 300 bin euro arasında değişen para toplayıp, yaklaşık 200 milyon Euro’luk dolandırıcılık yaptıkları ileri sürülen kişilere yönelik  operasyonda gözaltına alınan Ertuğrul Sezer ile onunla birlikte hareket ettikleri belirlenen şüphelilerden Volkan Çark tutuklandı. Firari 3 şüphelinin ise yakalanması için çalışmaların sürdüğü bildirildi.

Mağdurların avukatı Anıl Aba, olayın ikinci bir Seçil Erzan vakası olduğunu, olayın MASAK tarafından da doğrulandığını, 900 kişiden yaklaşık 200 milyon Euro’ya varan paranın dolandırıldığını söyledi.

Pamukkale ilçesi Çamlık Mahallesi’nde 2022 yılında Ertuğrul Sezer tarafından ‘dijital finans’ alanında hizmet verdiği belirtilen bir şirket kuruldu. Çevrede kendisini dünyaca ünlü iş insanı olarak tanıtıp, güven sağlayan Ertuğrul Sezer bir süre sonra Dubai merkezli ünlü bir finans şirketinin Denizli temsilciliğini yaptığını belirterek, yüksek kar vaadiyle yatırımcılara çağrıda bulundu.

Ertuğrul Sezer, başta Türkiye, Fransa, Belçika, Yeni Zelanda ve İsviçre gibi ülkelerdeki gurbetçiler olmak üzere çok sayıda kişiden 20 bin euro ile 300 bin euro arasında para topladı. İddiaya göre, yatırımcılara yatırdıkları paranın üzerinden aylık yüzde 15, yıllık ise ana paranın 5 katı kar payı yatırma vaadinde bulunuldu. Ayrıca her bir yatırımcı getirene de yüzde 10 ödeme sözü verildi.

Bir süre sonra para yatıranlar, kar payları ve yatırdıkları paralarını alamayınca dolandırıldıklarını anlayıp, Ertuğrul Sezer ile onunla birlikte hareket ettikleri ileri sürülen Sibel T., Hicabi P., Volkan Çark ve Tolga D. hakkında savcılıklara suç duyurusunda bulundu.

Denizli Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı soruşturma kapsamında İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü Dolandırıcılık Büro Amirliği ekipleri, şüphelilere yönelik 4 Ekim’de operasyon yaptı. Operasyon kapsamında Ertuğrul Sezer ile Volkan Çark gözaltına alındı. Yurt dışına kaçtıkları belirlenen diğer 3 şüpheli için ise yakalama kararı çıkarıldı. Ertuğrul Sezer ile Volkan Çark, polisteki işlemlerinin ardından çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.

“Seçil Erzan vakasından kat be kat fazla”

Fransa’da dolandırılan Türk ve yabancıların avukatı olan Anıl Aba, buradaki dolandırıcılığın Seçil Erzan davasındaki para miktarlarından katbekat fazla olduğuna dikkat çekti. 

Avukat Anıl Aba, kamuoyunda Seçil Erzan davası olarak bilinen dolandırıcılığın bir benzerinin Denizli’de yaşandığını belirtti, şunları söyledi:

”Burada şirket kuran kişiler, şirketin Dubai merkezli olduğu iddia ediyor. Yatırımcılara yüksek kar vereceklerini vaat edip bir sistem kuruyorlar. Bu sisteme Türkiye ve Avrupa’da birçok ülkeden kişiyi dahil ediyorlar. Öğrendiğimiz kadarıyla yaklaşık 900 kişi sisteme dahil edilmiş. Ancak şimdilik Türkiye ve Avrupa’dan 48 kişi dolandırıldığına dair şikayetçi oldu. Çoğunluğu parası alamayacağına inanarak şikayetçi olmamış. Bu dolandırıcılık olayında, kamuoyunda Seçil Erzan davası olarak bilinen olayda geçen paralardan katbekat fazla miktarlardan bahsediliyor. 

Öğrendiğimiz kadarıyla 900 kişiden 200 milyon eurolara ulaşan bir para dolandırılmış. Dolandırılan bu kişilerin avukatı olarak suç duyurusunda bulunmuştuk. Denizli Cumhuriyet Başsavcılığı bir yıldır titizlikle soruşturmayı yürüttü. Dolandırıcılık Büro Amirliği ekipleri de takip etti. Ayrıca MASAK raporunda da kara para aklandığı, şüphelilerin banka hesaplarına yatırılan ve çekilen para miktarlarının hayatın olağan akışını uymayacağı şeklinde olduğu belirtilmiş. Polisin yaptığı operasyonda 2 kişi tutuklandı. Diğerleri yurt dışına kaçmış, onlar içinde yakalama kararı çıkarıldı. Biz de onlar için kırmızı bülten çıkarılmasını bekliyoruz.”

Tek seferde 50 milyon lira

Dolandırılan kişilerden bazılarının avukatı olan Gizem Üğür ise, MASAK raporunda tek seferde bile 50 milyon lirayı bulan para transferlerinin bulunduğu belirtti.

Gizem Üğür, “Biz yaklaşık bir yıldır bu dosyayı takip ediyorduk. Sonunda MASAK raporu geldi. Ve şüpheli kişilerden yakalanan 2 kişi tutuklandı. MASAK raporunda taraflar arasında yurt dışına çıkarılmak üzere 20 ile 50 milyon lira arasında para transfer akışları vardır. Bu paraların MASAK raporunda suçtan elde edilen gelir kapsamında olduğu belirtilmiştir. Dolandırıcılık suçuyla çıktığımız bu dosyada MASAK raporuyla ayrıca şüphelilerin kara para aklama suçunu da işledikleri ortaya çıkmıştır” diye konuştu.

Bir saadet zinciri de Eskişehir’de

Öte yandan Eskişehir’de de benzer bir dolandırcılık olayı yaşandı.

Kuyumcu Fatih Gümüş’ün, vaat ettiği kar payları karşılığında müşterilerinden toplamda 25 milyon lira değerinde altın alarak kayıplara karıştı. 

Fatih Gümüş, Odunpazarı bölgesindeki müşterilerini yüksek getiri vaadiyle kandırdığı ve bu yöntemle yaklaşık 30 kişiden büyük miktarda altın topladığı söyleniyor.

İş yerini kapatarak izini kaybettiren Gümüş, mağdur müşterilerin ihbarı üzerine Eskişehir Polis Müdürlüğü ekiplerince başlatılan çalışmalar sonucu Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde saklandığı evde yakalanıp gözaltına alındı. 

Eskişehir’e getirilen ve adli makamlara sevk edilen şüpheli, ‘dolandırıcılık’ iddiasıyla mahkemece tutuklama kararı verilerek cezaevine gönderildi.

Seçil Erzan dosyası

Yüksek karlı güvenilir bir fon olduğunu ve Fatih Terim gibi isimlerin de bu fona dahil olduğunu söyleyerek aralarında tanınmış futbolculardan Arda Turan, Fernando Muslera, Emre Belözoğlu ve Selçuk İnan’ın da bulunduğu 30’dan fazla kişiyi yaklaşık 25 milyon dolar ile 7 milyon 384 bin lira dolandırdığı iddia edilen banka şube müdürü Seçil Erzan, Marmara cezaevinde tutuklu bulunuyor.

Devam eden ana davanın İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianamesinde, sanık Seçil Erzan’ın bir bankanın Levent’teki şubesinde müdür olarak çalıştığı ve müşteki Bülent Çeviker’den kişisel güven ilişkisine dayalı 2 milyon dolar alarak, yüksek kar vaadiyle yeniden kendisine iade edeceğini bildirdiği kaydediliyor.

İddianamede, müşteki Çeviker’e para karşılığında yazılı evrak verildiği, ancak daha sonra Çeviker’in Erzan’a ulaşmaya çalışsa da ulaşamadığı, durumu bankaya bildirdiği, banka tarafından araştırma yapıldığı, Erzan hakkında suç duyurusunda bulunulduğu ifade ediliyor.

Sanık Erzan’ın bu yöntemle futbolcular, iş insanları ve çeşitli meslek gruplarından müştekilere, yüksek kar getirisi olan güvenilir bir fon bulunduğunu ve yine kamuoyunda tanınan Fatih Terim ve Hakan Ateş gibi isimlerin bu fona dahil olduğunu söyleyerek, müştekileri bu fona para yatırmaya ikna ettiği anlatılan iddianamede, gerçekte ise böyle bir fonun hiç olmadığının tespit edildiği belirtiliyor.

İddianamede, Erzan’ın, müştekilerin verdiği paralara ilişkin sahte belgeler oluşturduğu, bu belgelere bankanın kaşesini ve ıslak imzasını atıp müştekilere teslim ettiği ve dolandırıcılık kastıyla hareket ettiği kaydediliyor.

295 yıla kadar hapsi isteniyor

Sanık Erzan hakkında “özel belgede sahtecilik” ve “tacir veya şirket yöneticisi olan ya da şirket adına hareket eden kişilerin ticari faaliyetleri sırasında, kooperatif yöneticilerinin kooperatifin faaliyeti kapsamında nitelikli dolandırıcılık” suçlarından 90 yıldan 295 yıla kadar hapsi isteniyor.

Sanıklar Ali Yörük, Kerem Can, Hüseyin Eligül, Nazlı Can, Atilla Yörük ve Asiye Öztürk’ün ise aynı suçlardan 3 ile 98 yıl arasında hapisle cezalandırılması talep ediliyor.

Son olarak Seçil Erzan hakkında 4 yeni dava açılmıştı.

Seçil Erzan hakkında bir dava daha: 3 milyon dolar...Seçil Erzan hakkında bir dava daha: 3 milyon dolar…

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.